Skocz do zawartości

BMW e34 524TD 91r problem z grzaniem wtrysku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Bmw zakupiłem tydzień temu już pierwsze naprawy za mną. 3dni temu przyszedłem rano do auta chce odpali nie pali , patrze nie pali sie kontrolka od grznia świec od grzania wtrysku swieci. Wiec rozebrałem przekaźnik świec i okazało sie bezpiecznik spalony wiec kupilem nowy wymienilem , pokleilem kable swiec i włozyłem spowrotem przekaznik. Siadam patrze swiece grzeje lecz nie pali sie kontrolka od wtryków ; / auto odpala ale ciezko co sie stało ? a i koske tą ktora idzie do wtryku rozpinałem i patrzylem bo cala mokra z ropy. prosze o rady pozdrawiam
Opublikowano
Pali się kontrolka wtrysku bo rozłączyłeś wtrysk sterujący mózgu. Co do ciężkiego palenia to poszukaj najpierw na forum odpowiednich postów ,wyciąg wnioski i postaw diagnozę .
iZzI
Opublikowano
ale podpielem wszystko spowrotem . i kontrolka wtrysku sie juz nie zapala wogole i od tego czasu auto nie ma mocy wogole . podlaczalem komputer lecz cisza nie dziala ;/ prosze o pomoc
Opublikowano
W takim wypadku napisz mi czy działa obrotomierz dobrze? sprawdź czy podczas demontażu lub montażu przekaźnika świeć żarowych nie przeciąłeś(uszkodziłeś) jakiegoś kabla. Ruszałeś któryś ze sterowników?
iZzI
Opublikowano
obrotomiez działa dobrze , Przy demontarzu przekaznika świec wyciagnelem tez przekazniki na nim(ale sprawdzalem i dociskalem wszystkie kostki) kable od przekaznika dobre . kontrolka wtrysku dalej sie nie zapala nie mam pomysłu juz co to moze byc . Połaczyc sie z komputerem nie idzie , test migajacy nie dziala ;/
Opublikowano
Mogłeś wcześniej normalnie zdiagnozować komputerem ? Pisałeś że kleiłeś kable od świec , może uszkodziłeś kable przy wtrysku sterującym co w dalszym ciągu sygnalizuje kontrolka , sprawdź również czy nie zdjąłeś przez przypadek wężyka z kolektora dolotowego . Jeżeli w dalszym ciagu źle odpala może to być wina zapowietrzonego układu\
iZzI
Opublikowano
nie wiem gdyz auto nei dawno kupilem i nie podlaczalem komputera wczesniej . kabel od wtrysku sterujacego nie wyglada za dobrze . Waz z kolektora jest na miejscu , uklad odpowietrzalem poprzez odkrecenie gory wtrysku i krecilem rozrusznikiem i tak pare razy . Mozliwe ze brak tej mocy dlatego ze jakas swieca jest przepalona ? a co z ta kontrolka wtrysku ? ;/
Opublikowano
cieniutki wężyk spod kolektora jest na miejscu? świece nie mają wpływu na moc silnika ,umożliwiają tylko rozruch silnika na zimnym . jeżeli masz nieszczelność w układzie zasilania to będzie się on zapowietrzał do momentu usunięcia usterki
iZzI
Opublikowano
aha czyli Twoim zdanie to zapowietrzony uklad ? Co powiesz o wyminie filtra paliwa , weżyków przy wtryskach , wezyka dolotowy z kolektora , i odpowietrzyc ??
Opublikowano
Dzis gdy odpowietrzalem uklad (śróbka z pod filtra paliwa) i okazalo sie ze kabelki z dolu sa urwane do tego jeden z kostki wypadl . Mozliwe ze to zalatwi problem ?
Opublikowano

Tą śrubką spuszcza się wodę z filtra ,a nie odpowietrza :duh: co prawda kontrolka ta sygnalizuję również wodę w filtrze paliwa ale... dlaczego wcale się nie świecie to nie mam pojęcia , coś musi sygnalizować , najprawdopodobniej żarówka się przepaliła .

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HA51&mospid=47372&btnr=13_1422&hg=13&fg=15

w tym linku nr.5 to wężyk który wychodzi z kolektora dolotowego i podążą do czujnika ciśnienia (nr1) . SPRAWDŹ CZY JEST ZALOŻONY!!!!

iZzI
Opublikowano
Rozepnij jeszcze raz kostkę od wtrysku i sprawdź czy się zapali kontrolka. Ten bezpiecznik od świec to 80A założyłeś?
iZzI
Opublikowano
Wygląda na brak doładowania powietrza. Sprawdź czy masz szczelne połączenie miedzy filtrem powietrza a kolektorem dolotowym.Zrób zdjęcia ,silnika turbosprężarki,okolic pompy wtryskowej.
iZzI
Opublikowano
ok Jutro wszystko posprawdzam i zrobie zdjecia . A mozliwe ze to od tego ze na 2 wtryskach cieknie ropa i uklad sie zapowietrza tam czy to nie mozliwe ?
Opublikowano
a mam jeszcze jedno pytanie. z Filtra powietrza idzie waz do odmy i ta odma wchodzi w pokrywe. Gdy bylem u mechanikia dał silkon (tam gdzie wchodzi waz odmy i tam gdzie odma wchodzi w pokrywe) dzis patrze a tam pusto brak sladu po sylikonie. i Moje pytanie brzmy czy ten silkon nie wpadl gdzie w pokrywe zrobil cos zlego lub w turbo ?
Opublikowano
Witam wymienilem wezyk z kolektora i moc jakby wrocila lecz gdy dam gaz do konca to ciezko (musze dodawac powoli) to sie dobrze zbiera ale i tak tylko do 3tys i dalej juz ledwo ledwo idzie co to moze byc ?
Opublikowano
Z tym silikonem to niezła rzepa :mad2: :duh: :duh: ściąg rurę między filtrem a turbiną i obadaj jak wygląda wirnik , złap za wałek i poruszaj sprawdzając czy ma wyczuwalny luz i czy nie jest "zarzygana" olejem .Tak na marginesie to wygląda na to że nabyłeś niezłą rzeźbę . Napisz skąd jesteś
iZzI
Opublikowano
No to sie ubieram i lece sprawdzic to :) Dodam ze turbo gwizda lecz mechanik powiedzial ze ta gruszka co jest nad niem sie nie rusza i go nie otwiera , Jestem z Opolskiego okolice Kedzierzyna-Koźla