Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wiadomo system dostępu bezdotykowego jest wrażliwy na zewnętrzne zakłócenia - wówczas przestaje działać i uruchomienie silnika odbywa się przez przyłożenie pilota do kolumny kierownicy. W Wawie jest kilka miejsc gdzie takiej sytuacji można się spodziewać m.in. poczta na Świętokrzyskiej i Shell na Stawki. I w tym ostatnim ostatnio mnie złapało, z tym że tym razem nie byłem w stanie odblokować także alarmu.

Chodziłem wokół auta z 20 minut i strzelałem z pilota i gdy już myślałem, że czeka mnie pozostawienie auta na stacji (niedziela wieczór) i szukanie pomocy rano w ASO - za którymś razem alarm się odblokował i auto odpaliło po zastosowaniu "procedury". Oczywiście po odjechaniu z feralnego miejsca - wszystko działa bez zarzutu.

Na przyszłość: czy jest jakiś sposób aby odblokować alarm inaczej niż tradycyjnie z pilota? Np. czy jest jakieś miejsce gdzie można przyłożyć pilota aby odblokować alarm?

P.S. Reakcja pompowego na stacji, który mi się przyglądał: O Panie, tu co i tusz jakaś Bemka stoi i nie może odpalić :D

Opublikowano

Wyjmujesz grot z kluczyka i otwierasz tak jak kiedyś, w XX wieku :) Ale przynajmniej sobie pospacerowałeś :)

http://www.bimmerfest.com/gallery/BMW-F30-328i-Long-Term-Review-Car/medium/BMW-F30-328i-Long-Term-Review-Car-009.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W autach z ConnectedDrive (rocznik 2013 wzwyż, z wbudowaną kartą SIM) można odblokować samochód za pomocą aplikacji na smartfon'a (z dowolnego miejsca "na świecie", nie trzeba być obok auta). Trzeba mieć tylko konto w systemie ConnectedDrive z dodanym doń konkretnym samochodem.

Pasmo GSM/UMTS leży w innym zakresie częstotliwości niż pasmo używane przez system dostępu bezkluczykowego - więc jest szansa, że zakłócenia na danym obszarze nie będą przeszkadzać w odblokowaniu tym sposobem.

Opublikowano
Wyjmujesz grot z kluczyka i otwierasz tak jak kiedyś, w XX wieku :) Ale przynajmniej sobie pospacerowałeś :)

Tak ten sposób znam, tyle że to spowodowało jedynie dostanie się do auta z włączonym alarmem: zaczynał wyć, migać i miał ciągle odcięty zapłon.

Szukam (na przyszłość) sposobu jak zdeaktywować alarm w tej sytuacji?

Shell na Stawki - omijam :nienie:

Opublikowano
I jak byłeś w środku to przyłożenie kluczyka do kolumny nie wyłączyło alarmu? Dziwne, w takim razie kosmici chyba naprawdę mają tam swoją bazę ;)