Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam powiedzcie czy mozna odpalic natym navi bo w glownym menu nie mam takiej funkcji czy moze wystarczy po wlozyc plyte do czytnika i sie uruchomi.

Auto BMW F10 520d rok 2011.

http://imageshack.com/a/img633/7725/xMFtqo.jpghttp://imageshack.com/a/img905/7416/9uftBt.jpghttp://imageshack.com/a/img913/7516/KC97JH.jpg

Opublikowano

Tak z ciekawości jaki masz licznik ? :D

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano

@Kruk

Nie liczyem a taka odpowiedz ale trudno czeka mnie wymiana czytnika bo chyba nie ma innego sposobu.

@kamiloo98

nie rozumiem Twojego pytania licznik jak w kazdej F10 tylko w milach jak to zauwazyl :) @bbmw

Dzieki za posty a moze mi podsuniecie jakas ciekawa koncepcje aby w F-ce pojawila sie navi. :(

Opublikowano

Musisz kupić cały zestaw navi najlepiej prof. wraz z monitorem, anteną GPS i kablami...

Na popularnych portalach aukcyjnych znajdziesz wszystko.

Potem trzeba to zamontować i dodatkowo zakodować.

Dużo roboty i drogo.

Lepiej w przyszłości od razu kupić auto, które ma fabrycznie navi.

Licznik masz pewnie zwykły. W wersji rozszerzonej lub pod HUD jest ładniejszy i ma parę funkcji więcej.

Opublikowano

Pytam jaki ma licznik, bo możliwe, że ten podstawowy, czyli taki jak w F30 ( zwykły ), który nie jest na światłowodzie, którego wymaga duża Nav.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano (edytowane)

@bbmw

@kamiloo98

No tak rozumiem wszystko wiec zaczynam sie rozgladac za navi tylko co do tych licznikow to zalaczam foto i nie ukrywam ze chciabym zainstalowac duza navi

http://imageshack.com/a/img674/1259/OfykmA.jpg

@thomas_x

czyli to co wymienil @bbmw to trzeba bedzie rowniez wymienic moduł gateway ?

Pozdr

Edytowane przez zbew
Opublikowano

Wersja licznika przy navi nie ma znaczenia.

Ma przy HUD. Na zwykłym nie działa.

Opublikowano

@bbmw

To znaczy ze mam zwykle liczniki i jest to bez znaczenia do navi wiec moge smialo rozgladac sie za duza navi ale co z tym modułem gateway co wymienil @thomas_x czy tez musialbym wymienic jezeli nie ma HUD ?

Opublikowano

Ok. Zróbmy to inaczej.

Kilka linijek wyżej w ogłoszeniach masz ludzi, którzy zajmują sie tematem profesjonalnie.

Wystarczy zadzwonić i porozmawiać. Jestem pewien, że chętnie Ci pomogą. :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Wersja licznika przy navi nie ma znaczenia.

Hmm,

nie jeździłem ze zwykłym licznikiem (u siebie mam 6WB) - ale co ze wskazaniami nawigacji na panelu pomiędzy zegarami?

Zwykły licznik chyba nie ma takiej możliwości?

P.S.

Zbew, ładne spalanie jak na 520d :D

Mam na myśli zdjęcie licznika, które wkleiłeś.

Edit: szkoda, że zmieniłeś zdjęcie... 21 l/100 km robiło wrażenie :wink:

Edytowane przez Pe.te
  • Moderatorzy
Opublikowano
Najprostszy licznik nie działa dobrze z nawi, brak np. serwisów.
Opublikowano
Miałem w 520d ten sam licznik, który jest na zdjęciu i duża navi. Wszystko działało, pomiędzy zegarami wyświetlane były komunikaty z nawi (graficzne).
  • Moderatorzy
Opublikowano
Ten licznik nie jest najprostszym.
Opublikowano
Mnie też się wydaje, iż przedstawiona na zdjęciu deska rozdzielcza jest w wersji podstawowej. Dalej jest rozszerzona wersja, i następnie pełna ciekłokrystaliczna wersja zegarów.
Opublikowano

@bbmw

Wiesz ja rozumiem ze najprosciej bedzie przedstawic sytuacje kolega ktorzy sie tym zajmuja i problem rozwiaza ale z racji ze jestem poczatkujacym na tym forum wiec ogarniam temat i do tego moja lokalizacja w UK

@Pe.te

niezle spalanie tak wiem :D pierwsza lepsza fote ktora odpowiada moim zegara wklejilem aby koledzy sie zapoznali ale juz to poprawilem :)

@bw81

Mam juz na oku duza nawigacje jak miales wiec super ze potwierdzasz iz smigala . Tak myslalem ze graficzne komunikaty moga byc wyswietlane, przejrzalem kilka filikow z yt

dzieki

• Moderatorzy
Opublikowano
Są jeszcze prostsze??? :shock: :shock: :shock: zdjęcie proszę!

Są ale mój błąd, pomyliłem modele wystepują np. w F25 bez nawi, w F10 nie ma tego problemu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam koledzy ponownie temat bardzo mnie nurtuje przekopalem troche na anglo-jezycznych forach podobnej sytuacji borykajacych sie osob.

Wiec zaopatrzylem sie w zestaw BMW F10,F11 CIC Professional navigation znajduje sie w nim :

1. CIC head unit

2. CID HD screen (duzy)

3. iDrive controller

4. GPS antenna

Kable ktore sie znajduja obecnie w mojej F10 jak i (iDrive controller) wzrokowo wygladaja identyczie z tymi ktore podlaczamy do CIC.

z tego co wiem brakuje mi kabelka (swiatlowodu do polaczenia licznikow) oraz emulatora lub filtra teraz jestem w kropce poniewaz nie wiem ktory z tych dwoch jest potrzebny.

A nastepnie kodowanie wszystkiego.

Szukam osoby ktora bylaby w stanie pomoc mi z zamontowaniem tego wszystkiego. Teoretycznie wiem jak sie za to zabrac ale wolalbym miec osobe ktorej mogbym podpytac o problemach ktore wystapia.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich

krotkie pytanie do zbew:

Udalo ci sie wszystko zgrac ze soba?

Mam identyczny problem, po wlozeniu head unitu professional wraz z wyswietlaczem navi dzialala do wylaczenia silnika, a teraz nie da sie wlaczyc, co lepsze nie moge zmienic jezyka z niemieckiego na zaden inny.

Moze ktos zna kogos w anglii kto moglby mi pomoc z tym wszystkim

Opublikowano
Żeby nie zakładać nowego tematu podłączę się pod obecny. Mam 520d z 2014 roku, wersja Europa i gdzie w nawigacji sprawdzić wersję? Generalnie chodzi o to, że bardzo często myli się, w mieście prowadzi w ślepe uliczki, które od lat są ślepe a w górach, to już w ogóle prowadzi w las. Skoro auto mam z 2014 roku, to chyba nawigację też? A czy jest coś nowszego? W lecie planuję odwiedzić w końcu znajomych za granicą i pojeździć trochę po Europie ale nie wyobrażam sobie tego po tym co się dzieje w Polsce.
Opublikowano

Jak masz auto z NBT, a powinieneś bo wychodziła od połowy 2013, to jest już nowa wersja map na 2015 rok.

A wersje sprawdzisz wchodząc w navi, masz tam odpowiednie opcje. Jak nie potrafisz to przejrzyj instrukcję, ja na pamięć nie pamiętam dokładnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Żeby nie zakładać nowego tematu podłączę się pod obecny. Mam 520d z 2014 roku, wersja Europa i gdzie w nawigacji sprawdzić wersję? Generalnie chodzi o to, że bardzo często myli się, w mieście prowadzi w ślepe uliczki, które od lat są ślepe a w górach, to już w ogóle prowadzi w las. Skoro auto mam z 2014 roku, to chyba nawigację też? A czy jest coś nowszego? W lecie planuję odwiedzić w końcu znajomych za granicą i pojeździć trochę po Europie ale nie wyobrażam sobie tego po tym co się dzieje w Polsce.

Wersję sprawdzisz w menu nawigacji Opcje->Wersja sytsemu nawigacji

W oknie powyżej będziesz miał podane czy jest to nawigacja CiC czy NBT oraz jaka jest wersja mapy.

Skoro masz auto z 2014 to powinieneś mieć nawigację NBT (to nowsza wersja niż CiC).

Jeśli auto jest z początku 2014 to nie zdziwiłbym się, gdybyś miał jeszcze mapę 2013-2.

Obecnie dla NBT najnowsżą wersją mapy jest "Europe Next 2015-2".