Skocz do zawartości

Swiecace kontrolki dsc i hamulca. Potrzebny diagnosta :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Na poczatku chcialbym sie przywitac gdyz jestem nowy. Witam wszystkich! Moja bawarka jest z 2004 roku, 150 km w dieslu. Problem polega na rownoczesnym swieceniu kontrolki hamulca i.poslizgu na zolto.. problem raz jest raz go nie ma, zazwyczaj mija po ponownym uruchomieniu silnila. Wiem ze sporo tematow jest na ten temat, ale chcialbym zapytac czy jest ktos uprzejmy podpiac mi bmw pod kompa i zobaczyc co mam do wymiany? Jestem z krakowa, oczywiscie zaplace ile trzeba bedzie. Przepraszam jesli pisze post w zlym dziale i prosze o pomoc. Problem ostatnio sie nasilil. Pozdrawiam :-)
Kompletuje m pakiet z przodu sedan... moze jakos pomozesz?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego kup sobie interfejs zapłacisz tyle ile kosztuje diagnoza i podpięcie pod komputer, program jak się dobrze rozejrzysz na forum to sobie znajdziesz i nie będziesz się musiał nikogo prosić, pewnie pada któryś z czujników ABS przy kole, jak tylko przejściowo to wystraszy wyczyścić styki we wtyczkach i jakiś czas pochodzi, śniedzieją i

(Contact S w sklepach elektrycznych) zrywa połączenie dlatego wyrzuca przeważnie błędy, po ponownym rozruchu i musisz przejechać co najmniej z prędkością ok30KM /h aby sterownik zrobił test czy wszystko jest ok i wtedy gaśnie, może tez być wina akumulatora i alternatora że napięcie spada poniżej 10V i tez się zaświeca to najczęstsze przyczyny...

Opublikowano
Posiadam kabel diagnostyczny do golfa 4 kupilem, tez obd2, czy jest jakas roznica w nich i musze kupic inny do bmw czy wystarczy ze bede mial inny program??
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Panowie problem powrocil... wystarczy wyjevhac na autostrade i odrazu wyrzuca blad... jakies pomysly?
Opublikowano
Dodam ze nie da sie usunac bledu... 5e40.. moze sprobuje zrobic geometrie? Tylko dlaczego nie da sie usunac tego bledu...
Opublikowano
Ja bym obstawiał "Steering wheel Angel sensor". Objawy pokazują na to. Tez kiedy miałem tak ze wyjechałem na autostradę i pokazywało sie do 3 km ze trakcja wylaczona komputer w rękę był błąd właśnie tego czujnika- skalibrowalem na nowo i jest spokój ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tylko Dis skalibrujesz czujnik kąta skrętu ewentualnie Rheingold w INPA nie ma takiej możliwości, dopiero wtedy usuniesz błąd,

jak oczywiście czujnik nie jest uszkodzony,

widziałem gdzieś film na youtube jak sie to robi w BMW disem.

Opublikowano
Ok dodam ze zmienilem w sobote wahacze... na geometrie jadw po swietach... zaskakuje mnie to ze kiedys bylo tak ze palilem samochod i bylo ok.. pozniej zapalalen i wyskakiwaly te wykrzykniki... i tak w kolo... teraz byl okres 2 mies ze bylo dobrze... co dziwne wczesniej gdy to wyskakiwalo nie bylo sygnalu dzwiekowego, tego pikbiecia... teraz zapalam, jade kawalek i pika... mam dziwne problemy z tym od poczatku... moze wymienie to, skalibruje ?jaki koszt wymiany?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może też któryś z czujników ABS przy kołach daje chwilowe błędy bywa że na początku od czas do czasu, a później koniec czujnika któregoś, mi np pomogło czyszczenie kostek przy czujnikach tył ABS, ale z kalibracją poczekaj zrób w pierwszej kolejności zbieżność dopiero kalibracja, już sama wymiana wahaczy powoduje błąd tego czujnika

a używki sa na allegro np:

http://allegro.pl/czujnik-kata-skretu-bmw-e38-e39-e46-e52-e53-e83-z3-i5169491495.html

Opublikowano

tak wiem rozumiem, ma ktos instrukcje jak to skalibrowac inpa?

nie umiem dodac screena z inpy...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tak wiem rozumiem, ma ktos instrukcje jak to skalibrowac inpa?

nie umiem dodac screena z inpy...

Mówiłem że kalibracja to tylko DIS lub rheingold ISTA D zwykła INPA tego nie zrobi

film z dis tylko na sucho bez podłączenia do samochodu zwróć uwagę na komendy jakie daje dis jak nie znasz angielskiego to przygotuj sobie tłumacza

https://www.youtube.com/watch?v=Xon9SFHV-DA

i tutaj ale nie umieli znaleźć test plan aby przejść dalej

Opublikowano
zrobilem tak jak jest na tym lepszym filmiku pokazane, kontrolki nie zgasly, mam sie przejsechac autem? bledu dalej nie da sie skasowqac...
Opublikowano
uszkodzony sterownik ABS na pompie :) u mnie było to samo.wymieniłem razem z pompą,i po sprawie. ja za pompe ze serownikiem dałem 120zł
Opublikowano
Wkurza mnie to bo juz czasem swirowaly te kontrolki ale bylo ok... bo dalo sie usunac blad... teraz tego 5e40 sie nie da... do tego. Pika poodpaleniu... skoro jest to ten blad to dlaczego sterownik abs? Duzo z tym roboty?