Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj postanowiłem polutować na nowo przewody w gumowym peszlu łączącym klapę z budą (poprzedni rzeźnik pokleił przewody taśmą...)

Niestety teraz na desce świeci mi się cały czas sygnalizacja otwartej klapy..

Czy orientuje się ktoś jakie (kolory) przewody odpowiadają za sygnalizację zamknięcia bagażnika?

Będę wdzięczny za odpowiedzi, bo drugi raz rozbierać to tragedia.

Opublikowano

Nie wiem jaki przewód za to odpowiada, ale przerabiałem to co Ty. Lutowanie nic Ci nie da bo jest to połączenie dość sztywne i może zrobić Ci się przerwa a tam akurat jest zagięcie i przewód pracuje.

Ja kupiłem całą nieuszkodzoną wiązkę za 30zł używaną ani trochę nie uszkodzoną. Będę na wiosnę przekładać.

Do tej pory dosztukowałem i przeciągałem przewody tak by nie było żadnych lutowanych połączeń w miejscu zagięcia w gumie. Lutowałem na wysokości akumulatora i zabezpieczyłem termokurczką. Jak nikt nie będzie wiedział to po prostu rozbierz koło krańcówki plastiki i sam zobacz kolor przewodu. Pewnie będzie szybciej.

Opublikowano

czesc

niestety ale tez mam problemy z ta guma a raczej kablami w srodku

przez co zamek mi wariuje,

Zamierzam sie tym tez jakos zajac teraz tylko zimno to se do takich prac nie spiesze :D

ale kable zamowic i dowiedziec sie za wczasu juz mgoe co i jak :D

A mianowicie jak dobieracie sie do tych kabli ? ta gume sie po prostu sciaga sila czy trzeba rozkrecac obudowy klapy bagaznika ?! I z drugiej strony jak to wyglada ta wiazka jest we wtyczkach czy jak ja wymieniac bedziecie ?!

Z gory dzieki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Guma jest wciśnięta. Wtyczki są przy poszczególnych urządzeniach/odbiornikach.

Niestety, ale czeka Cię lutowanie minimum przy prawym nadkolu.

Polecam zaznaczenie dokładne przewodów - bo np niebosko-brązowy kabel jest stosowany do czujnika zamknięcia bagażnika oraz do oświetlania rejestracji.

Ja ten błąd właśnie popełniłem, ale dzisiaj wszystko wróciło do normy :)