Skocz do zawartości

E46 21Kupiłem felgi i nie pasują - proszę o pomoc - pilne !!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuję pomocy bo niestety zakupiłem felgi i nie pasują mi.

Potrzebowałem kół zimowych do swojego auta i kupiłem dobre opony na felgach stalowych 16". (dokładne oznaczenie felg to BMW 61/2Jx16EH2 IS42

Na tył założyłem i jest dobrze ale przód mi nie pasuje ponieważ felgi zahaczają o zacisk hamulcowy i nawet nie można ich przekręcić.

Mam do was pytanie co najlepiej teraz zrobić aby używać tych felg - może dystanse (chyba 5 mm bo moje felgi oryginalne 17" alu mają ET 47) - albo kupić cztery felgi używane z ET47 i przełożyć opony.

Pomóżcie bo myślałem że będzie wszystko ok bo sprzedający mówił że felgi pasują do BMW 3 i 1 - muszę to szybko naprawić bo boję się że spadnie śnieg.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To trochę dziwne ale powinny pasować et 42 to nie jest to wielka różnica z 47, masz chyba nie oryginalne zaciski i tarcze od 3.0d albo 3.l benzyny

wybrałem 320Ci m52 2000/12

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BM11&mospid=47614&btnr=36_0521&hg=36&fg=10&lang=pl

Nr. Opis Uzupełnienie Ilość Od Do Numer części Cena Uwagi Photo

01 Obręcz koła stalowa, czarna 61/2JX15 ET:42 4 36111095004 $90.00 +podst

01 Obręcz koła stalowa, czarna 7JX16 ET:47 4 36111095013 $105.95 +podst

02 Koło dojazdowe stalowe czarne 3.0BX16 ET:32 1 36116750006 $43.75 +podst

Tobie powinny nawet wejść 15 a nie szesnastki dopiero od chyba 2001 roku były w standardzie 16-tki tylko wersja 328 miała min. 16 cali a 3.0D miała min. 17cali

Opublikowano (edytowane)
A zobacz po vinie co ci pokaże - końcówka bo tyle wystarczy to JK07152 Edytowane przez Bugs10
Opublikowano

po vinie pokazal to:

01 Obręcz koła stalowa, czarna 61/2JX15 ET:42 4 36111095004 $90.00

01 Obręcz koła stalowa, czarna 7JX16 ET:47 4 36111095013 $105.95

02 Koło dojazdowe stalowe czarne 3.0BX16 ET:32 1 36116750006 $43.75

Wygląda na to że powinienem mieć felgi 7 cali o ET 47 - czy z moimi coś da się zrobić żeby pasowały czy lepiej kupić właściwe a te sprzedać za kilka $$

Opublikowano

Te felgi 6 1/2 Jx16EH2 IS42 nie pasują również do E46 320d po lifcie.

Możesz założyć dystanse 5mm.

Ja mierzyłem takie felgi na nowych klockach,felgi dały się przykręcić ,ale zapierały o zaciski .Miałem wrażenie ,że 2-3 mm załatwi sprawę.

Zastanawiam się ,czy felgi się zmieszczą z przodu,gdy będą klocki zużyte w 50%?

Wtedy zacisk przesunie się do wewnątrz o grubość zużycia klocka.

Opublikowano

Czytałem o dystansach ale ktoś pisał że jak są założone to piasta pracuje nie prawidłowo i szybciej się zużywa.

A z drugiej strony ludzie jeżdżą z dystansami i sobie chwalą.

Tylko nie wiem gdzie je kupić od ręki.

Opublikowano
Czytałem o dystansach ale ktoś pisał że jak są założone to piasta pracuje nie prawidłowo i szybciej się zużywa.

A z drugiej strony ludzie jeżdżą z dystansami i sobie chwalą.

Tylko nie wiem gdzie je kupić od ręki.

O tu http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=DYSTANSE+BMW+E46+&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=seng-v6-p-3-e-1106

:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie a jakie ma znaczenie ET to tylko różnica jak jest zagłębiona (przy większym Et) felga na piastę tylko w przypadku gdy jest nie normalny kształt miski felgi

pomogą dystanse, przy mniejszym ET to felga jest wystawiona bardziej do błotnika, przecież zakładają do e46 tez felgi z e39 lub e60 a tam ET to 15 bywa że przyciera o rant błotnika zwłaszcza z tyłu ale nie ma to znaczenia jeśli chodzi o zaciski, tylko jak za mały rozmiar felgi to przyciera o zaciski lub jakies innej marki felgi, może to jakies starocie rzeczywiście.

Opublikowano
przecież zakładają do e46 tez felgi z e39 lub e60 a tam ET to 15 bywa że przyciera o rant błotnika zwłaszcza z tyłu ale nie ma to znaczenia jeśli chodzi o zaciski, tylko jak za mały rozmiar felgi to przyciera o zaciski lub jakies innej marki felgi, może to jakies starocie rzeczywiście.

Felgi nie są za małe, rozmiar to 16 cali.

Wyprofilowanie felgi jest takie,że obciera o bok zacisku i to właśnie jest problemem.

W tym przypadku obojetnie jakie będzie ET(IS)zawsze będzie obcierać,ze względu na konstrukcje felgi.

Dystanse 5 mm w tym przypadku załatwiają sprawę.

Felgi są od Bmw 1 w moim przypadku.

Opublikowano
No wlasnie tak jest. Felgi są od BMW 1 i myślę że jak założę dystanse będzie dobrze. Chodziło mi o to czy dystsnse nic nie zepsują albo czy nie są niebezpieczne.
Opublikowano

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Zamówiłem dystanse 10mm na koło czyli 20mm na oś.

Chciałem 5mm na koło ale poradzono mi aby kupić szersze bo są z otworem centrującym a przy węższych mogło by zabraknąć otworu centrującego dla felgi i byłaby tylko przymocowana (trzymała się) na śrubach.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja mam bmw 3 i tez mam na stożek śruby. Zamówiłem w komplecie dopasowane odpowiednio.

Po zakupie dystansów (10mm) na koło i kompletu śrub jest wszystko dobrze.

Pozdrawiam

• 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opona nie za wysoka? Profil 45? Wygląda trochę baloniasto, ale może tak wyszło tylko na zdjęciu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.