Skocz do zawartości

E39 Mata podgrzewania siedzenia,zakup.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Poszukuje maty podgrzewania siedzenia do foteli z 2002 roku sportsitze z alcantary,zakupiłem za grosze komplet jednak nie mają pogrzewania tak jak moje oryginalne komforty.Znaleźć na allegro same maty bądź siedzenia z przeznaczeniem na demontaż graniczy z cudem.Czy orientuje się ktoś czy serwis sprzedaje maty osobno?Bo mate zajętości fotela można zakupić,ewentualnie jakieś inne miejsce gdzie można kupić maty grzania?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Maty grzania są zaszyte w poszyciu fotela, czyli że jak zdejmiesz z fotela skórę, to matę grzewczą musisz z niej wypruć.

Do kupienia są tylko w całości z poszyciem.

W takim wypadku jak twój polecam zakup maty uniwersalnej dobrego producenta i do tego dołożenie czujnika temperatury.

Opublikowano

A orientujesz się czy taką matę uniwersalną da się podłączyć pod standardowe sterowanie w BMW? U siebie mam ogrzewanie (włączane przyciskiem z 3 lampkami), ale zastanawiam się nad wymianą maty, bo strasznie długo się nagrzewa i zimą szybciej leci ciepłe powietrze z wentylacji niż się fotel nagrzewa (chyba że tak długie rozgrzewanie to "urok" skórzanej tapicerki, ale u szwagra w Mondeo działa to znacznie szybciej). Mam też wrażenie, że czasem coś nie do końca kontaktuje, bo nie zawsze grzeją się plecy, albo po prostu też mają takie kosmicznie długie opóźnienie.

Chciałbym też zainstalować podgrzewanie (przynajmniej siedzenia) z tyłu - jakiś koncept czym to włączać? W 5er nie było chyba ori sterowania tylną kanapą, więc pewnie będzie trzeba rzeźbić jakiś sensowny włącznik (najlepiej z czasówką, żeby nie trzeba było pamiętać o wyłączeniu jak auto puste jedzie).

Czy uniwersalną matę jakoś montuje (szyje) się do fotela? Czy ma być zainstalowana bezpośrednio pod skórą?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mat bym nie wymieniał, jak grzeją to naprawdę szkoda ruszać.

To że plecy nie grzeją, to już najprędzej wina kostki pomiędzy oparciem a siedziskiem (łatwo sprawdzisz).

e39 wolno się nagrzewa, tak już jest w tych autach.

W ori matach są czujniki temperatury, chcąc dokładać grzanie, konieczne jest zostawienie tego czujnika lub zakupienie innego i wmontowanie, bez tego grzanie nie działa.

Na tył polecam ci wrzucić przyciski z e38 (te z potencjometrem i przyciskiem) i nawet uniwersalne maty, będzie dobra opcja.

Ja mam kanape z e38 z przyciskami, też będę chciał przełożyć grzanie do siebie.

Nie wiem tylko właśnie jak są zamontowane maty w tylnej kanapie, na pewno musisz mieć ją zaraz pod skórą, inaczej nagrzewanie będzie trwało wieczność. :mrgreen:

Przednie są na pewno zaszywane, możliwe że tylne też.

Opublikowano
Wiem że maty są zszywane ale to nie problem bo i tak do tapicera obicie oddaje,chodzi o sam budulec.Znalazłem na realoem.com maty i nie występują razem z poszyciem.Ale cena naprawdę dobra haha,oczywiście siedzisko i oparcie trzeba.
Opublikowano
Wiem że maty są zszywane ale to nie problem bo i tak do tapicera obicie oddaje,chodzi o sam budulec.Znalazłem na realoem.com maty i nie występują razem z poszyciem.Ale cena naprawdę dobra haha,oczywiście siedzisko i oparcie trzeba.

Kup same maty od foteli szmacianych i zamontuj je pomiędzy pianką a poszyciem skórzanym.

Będzie działało - sprawdziłem osobiście.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Znalazłem na realoem.com maty i nie występują razem z poszyciem.

Pytałem kiedyś w ASO o dostępność tego, bo pierwotnie miałem podstawowe skórzaki w elektryce bez grzania, i panowie stwierdzili że samych mat nie dostanę, tylko jako gotowiec z poszyciem, i to wtedy wychodziło (o ile dobrze pamiętam) 700pln na jeden fotel.

Opublikowano
Znalazłem na realoem.com maty i nie występują razem z poszyciem.

Pytałem kiedyś w ASO o dostępność tego, bo pierwotnie miałem podstawowe skórzaki w elektryce bez grzania, i panowie stwierdzili że samych mat nie dostanę, tylko jako gotowiec z poszyciem, i to wtedy wychodziło (o ile dobrze pamiętam) 700pln na jeden fotel.

Do skóry tylko nowe poszycie z zaszytą matą - do materiału wystepuje sama mata. Nic nie stoi na przeszkodzie by matę od "szmat" wykorzystać do skór.

Pzdr

Opublikowano
Fotele do których chce zamontować to sportsitze alcantara i nie ważne czy skora czy materiał bedzie,jeżeli maty będą ze sport'ów to będą pasować do moich.
Opublikowano

Całkiem dobra cena! 700 zł za całkowicie nową skórę fotela? A ja się zastanawiałem co robić z moim, bo ten od kierowcy wygląda powoli coraz gorzej. Jak można kupić oryginał z matą w ASO, to chyba lepsza opcja, niż tapicerować gdzieś.

• 2 lata później...
Opublikowano

Odgrzeję temat podgrzewania tylnej kanapy.

Czy orientujecie się jak zdjąć poszycie skórzane z tylnej kanapy? Trzeba coś pruć a potem zszywać (czyli w praktyce lepiej oddać do tapicera), czy też jest na to jakiś patent?