Skocz do zawartości

BMW e39 523i 1997 - kolumna kierownicza - niepożadany dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jakby nie patrząc powoli zbliża się do nas zima i temperatura zaczęła spadać poniżej zera. Jak to zimą bywa niska temperatura nie zawsze sprzyja wszystkim samochodom i oczywiście moje BMW nie toleruje niskiej temperatury :cry: .

Wszystko było ok dopóki termometr pokazywał powyżej zera ale teraz gdy za oknem mam minusową temperatura to moja kolumna kierownicza( tak mi się wydaje) wytwarza dziwny dźwięk przy skręcaniu. Po za tym dźwiękiem wszystko jest w porządku ale jest on strasznie irytujący i mam nadzieje, że nie jest to początek czegoś grubszego. Dźwięk który słychać przypomina skrzypienie jakiś starych drzwiczek co załączyłem w linku do Youtuba

.

Skrzypienie jakby powoli zanika w momencie gdy w kabinie robi się naprawdę ciepło ale też nie od razu i nie zawsze ale tak jak pisałem wyżej, gdy jest ciepło na dworze(tzn powyżej zera) to nic nie skrzypi.

Pytanie - co może być przyczyną ? Czy jest dużo elementów które mogą wydawać takie dźwięki ?

Wolę najpierw zapytać na forum ponieważ może ktoś miał już ten problem albo przynajmniej mniej więcej nakieruje mnie zanim jakiś "szczpec" będzie chciał wymieniać pół przodu

Tak po za tematem to zauważyłem też dziwny dźwięk wydobywający się z silnika podczas odpalania po dłuższym postoju na mrozie ale to już muszę nagrać i założyć nowy temat.

Idzie zima a mi oczywiście wszystko na hura wychodzi :mad2: jak tak to sie nie psuje, a jak już to wszystko na raz :mad2: ale biorąc pod uwagę, że to BMW to trzeba wybaczyć:)

Czekam na wasze odpowiedzi odnośnie tego skrzypienia

Pozdrawiam

Trance & Progressive

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Video nie widać, ustawiłeś na prywatne.

To co obstawiam to tasiemka, między kierownicą a kolumną.

Bardzo łatwo mozesz potwierdzić. Wystarczy ściągnąć kierę i poskręcać tasiemkę pod nią na mrozie ;)

Opublikowano

już poprawiłem film i powinno działać

W czwartek mam wolne to sprawdzę tą tasiemkę i dam znać :) no chyba, że z filmiku, który teraz jest dostępny wynika coś innego.

Trance & Progressive

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Widziałem właśnie filmik i w sumie to nie mam pewności czy to tasiemka. Tak na słuch to, z której części? Może obudowa kolumny odstaje, sprawdź czy są spasowane krawędzie na łączeniach?
Opublikowano
z zewnątrz wszystko wygląda w porządku. Tak jak pisałem wyżej w czwartek mam wolne i postaram się dobrać do tej taśmy. Tak przy okazji to trzeba ją od razu wymienić czy po prostu czymś przetrzeć ?

Trance & Progressive

Opublikowano
Wiele osób mi pisało że to właśnie ta taśma. Ja miałem taki problem kilka razy ale temp musi być ok -25st. Wtedy pierwsze 2km taki dźwięk miałem. Do dzisiaj nic z tym nie zrobiłem. W tamtym roku w takich temp nie miałem przyjemności jechać i ani razu tego dźwięku nie było.
Opublikowano
Mam ten sam objaw.Z początku było tylko na mrozie,a póżniej nawet w cieplejsze dni.Gdzieś na tym forum wyczytałem,że to właśnie taśma,ale nie pamiętam jak to naprawić.Jak na razie,to nic z tym nie zrobiłem,bo kiery jeszcze nie ściągałem.W niedługim czasie się za to zabiorę,bo będę obszywał całe auto łącznie z kierą nową skórą.W tym roku został położony profesjonalnie cały lakier,więc wnętrze czeka na swoją kolej.
niema nic lepszego niż BAWARKA
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz się zaopatrzyć w wazelinę techniczną, ale nie wiem czy będzie dojście, żeby wiążkę przesmarować. W razie czego np w tesco są dostępne w sprayu.