Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Mam dwa kluczyki jeden z nich działa i wszystko jest ok, drugi początkowo działał(choć nie zawsze łapał od razu czasami za którymś naciśnięciem), potem w ogóle przestał otwierać/zamykać drzwi, dodam tylko, że auto odpala z tego kluczyka bez problemu. Początkowo myślałem, że to wina baterii jednak po jej wymianie jest nadal tak samo. Miałem podobną sytuację kiedyś w E46 jednak tam była możliwość dokodowania kluczyka bezpośrednio ze stacyjki i potem wciśniecie sekwencji guzików na kluczyku czy w e87 również jest taka możliwość? Czy ktoś miał podobny problem lub wie jak go rozwiązać byłbym wdzięczny.

Opublikowano (edytowane)

Masz uszkodzony(lub wyladowany) akumulator w pilocie.(lub zuzyta baterie w zaleznosci jaki typ klucza masz)

Kup akumulator i wstaw sam(przylutuj uzywajac dodatkowego kabelka) lub zlec to zadanie dla kogos.

Przewodnik jak to zrobic samemu w wersji "nierozbieralnej pilota"

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=782996

http://www.babybmw.net/howtos/how_to-_refurbish_a_bmw_remote_control.pdf

Przewodnik dla wersji rozbieralnej.

http://www.babybmw.net/viewtopic.php?f=29&t=22615

Edytowane przez KumatyWujek
MADE IN PRL
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Początkowo myślałem, że to wina baterii jednak po jej wymianie jest nadal tak samo.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Jak nie dziala bateria to musisz sie udac do punktu naprawy RTV tam gdzie naprawiaja plazmy to moze ktos ci naprawi za drobne jak sie da.

Ewidentnie nie ma pradu na TX dlatego nie dziala pilot.

MADE IN PRL
Opublikowano
Jak nie dziala bateria to musisz sie udac do punktu naprawy RTV tam gdzie naprawiaja plazmy to moze ktos ci naprawi za drobne jak sie da.

Ewidentnie nie ma pradu na TX dlatego nie dziala pilot.

możesz mi wytłumaczyć co znaczy nie ma prądu na tx? wiesz ktoś może gdzie realizują takie naprawy we Wrocławiu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
możesz mi wytłumaczyć co znaczy nie ma prądu na tx? wiesz ktoś może gdzie realizują takie naprawy we Wrocławiu?

Kazdy pilot do auta dziala radiowo na okreslonej czestotliwosci (z tylu kluczyka masz podane na jakiej dziala twoj), w momencie jak naciskasz przycisk jest aktywowany nadajnik (TX) ktory wypuszcza w eter fale radiowa do odbiornika (RX) w aucie a ten odpowiada otwierajac drzwi.

By tego dokonac musi miec podane napiecie z akumulatorka lub baterii.

Jesli nie ma tego to nie ma fali radiowej i pilot po prostu nie dziala.

Tak wyglada to w duzym skrocie.

Kazdy punkt naprawy LCD czy LED TV powinien ci pomoc w tej kwestii.

A nie zalales kluczy kawa czy herbata lub winem?

MADE IN PRL
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak pilot działał to bym bardziej stawiał na inicjację czy kodowanie bo to na to wygląda. Możesz jeszcze spróbować przeczyscic kontakty w pilocie.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W instrukcji wyczytałem że inicjacja odbywa się po wsadzeniu kluczyka do stacyjki, wiedz dużo wyjść nie ma, albo uszkodzony kluczyk albo CAS albo dziadowska bateria.

Zaczął bym od wymiany baterii, wyczyszczenia kontaktów baterii w pilocie i wyczytania błędów, później restart modułu tak jak jest to opisane w pierwszym linku.

PS. No mozejeszcze odłączenie akumulatora.

Ps.2 Mam jeszcze jeden pomysl jak wyeliminowac mozliwosc jednej usterki. Wyciagnac baterie z drugiego pilota, zainicjowac go i sprawdzic czy pilot dziala. Jesli nie to jest cos z CAS-em.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam]

Mam pytanie po wymianie aku konieczne jest kodowanie kluczyka ??

Wiem że można kluczyk zakodować przy uzyciu pierwszego - jak sie przeprowadza ten proces ?