Skocz do zawartości

problem popychaczy??pomocy??

COOL

Rekomendowane odpowiedzi

witam was serdecznie!! potrzebuje fachowej porady! mam e36 coupe 1.6 m43 i nastepujący problem: jak kupiłem bmw - miała olej 15w/40 shella, niedawno zmieniłem go na 10w/40 castrol magnetec , na 15-nastce stukanie popychaczy było tylko z rana 2-3 sek. teraz jak sie nawet rozgrzeje to słysze jak puka niemiłosiernie któryś, co radzicie - wrzucić olej 15 w czy wymienić popychacze i pozostać przy castrolu. dodam gazu i ucicha stukanie ale za chwile znów wali :mad2: / help - i dziękuje za odpowiedzi z góry! pozdrawiam

Problem tak stary ja k Swiat!

Wszyscy to maja w wiekszym lub mniejszym stopniu.

Jesli chcesz,zyby byla cisza ,to musisz wymienic szklaneczki!,walek ireszte

Mineralu nie uzywaj,to co masz jest ok.

To chyba tyle,Nie przejmuj sie :cool2:

pozdrawiam

Małe sprostowanie, aby autora tematu nie wprowadzić w koszty.

W silnikach M43 są jeszcze popychacze, a wałek i dźwigienki raczej się nie zużywają tak jak to bywa z silnikami M40.

Wymiana popychaczy, tak jak przedmówca napisał Cię nie ominie, ale trzeba również pamietać, że same popychacze mogą być dobre, a powodem ich stukania może być poprostu niskie cisnienie oleju. Wybierając z dwojga złego lepszym i szybszym wyjściem jest wymiana popychaczy, niżeli zaglądanie do panewek, na których to najczęściej cisnienie oleju lubi się tracić.

Jedną z diagnoz jest pomiar ciśnienia oleju na zimnym i ciepłym silniku celem wysunięcia jakiś wniosków.

Czujnik ciśnienia oleju reaguje już na ciśnienie oleju rzędu 0,5 bar natomiast w silnikach M40 i M43 musi się ono utrzymywać w granicach min 2,5 - 4,0 bar aby popychacze nie klekotały - to minimum jest uzależnione od stanu popychaczy.

Gdyby kontrolka ciśnienia oleju miała gasnąć po osiągnięciu w magistrali olejowej cisnienia np 2.0 bar, to na tym forum byłyby pytania dotyczące tylko tego zagadnienia. :norty:

Mialem ten sam problem,wymienilem popychacze,mam 10W-40,i teraz nawet po kilkudniowym postoju w niskiej temperaturze(zdarzylo mi sie raz)po odpaleniu silnika nawet przez ulamek sekundy nie bylo ich slychac poprostu cisza :D

Ja miałem stary olej z 2001 nie wiem jaki :roll: i wtedy klekotało. Wymieniłem ten stary, wyleciały pomarańczowe siki, wlałem Mobil 15W40 i dalej grają. Źle zrobiłem że wlałem taki olej mogłem odrazu wlać półsyntetyk 10W ale pośpieszyłem się.. A na klekotanie radzę odazu wymienić popychacze zaworów i powinno być dobrze. Ja daję niedługo do mechanika będzie coś około 500zł :P za 12szt. heh

Małe sprostowanie, aby autora tematu nie wprowadzić w koszty.

W silnikach M43 są jeszcze popychacze, a wałek i dźwigienki raczej się nie zużywają tak jak to bywa z silnikami M40.

Wymiana popychaczy, tak jak przedmówca napisał Cię nie ominie, ale trzeba również pamietać, że same popychacze mogą być dobre, a powodem ich stukania może być poprostu niskie cisnienie oleju. Wybierając z dwojga złego lepszym i szybszym wyjściem jest wymiana popychaczy, niżeli zaglądanie do panewek, na których to najczęściej cisnienie oleju lubi się tracić.

Jedną z diagnoz jest pomiar ciśnienia oleju na zimnym i ciepłym silniku celem wysunięcia jakiś wniosków.

z tego co juz się dowiedziałem masz racje - ponieważ silnik m43 oprócz tego że dotał łańcuch jako ulepszenie to wałek i dzwigienki też bavaria poprawiła - więc popychacze mam już na jutro rano - wieczorem bede działał - pojutrze opisze jak się sprawdziło! mam swój zakład - tzn ojaca;)- moze w jeden wieczór mi sie uda;) bo wałek trzeba wyciągać jeśli nie ma się odpowiedniego narzedzia , a w sumie z pokrywy lekko mi ssączy olej to odrazu uszczelnie rozrząd;) pozdrawiam i naprawde wielkie dzięki - forum to naprawde super sprawa!! niejednym za dobry opis postawiłbym browara;}} pozdrawiam !!

Ja miałem stary olej z 2001 nie wiem jaki :roll: i wtedy klekotało. Wymieniłem ten stary, wyleciały pomarańczowe siki, wlałem Mobil 15W40 i dalej grają. Źle zrobiłem że wlałem taki olej mogłem odrazu wlać półsyntetyk 10W ale pośpieszyłem się.. A na klekotanie radzę odazu wymienić popychacze zaworów i powinno być dobrze. Ja daję niedługo do mechanika będzie coś około 500zł :P za 12szt. heh
witaj - ja prowadze sklep i mam mozliwość dostania takich popychaczy za około 35 zł szt. sa dobrej firmy/ aha - Robert z tym ciśnieniem ma racje ponieważ na podniesionym lekko gazie ciśnienie silnika się podnosi i popychacze milką ale akurat u mnie jest to wyłącznie wina popychaczy dlatego że sprawdzałem a poza tym ostatnio wymieniałem uszczelke pod głowicą !!! tylko przyznaje sie - głupio zrobiłem :mad2: popychacze jak głowice miałem w rękach łatwiej było zmienić :mad2: zonk - tymbardziej że wymieniałem uszczelniacze na zaworach - ale nadzieja matką głupich - myślałem że ominie mnie koszt 250 zł - jak jedak się okaże - koszt dochodzi a roboty jeszcze raz to samo;) pozdrawiam was klubowicze;}