Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Shella Long Life 04 5W30 - też ostatnio wlałem, pozytywny wybór.

Napisz na czym polega ten pozytywny wybór?

Opublikowano

pozytywny wybor to jakosc w stosunku do ceny zapewne :>

mam jedno japonskie auto z malutkim silniczkiem benzynowym i aso leje ten sam olej do nissana co kolega wyzej wymienil gdzie przeglady gwarancyjne czyli wymiana oleju itp sa co 20 tys km .. cena za 5 litrow to 100 zl w sklepie ...

gadalem tez z mechanikiem na ich hali napraw czy jakis kosmicznie drogi olej leja do GTR-a ktory byl na serwisie olejowym chlop odparl tak Helix Ultra 5W-40 . oczywiscie on w aso nie kosztuje 100 zl za 5 litrow :>

Napewno lepszy wybor niz castrol czyli najgorszy syf ktory zostawia szlam

10974327_899266440125029_8819922009909882240_o.jpg :D

Takie pitolenie o tym ze silnik lepiej chodzi i ciszej jak czytam w tematach o oleju to mi sie chce smiac - jaki kolwiek olej by nie wlal to jest on nowy przedewszystkim i dlatego na poczatku ten silnik milej pracuje niz na przepracowanej "wodzie"czyt starym oleju

oznacza to ze cokolwiek by nie wlal co sie nawyza olej i dedykowanych parametrach to jest nowe geste i na poczatku bedzie zawsze milej pracowac - ciekaw jestem czy przy nastepnej wymianie zlewajac ten zajebisty olej "stary "i zalewajac nowy tej samej juz lepszej firmy bedzie pracowal tak samo .... oczywiscie ze nie zawsze bedzie milej ciszej pracowal silnik

Tu 65 stron viewtopic.php?f=88&t=195183&start=960

a tu kilka mniej viewtopic.php?f=70&t=181830&start=825

gdzie po wymianie uzytkownicy chyba wszytkich mozliwych olejiii w kazdej mozliwej kombinacji parametrow ---- odczuwaja pozytywne zaskoczenie hahahh :mad2:

takie samo zaskoczenie otrzymaliby zalewajac najtanszy olej o dedykowanych parametrach z prostego powodu nowy olej jest swiezy gesty juz nie wnikajac w jego parametry

Dodam jeszce ja w swoich bmw mialem castrola shella mobila Liqui molly wymiana co 10 czy 15 tys .Nie zauwazylem jakich kolwiek roznic miedzy wszytkimi ...obecnie LM 5w30...

oczywiscie bardzo dobrze ze jest taki temat jaki olej dobrac jakiej firmy bo sa lepsi i gorsi producenci ale czytanie ze

po wymianie oleju silnik inaczej pracuje na nowym oleju jest z deka smieszne bo jest to naturalna kolej rzeczy ....a po 1tys czy po 3 tys km silnik bedzie pracowal jak wczesniej czego i tak nie zauwazysz