Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jakiś czas temu byłem na zbieżności i Panowie stwierdzili u mnie luzy na maglownicy co objawią się również przy prędkości 80-100km/h (drgania kierownicy).

W najbliższym czasie planuję zająć się tym tematem ale nie wiem jakie rozwiązanie będzie najlepsze ponieważ są 3 opcje.

Pierwsza opcja - kupno zregenerowanej maglownicy - na allegro widziałem, że ceny zaczynają się od 350zł i taka maglownica rzekomo ma rok gwarancji

Druga opcja - oddać maglownicę do regeneracji - w mojej miejscowości koszt regeneracji = około 500zł ( w zależności od zużycia maglownicy) i też jest niby rok gwarancji

Trzecia opcja - kupno nowej na allegro, tutaj ceny zaczynają się od 1200zł(aczkolwiek widziałem ciut tańsze)

przykładowe aukcje;

http://allegro.pl/przekladnia-maglownica-bmw-e39-520-523-525-528-530-i4811807120.html

http://allegro.pl/przekladnia-maglownica-bmw-e39-520-525-530-528-523-i4759204584.html

http://allegro.pl/maxgear-przekladnia-kierownicza-bmw-5-e39-nowa-i4748227565.html

Tak więc pytanie - które rozwiązanie będzie najkorzystniejsze ? ponieważ nie chce na darmo wyrzucać pieniędzy. Rozważałem też kupno używanej ale tak naprawdę to nigdy nie wiadomo(chociaż zawsze sprzedający złego słowa nie powie) po jakim przebiegu, a nie chce za pół roku albo i szybciej znowu robić maglownicy.

Pozdrawiam

Trance & Progressive

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nowa za 1000pln to najgorszy badziew, odpuść.

Regenerowane za 350?

Jak sam zestaw naprawczy ponad 200 kosztuje, średnio to widzę.

Z używką jest loteria, możesz trafić na dobrą, możesz trafić na taką samą.

Podstawowa regeneracja to ok 500-600 zł (dobra regeneracja, nie po najmniejszej linii oporu), a taka z wymianą listwy to ok 1200.

Wszystko zależy od tego co w twojej padło, czy tulejki, czy sama listwa jest już wytarta, a może wystarczy wyregulować luz (taka śruba od spodu).

Ja bym naprawiał to co na aucie siedzi, zrobisz raz i wiesz co masz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A regulacja nie występuje czasem tylko w V8?

Jest i w pozostałych wersjach. :wink:

Opublikowano

Tak myślałem, że nowe w tej cenie nie idą w parze z jakością.

Co padło w maglownicy to nie wiem, wiem tylko tyle, że są stuki przy kręceniu kierownicą oraz drgania kierownicy podczas jazdy.

Dzwoniłem do warsztatów w mojej okolicy i się okazało,że ci co rzekomo podejmują się regeneracji maglownicy robią to w taki sposób, że "wyciągają" maglownice z auta, następnie wysyłają do jakiegoś zakładu. Za samą regeneracje chcą 800-900zł :mad2: (cena którą wcześniej podałem nie aktualna ponieważ cennik na stronie był nieaktualny). Cała usługa została wyceniona na 1200zł+/- bez obejrzenia stanu maglownicy.

Więc mam takie pytanie czy orientuje się ktoś gdzie dobrze regenerują maglownice, na dobrych częściach ? bo jeżeli mam regenerować maglownice wysyłkowo to sam mogę sobie wysłać.

Trance & Progressive

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kraczkowa koło Rzeszowa, sam u nich robiłem, 2 rok mija od regeneracji i wszystko w jak najlepszym porządku.

Tyle że mnie kosztowało to 1200pln z wymianą listwy.

Opublikowano

Witam.

Kolego, szczerze powiem Ci - odpuść sobie zakup tej nowej maglownicy. Ja niestety tak zrobiłem. Zamiast oddać swoją do porządnej regeneracji i mieć święty spokój to zakupiłem takie "cudo" jak na zdjęciach. Koszt 1100zł (1,5 roku temu). Zakupiłem to od firmy która regeneruje maglownice i odesłałem im swoją starą, oryginalną. W zamian dostałem zwrot 200zł na konto więc nowa kosztowała mnie tylko 900zł.

Efekt???

Przymierzam się do zakupu porządnie zregenerowanej maglownicy bo ta już ma luzy... Porażka :x

Pozdrawiam.

Opublikowano
Chyba jednak zdecyduje się na kupno porządnie(bynajmniej taką mam nadzieje) zregenerowanej maglownicy na gwarancji(najlepiej na dwa lata), a swoją spróbuję sprzedać aczkolwiek wolałbym zregenerować tą co mam ale jak sobie myślę, że auto stało by w jakimś warsztacie około tygodnia to aż mnie strzyka. Nie mam w okolicy takiego zaufanego warsztatu, żeby zostawić im auto na kilka dni :(

Trance & Progressive

• 1 rok później...
Opublikowano

kolego założycielu- jak zakończył się temat ?

U siebie mam te same objawy, czyli drgania (100km/h) i stukanie.