Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Od kilku dni mam następujący problem: przy ruszaniu z kołami skręconymi w lewo dostaję z komputera sygnał dźwiękowy (taki sam jak przy temp. poniżej 3 stopni C), i na żółto zaczynają świecić kontrolki ABS, hamulca ręcznego i kontrolka znajdująca się na środku pomiędzy prędkościomierzem i obrotomierzem - taki wykrzyknik w trójkącie jak dobrze pamiętam:) Wszystkie 3 kontrolki świecą się na żółto do czasu wyłączenia silnika, po włączeniu świecą jeszcze przez kilkanaście sekund po czym gasną. Przy kolejnym ruszaniu z lewoskrętem mam to samo i tak w kółko :) Co to może być, od czego zacząć szukanie źródła problemu ? Wydaje mi się, że problem pojawił się po wymianie kół na zimowe na początku tygodnia.

Edytowane przez galder2010
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak podłączysz pod kompa to ci wszystko INPA napisze.

Może błąd czujnika skrętu, a może coś innego.

Opublikowano
Dokładnie tak jak na zdjęciu świeci kontrolka na środku pomiędzy zegarami i ta po prawej stronie na dole z napisem ABS, rocznik auta 2005.
Opublikowano

siema.

usterka ta czujnik skrętu kierownicy bodajże.

najczęściej występuje przy zmianie drążków kierowniczych bądź kół.

Podłącz inpe , auto ma stać na płaskiej prostej powierzchni koła prosto. Rekalibracja czujniku i wszystko.

Max 20 minuty roboty .

Pzdr

Odnośnie czujnika DSC/ABS

tutaj mój problem który już został rozwiązany :http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=247639

Opublikowano
Dzięki za wszystkie wskazówki, dzisiaj zrobiłem małe rozpoznanie w celu sprawdzenia w jakich sytuacjach się to dzieje. Za każdym razem było to samo - kontrolki zaczynają świecić przy jeździe na kołach skręconych w lewo na maxa, nigdy w prawo. Poza tym co tutaj piszecie (komp, rekalibracja czujnika), czy jest możliwe że problem powstaje przy źle ustawionej zbieżności kół ? Możliwe że u mnie zbieżność jest źle ustawiona, jadąc prosto kierownica jest przekręcona lekko w prawo. Chyba od tego zacznę, raczej nie zaszkodzi a w najgorszym wypadku nie pomoże.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdecydowanie zacznij od zbieżności.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.