Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uprzedzam aluzje, bo zrobiłem to z premedytacją bo tak chciałem. Wszystko jest w 100% odwracalne. Żadnych dziur druciarstwa i innych takich. Co chciałem osiągnąć. MP3 z SD oraz Video Full HD z SD - głównie koncety do słuchania i oglądania. TV mnie nie interesuje, więc do tego nawet się nie przymierzałem. Do tego chciałem poprawić jakość pełnym equalizerem. Poza muzyką i video chciałem navi PL, oraz Internet Aero2 choćby do poczty w trasie, czy muzy na Spotify. To w zasadzie wszystko co sobie założyłem. Na wywalanie kasy na ori moduły, języki i te całe czary, czy zmianę audio nie miałem ani ochoty, ani nie widzę sensu pakować w to kasy. Do chińskich zabawek typu 5w1 też się nie przekonałem. Dlatego opiszę co zrobiłem aby mieć to co założyłem. Wyszło tak około1000PLN. Może komuś kiedyś przyjdzie ochota i sobie zrobi.

Pierwsza sprawa to uruchomienie AUX. Nie jest to trudne. Trzeba się wczytać w tematy na forum, obejrzeć trochę filmów i można z powodzeniem to samemu zrobić. Te dwa filmy w zasadzie załatwiają temat doposażenia AUX

Ja nawet kabla nie kupowałem dedykowanego. Kupiłem porządny kabel stereo jack 3,5mm i dolutowałem konektory na jednym końcu. Konektory odciąłem od kabelka karty z karty muzycznej do CD-romu. Z podłączeniem nie było też problemu i wszystko ruszyło po kodowaniu NCS-em od razu.

Druga sprawa zakup tableta. Wybrałem Dell Venue 7 3G. 16GB pamięci wewnętrznej i 32 GB karta SD. Ma wszystko czego mi potrzeba, a do tego dość dobre parametry. Spokojnie odtwarza filmy Full HD. Uważam że wielkość 7 cali jest optymalna i nie przesadzona. Większy wg mnie by się już nie wkomponował poprawnie.

Trzecia sprawa miejsce zamocowania i uchwyt. Wykorzystałem do tego podstawkę kubka do napoi. Wydaje mi się być idealnym miejscem. Tablet skierowany mam w moją stronę (jak konsola w E39 :)) i jest bardzo łatwo go obsługiwać. Uchwyt standardowy nieco przerobiony aby go można przykręcić i odkręcić w każdej chwili.

Czwarta sprawa oprogramowanie audio video. Przetestowałem wiele rozwiązań. Wybrałem dwa. W założeniu musiały mieć pełne equalizery. Do MP3 kupiłem PowerAMP bo jest w/g mnie i nie tylko najlepszy i najwygodniejszy do obsługi. Do Video sprawdza się najlepiej darmowy VCL z pełnym qualizerem. Reszta oprogramowania to rzecz gustu.

Myślałem że to w zasadzie wszystko czego potrzebuję aby już się cieszyć. Okazało się że nie do końca. Owszem wysterowanie equalizerów i jakość odtwarzania jest bardzo, bardzo OK. Oryginalny HiFi zestaw jaki mam, MP3 z CD gorzej gra w porównaniu do tego samego pliku z karty SD wysterowany equalizerem z Tabletu. Pełen eqalizer robi swoje i nie ma o czym gadać. Ale jest problem z głośnością. Jednak wejście aux jest ciche. Do normalnego słuchania podgłoszony na max pozwala spokojnie czysto słuchać. Ale jak już bardziej lajtowo by się chciało nie za bardzo jest jak podkręcić volume. Zaryzykowałem w ciemno ze wzmacniaczem słuchawkowym. Kupiłem wzmacniacz FiiO E11k Kilimanjaro2. Spełnił oczekiwania i wysterował z powodzeniem głośność wejścia AUX. Poziomy sygnałów między CD a AUX mam w tej chwili praktycznie identyczne. Można swobodnie przełączać się pomiędzy nimi bez ściszania. Poziom volume z aux jest lepiej niż zadowalający. Jakość jak wcześniej napisałem lepsza niż z CD na moje nie audiofilskie ucho.

Pozostała sprawa ładowania. Mam z 10 godzin działania na baterii dlatego awaryjnie w schowek wrzucę jedynie ładowarkę pod zapalniczkę. Nie ma sensu w/g mnie się z tym gimnastykować za mocno, aby to na stałe jakoś robić. Jedna uwaga. Ładowarki sieją zakłócenia. Przetestowałem z tuzin różnych. Dopiero chińska tania ładowarka o nazwie M-LIFE ML0001 i jest cicho bez żadnych zakłóceń. Do ładowania dwóch urządzeń naraz kupiłem taki kabel.

http://www.itx-sklep.pl/akcesoria_pc/kable_zewnetrzne/kable_usb_2_0/kabel_usb_micro-b_zenski_-_2x_micro-b_usb_meski_20_5cm_delock_65440.html

To w zasadzie wszystko. Parę fotek na koniec. Jeszcze nie jest wzmacniacz schowany, ale mam już wszystko co potrzeba. Będzie za tabletem nie widoczny.

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG