Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

na zimnym silniku coś lekko popiskuje pod maską z okolic napędu pasowego. jedyne co zaobserwowałem to że pasek wystaje 2mm po za krawędź rolki napinającej. Już byłem w trakcie zamawiania paska, rolki prowadzącej i napinającej ale poszedłem po rozum do głowy bo przecież może to być też alternator lub coś innego.

i tu moje pytanie czy istnieje jakiś "domowy" sposób na sprawdzenie co piszczy pod maska?

dzięki za każdą podpowiedź

Opublikowano
Pasek napewno nie powinien wystawac poza rolke napinacza. U mnie bylo podobnie i napinacz byl do wymiany. Po wymianie pasek siedzi z zapasem ok 1mm na rolce napinacza. Zdejmik pasek wieliklinowy i posluchaj, tylko na postoju, nie jezdzij tak autem. Jesli to rolka napinacz piszczy to niczego nie uszlyszysz.
Opublikowano
Katastrofa o tyle, że zabraknie mu wspomagania i może mieć niespodziankę w ostrym zakręcie. Raz tak miałem w oplu jak pompa wsp poszła w trakcie jazdy. Skończyło się szczęśliwie bo zakręt był łagodny. Samemu silnikowi raczej nic nie grozi, ale przynajmniej laweta.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

O silniku tez nie myslalem, mi jak w transicie pasek spadl to zapalila sie kontrolka baterii, mialem problem z ladowaniem wiedz najpierw sie nie przejolem tym, dopiero jak wspomaganie wysiadlo (jezdzilem na walnietej servo pompie ale to nie porownanie) kierownice w ruchu trzeba bylo obracac dwoma rekami a jeszcze bardziej zaczalem sie martwic jak naciskalem na chamulec a on twardy jak skala :norty:

Pasek spadl ale to nie byla wina napinacza czy altka tylko rolki prowadzacej, zbudowanej z dwuch czesci i roztarganej gumy. Na szczescie niska predkosc i obylo sie bez wypadku.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Sprawa rozwiązana. Nowy pasek napinacz i rolka prowadząca. Teraz nastała cisza niedużym kosztem.