Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW X5 E 53 2001

Witajcie.

Mam problem ,ponieważ zakupiłem słuchawkę siemens BIT II taki mam zestaw w aucie ale niestety w żaden sposób nie działa.

Zakupiłem nowe akumulatory nawet i kartę startową plusa i nic.

Telefon szuka cały czas bazy wyświetla (suche basis),znalazłem w internecie to :

Wchodzimy do Menu-> Lokale Einstellungen->Serviceeinstellungen->Anmelden i ewentualnie jeżeli zapyta podajemy kod standartowy [0000].

Wyświetla na chwilę ANGEMELDET ! , i tyle dalej suche basis.

nie wspomne już ,o parowaniu telefonu Dodam ,że kostka antena podłączona

Na wszelki wypadek podam nr VIN LP00384 ,bo mi się wydaje że nie mam Bluetooth

Przybądźcie z pomocą. ;-)

Opublikowano

Nie wiem jak w wersjach przedliftowych, ale w poliftach chyba nie ma domyślnego kodu bluetooth np: 0000, 9999 itp.

Kod dostępu jest zapisany na module w bagażniku lub powinieneś mieć gdzieś w papierach taką stronę z nalepką i kodem.

Tylko sprawdź najpierw czy masz bluetooth w samochodzie, może jakimś innym urządzeniem poszukaj. Na forum jest instrukcja, o ile pamiętam to trzeba wcisnąć i trzymać przycisk parowania i w tym czasie przekręcić zapłon na 1.

Opublikowano

hej, no wiem ,doczytałem.... tylko,że mi nie każe podac kodu.

O parowaniu to na razie nie myślę ,bo nie widzi w ogóle słuchawki.

Coś jest nie tak. .... tylko co...?

Opublikowano

Zapewne masz listę wyposażenia z nr VIN? Sprawdź jaki rodzaj sprzętu masz, może rzeczywiście jest coś uszkodzone, lub ktoś przed sprzedażą wyciągnął moduł.

Rozsądnym wyjściem jest jeszcze dokupienie i zakodowanie modułu bluetooth z wersji poliftowej, wtedy każdy telefon, nawet smartfon będzie się łączyć :)

Opublikowano

...Podejrzewam,że mam wgrane spolszczenie ,i tu jest problem. Wcześniej na wyświetlaczu pokazywało telefon nawigacje ogrzewanie komputer wyłącz monitor ustawienia a teraz nie ma tylko telefonu tylko jest kode. Myślę żę tu jest problem.

Poddam ci nr VIN podejrzyj czy jest bluethoof LP00384

Jeśli nie ma to podrzuć jakieś namiary z allledrogo to zakupię taki moduł.

Moduły czy jakieś tam skrzynki z napisami BIT II telefonu są bo zdejmowałem boczki i kawałek pokrywy podłogi i wszystko wydaje się być.

Opublikowano

Zajrzyj tutaj i rozkoduj listę wyposażenia samodzielnie - przyda Ci się na przyszłość :)

http://www.bmw.pl/pl/pl/owners/parts/electronic-parts-catalogue/electronic-parts-catalogue.html

(po zalogowaniu, wpisujesz VIN i na górze masz zakładki - wyposażenie).

VIN mówi, że masz u siebie: S630A AUTOTELEFON MIT SCHNURLOSEM HOERER - Telefon samoch. z słuchawką bezprzew.

Odnośnie zakupu konkretnej części to już nie znam się tak na tym, ale w dziale "Audio, Alarmy...." znajdziesz sporo na ten temat :)

Kiedyś będąc posiadaczem E60, czytałem dużo (w ich dziale seria 5 E60) o podobnych problemach z telefonem, stąd wiem, że jest możliwość dołożenia modułu bluetooth.

Jednak przed tym sprawdziłbym mimo wszystko czy przywrócenie oryginalnego softu w navi nie rozwiąże problemu.

Pozdr!

Opublikowano

Tak....ja znam tą stronę i tą całą specyfikację . Ty odkodowałeś S630A AUTOTELEFON MIT SCHNURLOSEM HOERER - Telefon samoch. z słuchawką bezprzew, ja to też wiem ,tylko czy jest ten bluetooh? ja nie wiem ,ty chyba też. Albo po prostu nie ma. Dalej stoję jak koń w piachu...... :cry:

Może podjadę dziś aby mi podegrali oryginalny soft.....

Ale dziękuję.... :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam wszystkich ...

S630A AUTOTELEFON MIT SCHNURLOSEM HOERER - Telefon samoch. z słuchawką bezprzew

O.K. Powoli .... tylko spokojnie.

Mam pynanie : funkcjonowal ten telefon siemens BIT II w twoim autku ? Mam na mysli zaraz na poczatku . I dlaczego kupiles teraz jeszcze raz nowy ...

ten stary telefon sie zepsul ?

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

...nie nie... może źle napisałem . Telefonu nie miałem więc kupiłem na alle...coś tam. Po zakupie auta nie było słuchawki bo ktoś ukradł.

Więc nie wiem jak było. Ale domyslam się ,że działał bo instalacja jest oryginalna podłokietnik ,jakieś moduły po lewej stronie w bagażniku....

Cały czas suche basis .

W zasadzie to wolałby aby mi się łączyło z komórką nokia lumia.

A słuchawka ma być i ma działać.

Lubię jak wszystko jest na swoim miejscu. Tv było analogowe- dokupiłem dvbt samochodowe sam podłączyłem i sam odblokowałem podczas jazdy i działa .

No więc dalej pomocy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

O.K. teraz rozumiem . :D

.... ten modul BT ktory masz to jest stara generacja i bedzie tylko z ta sluchawka lunkcjonowal - to tyle ile pisza na innych forach

a teraz coc przetlumacze ...

Bei mir ist das so:

[ U mnie jest tak :]

1. Hörerschale anschalten (Schiebehebel unter dem herausgenommenen Hörer in der Schale)

[ wlaczys w podlokietniku ( wlacznik pod wyciagana sluchawka - zerknij w podlokietnik )]

2. Telefon einshakten

[wlacz telefon]

3. PIN in der 16:9 Bordinfo eingeben, mit Raute bestätigen

[Podaj PIN na wyswietlaczu nawigacji , # potwierdzic ]

4. Im Telefon steht "Suche Basis" für ca. 1-2 Monuten

[ w telefonie pokaze "Suche Basis" - szuka bazy ca. 1-2 minut ]

5. Telefon findet Basis und Natzanbieter ist angezeigt (bei mir T-D1)

[Telefon znalazl Basis -Baze i i zostanie wyswietlony operator ( u mnie XXXXX ]

6. Telefonieren ist möglich

[Teraz mozesz telefonowac ]

... musze jeszcze dodac ze to jest tylko wyciag postu , w BRD dzialaja karty ale nie wszystkich operatorow ." tylko wybrani"

Czasami masz odpowiednia karte ,a sluchawka nie dziala - karte musi byc dobrze wlozona - zobacz czy wszystkie styki maja zlacze i sa O.K.

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

.... witam ponownie

W zasadzie to wolałby aby mi się łączyło z komórką nokia lumia.

jezeli chcesz zeby tak dzialalo to szukaj " BMW , Telefon Siemens BitII ,na Bluetooth FSE " FSE - (universelle Lade-Freisprech-Elektronik) - Uniwersalny modul

tutaj znalazlem jak to zrobic : Krok po kroku ze zdjeciami itp. ; jest po niemiecku ale jak bardzo chcesz to napisz to przetlumacze

http://www.auto-treff.com/bmw/vb/showthread.php?s=&threadid=122802

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

Bardzo dziękuję za zainteresowanie .

Pod słuchawką mam włacznik 0 lub I był na O dałem na I

Kupię jutro nowe akumulatory i zrobię krok po kroku...

Z tym kodem to na wyświetlaczu mam -w zasadzie mam rozumieć ,że to ja ustalam pin .

Kartę mam plus gsm więc powinno zadziałać.

Bardzo dziękuję i odezwę się jutro . :cool2: :cool2: :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
... - w zasadzie mam rozumieć ,że to ja ustalam pin .

chyba nie tak ... podajesz PIN karty GMS - jak pamietam :D

Ty masz wersje niemiecka - ( autko) , wiec pamietaj ze tutaj dzialeja tylko karty niektorych operatorow :cool2:

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam ponownie ....

....

Z tym kodem to na wyświetlaczu mam -w zasadzie mam rozumieć ,że to ja ustalam pin .

jeszcze raz od poczatku - musze cos wyjasnic bo nie daje mi to spokoju !

Mam problem ,ponieważ zakupiłem słuchawkę siemens BIT II taki mam zestaw w aucie ale niestety w żaden sposób nie działa.

.... i w tym momencie zaczyna sie problem ! nowa sluchawka "siemens BIT II" :

- ta sluchawka bedzie dzialala tylko w tym samochodzie gdzie byla caly czas "zameldowana" , najpierw trzeba ja odmeldowac ( bo szuka poprzedniego autka ) a nastepnie ponownie zameldowac w Twoim samochodzie !

Problem polega na tym , najpierw trzeba uzywana sluchawke odmeldowac w "dotychczasowej Bazie" , aby mozna bylo ja w " obcej Bazie " zameldowac .

Prawie niemozliwe do wykonania . Sluchawke mozna rowniez "zmusic" do odmeldowania , a pozniej ja zameldowac we wlasnym autku .

Druga mozliwosc to odmeldowanie sluchawki w dowolnej "Bazie" , w ktorej przynajmniej jedna sluchawka jest zameldowana .

Aby odmeldowac trzeba najpierw wywolac Service-Menu Telefonu-sluchawki :

-Sluchawke wylaczyc

-Przyciski 1, 4 ,7 rownoczesnie wcisnac i trzymac

-Sluchawke wlaczyc

-Service Menu pojawia sie na wyswietlaczu

-78728 wprowadzic

@gora80 Napisz czy mozesz odmeldowac i pozniej zameldowac

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

witaj, osobiście nie mogłem ...ale żona robiła,i krok po kroku .....wyświetlił się service meni ....jakieś abmelden....ok włączyła i wyłączyła słuchawkę i pojawił się code...i nie wiadomo co robić.

kartę mam na plusgsm ale na kartę więc ona działa bez kodu. wsadzas do telefonu i hula.

Jak będziesz miał czas ....to może tak jeszcze raz ...ze szczegółkami.....kroczek po kroczku....

jeszcze jedno ,bo jak się pojawił service meinu to po wstukiwaniu tych liczb nie wyświetlało się nic na słuchawce nawet te cyfry.

Pozdrawiam Cię.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam ponownie :D

.... dobra jeszcze raz od poczatku !

....jakieś abmelden

powoli ... nie jakiestm , bo cos zamotasz i tyle bedzie . Trzymaj sie na poczatek tej instrukcji jak wyzej ... zeby wymeldowac " abmelden " . Bardzo wazne !!!

o zameldowaniu jeszcze nie bylo mowy . Napisze jeszcze obszerniej na ten temat ..... tylko daj mi prosze kilka godzin czasu na poczytanie i na tlumaczenie dla Ciebie

i innych zainteresowanych

napisz mi prosze PW - prywatna wiadomosc twoj : adres mailowy , wysle dwa pliki pdf.

1- Instrukcja montazu SA630 - tam jest wszystko co trzeba .... jak zamontowac , gdzie sa jakie elementy , jak sie do nich dostac i na koncu jest tez zak sie to obsluguje lacznie z zameldowaniem [ Ang. Niem. i chyba 5-6 innych ]

2- Obsluga telefonow ..... BMW

P.S.

idz do autka i przeprowaz tylko " abmelden" - odmeldowac ; nic wiecej nie kombinuj / najleoiej nagraj calosc na komorke i wstaw na " youtube " to bedzie mozna zobaczyc

co i jak :cool2:

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Wyslalem na Twoj adres !

1 - Nchrustzatz BMW AutotelefonSiemens BIT II BMW X5 (E53) Tak jak w orginale - Tu jest wszystko opisane od A do Z jak zamontowac , podlaczyc ,

gdzie sie co znajduje i jak sie do tego zabrac , a na koncu jest tez opis jak sie to obsluguje od strony NR. 49 - DE, GB, FR, NL, SW, IT, ES, PT. ( 64 - Strony )

2 - Zusatzbetriebsanleitung - j.niemiecki [ Dodatkowa instrukcja obslugi ] , jak zajdzie potzeba , albo bedzie ktos mial pytania to chetnie przetlumacze ( 22 - Strony )

..... jezeli ktos cos potrzebuje to prosze o PW - z podaniem adresu mail-a

Edytowane przez Zafi
Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a jak zrobić abmelden?

pisalem juz na ten temat , ale b.prosze jeszcze raz :

Aby odmeldowac trzeba najpierw wywolac Service-Menu Telefonu-sluchawki :

-Sluchawke wylaczyc

-Sluchawke wlaczyc

-78728 wprowadzic

Jeżeli już to zrobiliśmy można przejść do meldowania nowej, czyli naszej starej :)

Zapłon na "0" przełącznik w podstawce słuchawki ( bazie) na "1"

Przekręcamy kluczyk na pozycję "1" i liczymy 15s tyle czekamy

Następnie włączamy zapłon pozycja kluczyka"2" na czas 8s i w czasie tych 8 sekund należy przełączyć w podstawce (bazie) przełącznik z "1" na "0" i znowu na "1"ale na czas 2s

Kiedy skończymy liczyć do 8 cofamy kluczyk z zapłonu "2" na pozycję "1" i w słuchawce wklepujemy "0000" - u mnie nie było konieczności wpisywania zer bo zameldowała się z automatu, ale podaje bo może ktoś będzie miał taką potrzebę.

Ważna uwaga co do czasu cała procedura ma się zamknąć w 15s + 8s i do tego radzę użyć jakiegoś stopera .

Ważne żeby cała operacja trwała dokładnie 15sek + 8sek ponieważ inaczej się nie zaloguje...

P.S. nie jestem specjalista od starych telefonow bezprzeodowych ( 10 lat ) , nie jestem tez Servisantem BMW AG , moje informacje pochodza z roznych stron

internetowych i prosze nic nie kombinowac poniewaz grozi to zablokowaniem systemu lub telefonu ! ! !

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

albo coś zepsułem ,albo akumulatory padły. nie chce się włączyć telefon.

Jak działa ładowanie? uruchomiony silnik i powinno lądować A tu nic.

było tak....

-Sluchawke wylaczyc

-Sluchawke wlaczyc

-78728 wprowadzic

-nic się nie działo....

-wyłączyłem i włączyłem słuchawkę pokazało bite anmelden -zrobiłem ok i berbiecode. ...kazało podać kod wpisałem 0000 .

-wyświetliło anmelden lauch...coś takiego.

i rozładował się telefon (chyba)

wracałem do domu to się włączył telefon ipokazuje 1 kreskę.

cały czas wyświetla

BITE ANMELDEN

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
... nagrales to wszystko na komorke - zrobiles film ?
Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

Nie, dziś już odpuszczam. Wiadomo...zły jestem,i w dodatku nie włącza się słuchawka.

Czy na nowych paluszkach czy na akumulatorach.

Może muszę nową słuchawkę zakupić (znaczy drugą) nie wiem.

:cry:

Rozumię już całą procedurę. Ale włączania i wyłączania telefonu nie. sam się włącza i tyle.

no byłem jeszcze raz teraz.....

wsiadam do auta, wciskam w słuchawce 147 i włacz po chwili włacza się i wyświetla service....coś tam ... wciskam ok wyswietla anmelden? klikam ok wyłączam telefon ,otwieram schowek, przełącznik na I zapłon włączam na poz 1 -radio czas start -15 sek , wyłączam stacyjkę na poz 0 , 17 sekunda poz 0 19 sek poz I i właczam telefon wyświetla się na słuchawce bite anmelden wciskam ok pokazuje gerieatecode wciskam 0000 i ok ,i wyświetla ANMELDEN LAUGH czy LAUFT (coś podobnego)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam ponownie .....

dorzucam tylko jeszcze dwa linki dla zainteresowanych / j.polski / w razie pytan prosze nawiazac kontakt z osobami ktore maja to urzadadzenie i wiedza jak to CUDO

obslugiwac .

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=108&t=66305&start=105

http://www.bmw5er.pl/viewtopic.php?f=3&t=43539

@gora80 moje porady na temat sluchawki Siemens BIT II wyczerpalem ! ! ! !

Spedzilem przed komputerem min 20 godzin ( razem ) , " studiujac " temat . Czytalem w / j.polski /j.angielski /j.niemiecki .... i podsumuje teraz calosc !

Zastanawiam sie teraz dlaczego tracic i marnowac czas na uruchamianie sluchawki Siemens BIT II - to jest tylko sluchawka a BT ma po to zeby sie polaczyc z baza !

Nic innego tam nie mozna podlaczyc .

To urzadzenie ma nastepujace wady :

- stara technika min 10 lat

- nikt nie wie juz dzisiaj jak to obslugiwac

- maly wyswietlacz , stara klawiatura , / np. jak wyslac tym SMS-a / ?

- brak instukcju obslugi ktora dokladnie to urzadzenie opisuje ( jak wlaczyc lub wylaczyc zeby nie zmienialy sie ustawienia , jak tym dzwonic , odbierac SMS-y )

Kolega "h4cker" wz forum BMW5er pisze

Ja walczyłem tydzień zanim mi się udało zalogować...
:mad2: Prosze !

Moja rada dla wszystkich zainteresowanych : moze lepiej zamontowac uniwersalny modul BT , wymaga troche trudu ale mamy same zalety :

- mozemy podlaczyc swoja komorke

- nasza ksiazka telef. , kontakty itp sa do dodyspozycji

- mozna tym telefonowac , odbierac SMS-y / podobno czyta /

- mozna dowolne urzadzenie podlaczyc ( parowanie )

- jak wysiadaja nam akumulatorki to najpierw trzeba je naladowac , a potem ...... ?

tutaj wiecej informacji na ten temat :

jezeli chcesz zeby tak dzialalo to szukaj " BMW , Telefon Siemens BitII ,na Bluetooth FSE " FSE - (universelle Lade-Freisprech-Elektronik) - Uniwersalny modul

tutaj znalazlem jak to zrobic : Krok po kroku ze zdjeciami itp. ; jest po niemiecku ale jak bardzo chcesz to napisz to przetlumacze

http://www.auto-treff.com/bmw/vb/showthread.php?s=&threadid=122802

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

Panowie podziwiam Was za zgłębienie tematu, nie wyobrażałem sobie, że parowanie telefonu może być tak skomplikowane :)

Mimo wszystko kolega Zafi ma rację, nie warto grzebać w tym, tylko zainstalować uniwersalny moduł bluetooth z innego samochodu, (do E53 to koszt ok 250 zł).

Masz wygodę i pełną kompatybilność nawet z najnowszymi modelami telefonów. Korzystam z tego codziennie i nawet nie wyciągam telefonu z kieszeni, wszystko masz na ekranie navi, a niektóre funkcje pod ręką na kierownicy :)

Pozdr!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie podziwiam Was za zgłębienie tematu
D_Z_I_E_K_U_J_E :cool2:

Mimo wszystko kolega Zafi ma rację,
:D

Masz wygodę i pełną kompatybilność nawet z najnowszymi modelami telefonów. Korzystam z tego codziennie i nawet nie wyciągam telefonu z kieszeni,
:8)

mam nadzieje , ze inni to tez zrozumieja .

Pozdrawiam Andrzej