Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

.... auto odebrane

porównując BMW vs Volvo,

Volvo jest niesamowicie wyciszone ( nie wiem czy to opcja którą mam laminowane boczne okna ), spasowanie i jakość materiałów bije X5 bez wyposażenia indywidual na głowe ( np. skóra dakota w Volvo jest o wiele lepsza niz w BMW - jak z trwałościa to zobaczymy ), ilość miejsca to mnie powaliło - byłem na przeglądzie X1 w BMW i mając czas porównałem w salonie X5 jak ZACHAR z Autocentrum ( przy moich ustawieniach 175cm wzrostu przednie siedzenie kierowcy - tył 4 palce prze przednim fotelem ... w Volvo 8 palców ), System Audio B&W mimo że głośniki nie wygrzane to niesamowita jakość i jest nawet troche leszpa od systemu B&O w BMW ( ale może to zalezy od wygłuszenia wnętrza )

Sterowanie multimedialne na centralnym wyświetlaczu bardzo łatwe i nie trzeba jak w Mercedesie zaglądać do instrukcji gdzie to jest....

Silnik..... trudno coś powiedzieć bo jest dopiero 100km więc docieramy

Układ kierowniczy i kontakt z podłożem wiadomo BMW nie ma mocnych w Volvo to układ dla kobiety delikatny lekki - Volvo dobrze trzyma sie na zakrętach mimo ze 2t ale BMW mamy lepszy margines wyczucia.

Minusy - zdecydowanie Skrzynia - automat często szarpie jest szybki ale nie jak ZF8

Przednie fotele sa świetne ale cięzko powiedziec porównując komforty z X5 które lepsze

VolVo jest jak wieloryb ogromny wszystko jest duże przy parkowaniu trzeba mieć duży zakres bezpieczeństwa ( mój ma asystenty parkowaia jak i asystent wyjazdu z parkingu )ale jakoś temu nie ufam - BMw wydaje się w tych sprawach zgrabniejsze

Cena u mnie wyszło 320tys z bonusem 21 tys zl ( 341 PLN całósć) BMW mnie olało dając tylko 4-7% wartości, dlatego zdecydowałem się na Volvo - gdyby BMW potraktowało mnie inaczej był by BMW( oferty składałem u trzech dealerów BMW i zawsze to samo wychodziło )

Czy żałuje kupna Volvo - jestem fanem BMW cięzko powiedzieć mając białego diabła, może dobrze ze mam spokojny Wieloryb który mi nie zmusi do zbierania punktów karnych ........ Jeśli ktoś ma 5 osobowa rodzine to zdecydowanie Volvo jesśli 2+2 to BMW

Edytowane przez maja22
  • Odpowiedzi 344
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Czekalem na Twoj wpis niecierpliwie. Mysle ze nikt sie nie pogniewa jak wrzucisz tu pare fotek no i kolejne wpisy ze spostrzezen o autku.

Bardzo ciekawia mnie detale tego silnika, jak tym sie bedzie jezdzilo w trasie.

Pozdrawiam i gratuluje nabytku:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nieźle - w Niemczech dopiero 13 czerwca będzie premiera nowego xc90 a w Polsce już jest...

Gratuluję autka!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie wiem czy mam się chwalić bo to forum BMW juz kilka galerii było zamknięte tego typu.......... temat który jest fajny szkoda go zamykać bo warto porównywać konkurencje....
Opublikowano

Wieloryb to mało powiedziane ;)

To wygląda jak wielkie kombi albo van, z przodu ok. ale z boku i z tyłu tylko dać napis o handlu obwoźnym :norty: :cry2:

Opublikowano
....

przy moich ustawieniach 175cm wzrostu przednie siedzenie kierowcy - tył 4 palce prze przednim fotelem ... w Volvo 8 palców

To chyba siedziales w jakims dziwnym X5. Ja dzis sprawdzalem ilosc miejsca z tylu w XC90 ze sportowymi sidzeniami vs moja X5 z komfortowymi siedzeniami (przod). Mam 193cm wzrostu i jak siadam za soba w moim aucie to mam lekki zapas na kolana, w volvo juz sie nie mieszcze. Ponadto volvo ma wezsza tylna kanale niz bmw i na dodatek wysoki tunel srodkowy wiec to je dyskwalifikuje jako samochod 2+3

Pozdrawiam,

Patgor

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
jaki tunel srodkowy jest w volvo? moze prog 10 centymetrowy , siedzenia w BMW tylnia kanapa jest mało komfortowa i tak wyprofilowana ze nie da sie zmiescic 3 fotelików w Volvo są trzy osobne odzielne regolowane przesówane siedzenia - nie pisze tego specjalnie bo mam Volvo. 3 foteliki w Volvo przeszly test co nie moge powiedziec w X5 mimo ze na siłe można miec ale zapiecie 3 fotelikowto zajmuje ci 10min. trzeci rzad to mimo ciężkiego wsiadani jest chyba najwiecej miejsca w tej klasie at Edytowane przez maja22
Opublikowano

Było lepiej wybrać Forda S-max ładniejszy, jeszcze więcej miejsca i tańsze .

Dziwię się jak można kupić tak wielkie kombi, brzydkie i tyle zapłacić.No cóż gusta bywają zaskakujące :)

Opublikowano
jaki tunel srodkowy jest w volvo? moze prog 2 centymetrowy

Jaki 2 centymetrowy? No chyba że robią różne podłogi w zależności od modelu, bo w tym który dziś sprawdzałem jest conajmniej 10cm. Na dodatek konsola do klimatyzacji też zabiera z tyłu za dużo miejsca i 3 dorosłych ciężko ci by było upchać tak by było im wygodnie (ja ostatnio wiozłem 3 facetów po min 180cm wzrostu u siebie i każdy miał duży zapas). Może i masz rację z montowaniem 3 fotelików z tyłu, ja w bmw montuję tylko dwa i w środku jest jeszcze sporo miejsca dla dorosłej osoby. Jako 7miejscowy SUV volvo naprawdę się sprawdza, bo pełnowymiarowe siedzenia w trzecim rzędzie to rzeczywiście mistrzostwo świata.

Nie jestem również przekonany co to praktyczności "iPada" na desce rozdzielczej. Miałem już styczność z ekranami dotykowymi i podczas większych prędkości takie rozwiązanie zwyczajnie się nie sprawdza (za bardzo odwraca uwagę kierowcy od obserwowania drogi).

Samochód rzeczywiście jest jest długi i psuje to trochę jego linię boczną, ale o gustach się nie dyskutuje:) Natomiast 320tyś za 4cylindrowca - powariowali w PL z tymi cenami :mad2:

Pozdrawiam,

Patgor

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Byłem sprawdziłem i moja gumowa wycieraczka daje złudzenie 2cm po zmianie na szmaciaki jest około 8 cm. Miałeś racje ma około 8-10cm.

Powtarzam gdyby BMW dało dobry rabat był by X5. A czy mam żałować z XC90 raczej nie też fajny wieloryb. Szczególności w środku. ...

Opublikowano

:cool2: Tak czy inaczej gratuluję zakupu, mam nadzieję że będzie ci służył.

Pisałeś, że BMW dawało mały rabat, ale widzę że Volvo też cię nie rozpieściło. Czy jak zamawiałeś samochód to F15 było jeszcze z 218 kucykami czy mogłeś już zamówić mocniejszą wersję (231KM)?

PS. Jak możesz to wrzuć swoją specyfikację i daj jakieś zdjęcia. Forum BMW czy nie, trzeba poszerzać horyzonty :)

Pozdrawiam,

Patgor

Opublikowano
maja22 też miałem volvo s60 a starym modelem xc90 miałem okazje pojeździć, Volvo jeśli chodzi o wygodę podróżowania po prostu miażdży BMW... Ale BMW ma inne priorytety przy projektowaniu aut. Moje gratulacje zakupu naprawdę fajnego auta.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

... macie wieloryba:

http://i112.photobucket.com/albums/n186/wojciechmatysik/20150605_194425_zpssgtafbtt.jpg

http://i112.photobucket.com/albums/n186/wojciechmatysik/20150605_194541_zpsrmugez5a.jpg

http://i112.photobucket.com/albums/n186/wojciechmatysik/20150605_192244_zpsb5vhelsx.jpg

http://i112.photobucket.com/albums/n186/wojciechmatysik/20150605_192422_zpsvktamo3e.jpg

http://i112.photobucket.com/albums/n186/wojciechmatysik/20150605_192552_zpsyejqnohb.jpg

http://i112.photobucket.com/albums/n186/wojciechmatysik/20150605_192340_zpsw5myk4se.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No ładne cacko :) choć nie moje kolory wnętrza :norty:

Duży bagażnik w wersji 7-osobowej :jawdrop:

Nie zamówiłeś panoramy dla dzieciaków? :mrgreen:

pozdrawiam

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

piękne auto, gratuluje Maja

Jak wychodzi porównanie cenowo wersji 25d z D5 z podobnym wyposażeniem. Oba są 4 cylindrowe. W ogóle jak Maja ten silnik oceniasz? Czuć, słychać, że to 4 cylindry jakoś negatywnie?

Opublikowano

super wygląda , gratulacje. A jak wam się podoba nowe q7 ? wybrałbym chyba właśnie volvo a nie x5 25d

ostatnio oglądałem x5m w salonie. Dzwięk super jak na doładowany silnik natomiast fotele gorsze niż w m5 nie mogłem jakoś sobie ich dopasować....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kriss33, katalogowo Volvo wychodzi ca. 20 tys. taniej. Ale to było dla wersji 218 KM, obecnie wchodzi f15 231 KM i póki co nie ma tej wersji w konfiguratorze.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

pozdrawiam

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

co do silnika to mam docieranie i tzw. sprawdzanie jak to jedzie dam odpowiedz za 1 m-c ( beda zrobione pomiary ). Silnika w ogóle nie słychać w środku na zewnątrz brzmi lepiej niż BMW 25xd. Tak na marginesie nawet gdyby bylo 190KM pod maska to dla marki Volvo nie ma znaczenia - te auta służą do turlania po drodze , turlania komfortowego.

To jest niesamowite, ale jak ma się BMW to się chce pokazać ze mam piękny i mocny samochód, Volvo ładny komfortowy samochód:)

Jak dla mnie 25xd w X5 nie pasuje do 2T, może to zmieni od 1 sierpnia ma być 500Nm i 231Km.

Opublikowano

Dla mnie mimo dużej sympatii do Volvo to stylistyka zewnętrzna to porażka.

Tak jak XC60 to był strzał w 10 to tutaj :cry:

Przód jest ok ale reszta lipa , oglądając twoje fotki to zdjęcie tyłu gdybym

nie wiedział że to nowy model to obstawiał bym na poprzednią generację.

Środek jest ok , technicznie to trzeba by potestować żeby coś powiedzieć.

Mimo wszystko od auta za grubą kasę oczekiwał bym lepszego designu .

Do tego dochodzi gorsze pozycjonowanie marki czyli spadek wartości auta

będzie na pewno większy niż przy BMW.

Szanuję decyzję zakupową , liczę na obiektywne opinie ( brat się przymierza :D )

• Moderatorzy
Opublikowano
Powiedz mi czy te "zmarszczki" na przednim fotelu są już od nowości ??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
.. nie. Też zwróciłm uwage na to przy aucie demo- robi sie tak jak jest po jedzie autem - tylko zastanawiam się jak to będzie po 20 tys km prawdopodobnie bedzie na stałe
  • Moderatorzy
Opublikowano

Oj to nie będzie dobrze wyglądało.

Wygląda na wadę może da się reklamować na gwarancji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
na zdjęciu wygląda okropnie w rzeczywistości inaczej - skóra jest bardzo miekka coś jak nappa w BMW - jesli to bedzie stałe odkształcenie wykorzystam gwarancje
Opublikowano
Powinno wrocic do normy ,mialem podobny problem na tynym siedzeniu w BMW (pod podkladka dla dziecka) ,wygladalo slabo ,ale po dluzszym czasie jest ok :D