Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie wiem czy to problem ale ostatnio jak zrobila sie temperatura na minusie (-6) to musze przejechac 10 km zeby nagrzal sie silnik do pionu (wskazowka) czy jest to normalne czy musze cos sprawdzic (termostat itp.). Jezdze raczej ekonomicznie do 3tys i przy hamowaniu redukuje zawsze. Silnik odpala odrazu spalanie przy ostrzejszej jezdzie 10,4l. Dodam, zę nawet na zimnym silniku nie zauwazylem zeby obroty byly powyzej tysiaca. Z gory dzieki za odpowiedz.

silnik m43b16

Pozdrawiam

Edit: Spalanie i jazda w miescie

Opublikowano

Które dokladnie sprawdzic bo noga jestem?

Dzisiaj zaobserwowalem zjawisko jade jakies 5-6km i wskazowka na 1/4. Nagle korek i ciagle ruszam na jedynce po 3 minutach temperatura na polowie. Jest jeszcze jedna sprawa mam wersje z klimatroniciem i zawsze (sam to ustawiam, zeby nie parowala szyba) mam puszczony nawiew na gore i nie wazne czy przekrece na niebieski czy na czerwony zawsze leci tam cieple powietrze natomast jak ustawie nawiew na dol czy na srodek to leci taka jaka ustawie, czy jest to normalne?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Mam identyczny problem, samochod nagrzeje się do pionu tylko w korku, jak pojade normalnie to temperatura wroci do 1/4.. ogrzewanie rowniez leci tylko cieple jakkolwiek bym nie ustawil pokrętła. Podpinam sie do tematu!
Opublikowano
Ja też się podepnę pod temat bo mam identyczne objawy. Na trasie wskazówka temperatury jest na 1/4 skali dopiero w mieście idzie do pionu. Dodam jeszcze że mam elektryczny wiatrak zamiast visco i czy mógł by ktoś wytłumaczyć jak to ma działać? Wskazówka ma być cały czas w pionie nawet z elektrycznym wentylatorem chłodnicy?
Opublikowano
Ja też się podepnę pod temat bo mam identyczne objawy. Na trasie wskazówka temperatury jest na 1/4 skali dopiero w mieście idzie do pionu. Dodam jeszcze że mam elektryczny wiatrak zamiast visco i czy mógł by ktoś wytłumaczyć jak to ma działać? Wskazówka ma być cały czas w pionie nawet z elektrycznym wentylatorem chłodnicy?

Tak zawsze w pionie ,jeżeli tak nie jest szukasz przyczyny, jeżeli nie dochodzi do pionu wymiana termostatu zazwyczaj cena do M43b16 około 100pln :D