Skocz do zawartości

[316i m43] chłodzenie i jeszcze raz chłodzenie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, a raczej dobry wieczór.

Dzisiaj w korku wskazówka temperatury poszybowała w kosmiczne czerwone pole(co zabawne silnik jak silnik ciepły jednak spokojnie mogłem na nim rękę położyć i potrzymać)... Ale do rzeczy.

Ucieka mi płyn chłodniczy to pewne. Jednak nie wiem gdzie ;0

-Nie kopci przesadnie zważając że mamy temp na minusie o tej godzinie

-Z rańca pali jak złoto

-Masło z oleju też się nie robi

-Brak plam pod autem

-w środku suchutko

Istna magia :D

Dodatkowo jak odkręcam korek od wlewu do chłodnicy to mi się su......per mobil zapowietrza... objawy? Brak grzania do środka i nie wskakuje na gaz, czy coś robię źle w tej jak że błahej rzeczy?

Przed chwilą na szybko ogarniałem te chłodnice z bańką 5 litrów(z połowa została) płynu więc w skrócie:

-Zalanie płynu, i spust powietrza śrubką na chłodnicy i tak do puki jej się nie znudzi

-ciskanie węży, aż skończy pić błękitne poidło

-odpalenie silnika i czekanie

-strumyk do zbiorniczka wpływa, taki nieśmiały i cieknie po ściance ale jest więc pompa chodzi (chyba)

-ogrzewanie jest, gaz jest

Czekałem na termostat ale ten jak martwy się nie otworzył tj, wąż od termostatu zimny, chociaż silnik nie protestował z tego faktu. Zakładam ze termostat działa. Przynajmniej ostatnio działał :D co nie zmienia faktu że płynu mi wciągnęła przez te 5 km jazdy cały zbiorniczek coś na dnie zostało ale nie wiele, tyle że wskazówka znać o problemach nie dawała(podejrzewam skubaną o dezercję :D)

Autko mam od maja, na początku lata strzeliła chłodnica no to ją wymieniłem, książkowo odpowietrzyłem i tak całe lato bez protestów przejeździła chociaż nie powiem płyn lubiła zgubić(gdzieś.... widmo)

Parownik od gazu mam przy akumulatorze zaraz przy potrzybiu.

I powiem tak, ratujta koledzy bo ja więcej kasy na płyn wydam niż na benzynę :D

Opublikowano
Dla czego strzeliła chłodnica ,albo uszczelka pod głowicą albo korek chłodnicy niedrożny.Ja moją mam na benzynę to o instalacji gazowej się nie wypowiadam może coś z parownikiem albo przewody nieszczelne.W każdym razie mam 1,8i m43 smigam już 8 lat ,ale na benzynie 380 tyś przebiegu i zero problemów.
Opublikowano

Szczrze nie wiem, uszczelka zbiornika sie zbuntowala i po powrocie do domu zastalem ogromna plame pod autem.

Altualnie sytuacja wyglada tak ze plynu mi ubywa jak by mniej ale trasa 15 km to za malo zeby otworzyl sie termostat? Co wiecej dzisiaj w jedna strone zrobilem jakies 30km +krecenie sie po miescie i powrot do domu a waz od termostatu zimny, chlodnica letnia. Mozliwe ze przez ta temperaturre na dworze sie nie grzeje do otwarcia termostatu? Wskazowka nie protetuje i twardo trzyma pion.

Opublikowano
To termostat się nie otwiera i dlatego się grzeje
Kiedy znajdziemy się na zakręcie ... Redukcja but i odcięcie ^^