Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie mobilki,

Przeszukałem sporo wątków, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, które dotyczy tego w którym momencie zaczynaja grzać świece żarowe w E90 320d z 2006r.? Chodzi mi dokładniej o to, czy odbywa się to z chwilą wlożenia kluczyka, czy dopiero po naciśnięciu przycisku start engine??

Bardzo prosze o podpowiedź w tej sprawie :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mi sie zdaje że w chwili włączenia zapłonu świece zaczynają grzać jak jest taka potrzeba. A w czasie dużych mrozów jak szybko odpalasz auto, to wyskakuje kontrolka świec na desce i auto zaczyna odpalać dopiero po zagrzaniu.
Opublikowano

Czyli powinno być tak, że po naciśnięciu przycisku start świece zaczynają grzać?

A nie wtedy jak wkładam już kluczyk?

Zauważyłem u siebie taką prawidłowość, że jak odpalam go od razu, tzn.wkładam kluczyk + sprzęgło i start to lepiej zapala. A jak robie tak, że wkładam kluczyk, daje na start - ale bez sprzęgła (czyli tak jakby na zapłon) czekam aż kontrolki pogasną i dopiero drugi raz już ze sprzęgłem na start to zapala trochę słabiej, tak jakby nie z taką siłą, tylko przekręci ze 2-3 razy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To że nowy nie znaczy ze naładowany. Sprawdzałeś napięcie na nim z wlaczonym zaplonem?
Opublikowano

Jak wróce po trasie (około 140km) i sprawdze na drugi dzień, to aku pokazuje na zapłonie 12,4V w ukrytym menu. Ale jak postoi jakieś 3-4 dni do tygodnia to pokazuje już jakies 12,2V. Moim zdaniem nie powinno aż tyle spaść, tym bardziej, że nie było jeszcze takich dużych mrozów (max -4 stopnie). Ładowanie mam git, w okolicach 14,6V byłem też u elektronika aby sprawdzić czy nie wpierdziela coś prądu na "uspieniu" i próby zrobił 3, odczekał po każdym zamknięciu auta jakies 30min. bo podobno tak długo się usypia i nic nie wykazało, aby coś kradło prąd.

Już w tej kwestii brakuje mi pomysłów...

Opublikowano
Z tego co wiem, to wstępne hrzanie świec następuja już po otwarciu auta.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Nie wydaje mi się, to byłoby bez sensu, ponieważ samochod otwiera sie nie tylko wtedy kiedy juz chcemy nim jechać i odpalać go, a czasami tylko po to aby coś zabrać, coś sprawdzić i nie ruszać go...
Opublikowano

Chodzą takie opinie po forum, że świece zaczynają grzać już po otwarciu drzwi, ale nie sądzę że to prawda.

Ja kontrolkę grzania świec widziałem może ze 3 razy przez 4,5 roku w E91 330d.

Za to teraz np w E81 118d po naciśnięciu przycisku start zapala się kontrolka świec za każdym razem i rozruch jest po około sekundowej zwłoce. We wszystkich bmw nie jest tak samo.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Świecę włączają się na krótko przy starcie w temperaturze poniżej 7°C i w trakcie jazdy aby osiągnąć odpowiednią mieszankę disla i powietrza względem temperatury, ma to na zadaniu zmniejszenie emisji spalin.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!