Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam kolegów! Jutro zabieram się za czyszczenie przepływomierza. Kupiłem środek czyszczący Izopropanol do czyszczenia sprzętu elektronicznego. Czy w silniku m52tu mogę śmiało zrobić taki zabieg z przepływomierzem ? I jak to zrobić ? Wyjąc przepływomierz, obficie spryskać następnie odczekać aż odparuje środek i zamontować z powrotem i czy jest realna szansa na odczucie poprawy ? Z autkiem się nic nie dzieje niepookojącego, chodź zdaje mi się, że od dołu słabiej ciągnie niż na początku mojego użytkowania autka rok temu. Szukałem informacje ale najczęściej można znaleźć do diesle a są inne przepływomierze z tego co wiem.

BMW E46 320i 1998r sedan

Edytowane przez marcin5001
Opublikowano

Piszesz

Jutro zabieram się za czyszczenie przepływomierza

Hmm... pomoże jak umarłemu kadzidło

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jezeli juz chcesz czyscic to tak naprawde sam maf sensor. Na nim moze osiadac mikro blotko i teoretycznie moze oszukiwać. Ta kuleczka na drucikach jest bardzo delikatna, nie telep tym ani nie strzepuj. Wyciag popryskaj ja dokladnie z każdej strony, poczekaj az wyparuje i wkladaj z powrotem. Daj znac czy pomoglo. Pewnie bedzie to efekt placebo, "zrobilem to z 20 kucy wiecej" :norty: no ale moze akurat jakims trafem miales uwalony ze oszukiwal :cool2:

🙃🙃

Opublikowano

Autko ma już około 400 tys przebiegu z tego co wywnioskowałem po module świateł. Nie widać aby przepływka była wymieniana mogła by się zabrudzić. Jestem gotowy w razie problemów wymienić na nową ale jeżeli to nie zaszkodzi a może tylko pomóc to czemu nie spróbować ? Przed zabiegiem dam jeszcze wykresy z INPY ile powietrza łapie i zobaczymy czy rzeczywiście coś pomogło aby wykluczyć efekt placebo :)

"Faliszewice"- może rozwiniesz swoją błyskotliwą wypowiedź zamiast zaśmiecać niepotrzebnie wątek ? Potrzebuje rad za i przeciw a nie smutnych dygresji.

Opublikowano

Na twoje pytanie na czyszczenia przepływomierza odpowiedziałem Ci krótko i zwięźle polskim porzekadłem

Hmm... pomoże jak umarłemu kadzidło

Jak tego porzekadła nie znasz to Ci go wytłumaczę :Jak ktoś umrze i go będą okadzać to oprócz nowego zapachu nic mu nie pomoże. Podobnie z twoją przepływką jak jest uszkodzona to jej nic nie pomoże.

Piszę na temat twojej przepływki a ty mi zarzucasz

Potrzebuje rad za i przeciw a nie smutnych dygresji.

Wkleję definicje dygresji :

Dygresja(wtrącenie) - w literaturze lub retoryce odejście od głównego tematu narracji lub wypowiedzi. Dygresja polega na okresowym wprowadzeniu wątków luźno lub wcale nie związanych z podstawową treścią utworu lub wypowiedzi.

Po mimo że nie czuje sie złośliwym intruzem w twoim wątku przepraszam za wzbudzenie twojego niepokoju i na przyszłość w twoich wątkach będę pisał mniej literacko a bardziej technicznie.

Pozdrawiam

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Nie każdy musi być tak dobrze rozwinięty literacko jak Ty "polonisto" mój drogi. I na pewno nie każdy by zrozumiał coś masz do zakomunikowania. Nie jesteś oczywiście intruzem bo cenię każdego wypowiedzi. Jednak Twoje jest nie na miejscu bo od razu stwierdzasz, że jest uszkodzona. Skupmy się jednak nadal na temacie a nie cytowaniu definicji bo to nie te forum. Hostuje właśnie filmiki z poszczególnych live data może to coś pomoże w ocenieniu stanu przepływomierza który jak wiadomo zabrudzony może zaniżać pomiar. Nie znalazłem jednak DDE dla mojego silnika lecz wartość : total air consumption- Tyczy się to przepływomierza tak ?
Opublikowano
Nie zauważyłem by Kolega którego krytykujesz napisał iż Twój przepływomierz jest uszkodzony.Wracając do pytania : skoro odpowiedz literacko poetycka jest trudna do zrozumienia napiszę jasno : nie ma za i nie ma przeciw.G.......to pomoże w czymkolwiek.
Opublikowano

Porównując go do trupa ? Po co dodajesz swoje dwa grosze skoro temat poetycko literacki został zamknięty ? Mniej spinania mniej wrzodów na dupie.

Wrzucam film z Total Ail consumption :

https://www.youtube.com/watch?v=Vx80PJg9MBc&index=4&list=UUTJ4sJlVhXK6QzZl6NCh9Yg

Opublikowano

Panowie siedzi u mnie taki przepływomierz Siemens 5wk9605 Można go czyścić ? Nie ma drucika ale jakby taką blaszkę w środku.

https://www.youtube.com/watch?v=NLSLyPaOqYM

I właśnie ten widzę w cenach 600 zł lub jakiś"BMW HYNDUAI KIA" W cenie 120 zł. Nie rozumiem tego. Oznaczenia te same. Najważniejsza sprawa czy można czyścić tym środkiem co napisałem wyżej pozdrawiam!

EDIT: Po odpieciu przepływki auto zachowuje się tak samo jakby był z nią podpięty czyli diagnoza jest padnięta ? Proszę o szybką odpowiedź.

Opublikowano

Z tego filmiku to można się dowiedzieć, że testy robiłeś na nie do końca rozgrzanym silniku.

Jeżeli chcesz sprawdzić przepływkę, to rozgrzej silnik, zrób pomiar na jałowym przy włączonej i wyłączonej klimie oraz przejazd z butem w podłodze na 1, 2 i 3 do odcinki.

Gdzieś czytałem, że na 3-cim przy odcince jest maksymalne wskazanie. Dlaczego właśnie tak, nie wiem.

Potem poszukaj filmów na youtube przedstawiających te same pomiary i porównaj ze swoimi. Może gdzieś na forach znajdziesz jakie powinny być wskazania maksymalne i na jałowym dla Twojego silnika.

Z własnego doświadczenia wiem, że nowa przepływka może pokazywać takie same wartości co nigdy nie czyszczona z przelotem 265kkm.

Pomiary możesz dokonać inpą lub np. torque. Tymi programami mierzyłem.

Torque podaje w innych jednostkach ale po przeliczeniu wychodzi to samo.

Zaletą torque jest to, że zapamiętuje maksymalną wartość.

Opublikowano

To [BAD]. Czyszcząc go niechcący ułamałem jeden z drucików będę musiał zainwestować w nowy przepływomierz... Tylko który, warto przepłacać ?

http://www.aso-bmw.pl/search/view/?numer=13621432356

Siemens to jest ten co mam aktualnie. Czy jeżeli kupię np Magneti to będę musiał dokonać adaptacji ?

Opublikowano

Panuje opinia, że tylko siemens lub oryginał z ASO. Oryginał znajdziesz taniej na bmwautoparts.net.

Sklep jest co prawda na Litwie, ale wszystkie przesyłki dochodzą bez problemów.

Słyszałem też opinie, że nie warto przepłacać za oryginał. Siemens jest podobno ok.

Opublikowano
Ja z kolei słyszałem od swojego mechanika, który robi tylko BMW, że albo Bosh, albo oryginał z ASO, przy czym to w zasadzie to samo. Wstawiłem Bosha i praca silnika od razu się poprawiła.
Opublikowano
Czyli rozumiem koledzy, że nie ma co kombinować i brać to co miałem ? Boscha nie ma do mojego zamienników. Pozostają te cztery przedmioty, ASO/Siemens i reszta. bmwautoparts znam dobrze, zamawiałem u nich parę rzeczy. Panowie a wiecie może czy to prawda, że w benzynie nie trzeba wykonywać adaptacji ?
Opublikowano
W którymś momencie BMW zmieniło przepływomierz na inny, bo miał jakiś feler. Nie pamiętam dokładnie kiedy, poszukaj temat o adaptacji przepływki tam jest to napisane na 100%. Jeśli miałeś stary i kupisz teraz inny to musisz wykonać adaptację. Jeśli miałeś ten nowszy to nie trzeba.
Opublikowano
Czytałem i nie widzę w żadnych z tematów nic o adaptacji na benzynie natomiast w dieslu tak. Ten temat z niewypałami tyczył się bodajże przepływomierzu Bosch. Ale jeżeli kupię ten sam przedmiot z tymi samymi numerami to także muszę adaptacje ?
Opublikowano

Też mi się wydaje, że w benzynie nie trzeba robić adaptacji.

Z tego co wiem, to dla M54 przepływomierze robił siemens. Na oryginale jest nabity numer siemensa i numery bmw, więc to raczej to samo.