Skocz do zawartości

[N53B30] Spadek mocy po osiągnięciu temperatury roboczej

monogramus

Rekomendowane odpowiedzi

Problem dotyczy f10 528i, piszę tutaj bo w świecie FXX ten silnik praktycznie nie występuje i nikt mi nie pomoże w dziale F10, a w E90 trochę tych motorów siedzi.

Mam ten samochód od początku (2010r, przebieg 75kkm) więc znam go dobrze, zawsze osiągał pełną moc i moment zgodnie z danymi producenta, przynajmniej wg wskazań wskaźnika mocy i momentu który jest w idrive w seriach F. W mroźnie dni moc nawet bywała wyższa o 5-15KM.

Od około 2-3 miesięcy pojawił się problem. Przy temperaturze oleju 80-90st.C. moc maksymalna i moment są zawsze książkowe niezależnie od temperatury zewnętrznej, przy 120st.C moc spada do 235-240KM, przy 130st.C. spada do 230KM. Wtedy też już samochód przyspiesza wyraźnie dużo słabiej. Wzrosło też spalanie o około 2l. Objawy te powtarzają się dokładnie, regularnie każdego dnia.

Błędów żadnych nie ma, aso chce pomóc ale nie bardzo wiedzą jak, auto jest jeszcze na gwarancji. Poza tym reklamacje w stylu "czuje, że ma mniejszą moc" są traktowane, delikatnie mówiąc, z dystansem. Ale jeśli powiem im co jest zepsute to wymienią na pewno :)

Wymieniłem świece, filtr powietrza i olej przy okazji, poprawy brak.

To może pojedz na hamownie, pokaz im wynik i niech szukają przyczyny. Możesz też zrobić pomiary przyspieszenia.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Nie przesadzaj to w ch... za dużo, jak ja śmigałem benzyną to miałem 95-99 nie wiem czy mi kiedykolwiek dobiło do 105-110, albo POMPA wody jeszcze może być.

W sumie teraz też śmigam benzyną, też turbo i temp nie zależnie od jazdy właściwie stoi, czy to w trasie jadę wolno/szybko czy poszaleje po mieście itp to ciut wzrosnie. ale przy 130 to już można pomału olej zmieniać, bo w piku tam temp przy mocniejszej nodze strasznie skaczą w górę i po prostu olej się pali ...

pzdr. Łukasz

Edytowane przez wyspiarz.wolin

• Zasłużeni forumowicze
pompa elektryczna wody miała robione testy sprawnościowe istą ? temp na moje oko o jakieś 10 stopni za wysoka

Pewnie nie miała takich testów, wspomnę im o tym. Myślisz, że elektronika ogranicza moc by chronić silnik czy to silnik nie daje rady z jakiegoś powodu? Tylko jakiego, zapłon jest idealny, silnik kompresje trzyma, a więcej pomysłów nie mam :)

Miałem nadzieje, że to problem znany, rozwiązany, powtarzalny i recepta będzie w drugim poście ;)

@K8v8M

na rozwiązania "na ostro" jeszcze przyjdzie czas, wolę zawsze spróbować się dogadać i wspólnie rozwiązać problem. Niektóre ograniczenia aso są im narzucane przez bmw, stąd problemy przy naprawach mniej oczywistych.

przecież tego silnika nie ma w E90 xD. to 2.0 Turbo :).

pzdr. Łukasz

Nieprawda.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

• Zasłużeni forumowicze

Od około 2-3 miesięcy pojawił się problem. Przy temperaturze oleju 80-90st.C. moc maksymalna i moment są zawsze książkowe niezależnie od temperatury zewnętrznej, przy 120st.C moc spada do 235-240KM, przy 130st.C. spada do 230KM.

Dobrze do nas piszesz kolego? Bo pierw piszesz o temp oleju a później ze wentylator się nie wlacza. To co ci osiaga taka temp? Olej czy plyn?

Jezeli chodzi o silnik 2.8 to oczywiscie ze jest w f10 normalbie 6 cylindrowy. Oznaczenie 2.8 bylo również jako 4 cylindry w silniku N20. I to bylo 2.0 turbo. Ale kolega ma silnik N53 zapewne :cool2:

🙃🙃

Mnie bardzej zastanawia jak kolega wyczuwa te maxymalne 10 ps spadku mocy....

Wozisz hamownie w bagazniku?

SORRY ale przy 60 ps to moz a poczuc ale nie przy 240 jak piszesz :mrgreen:

Dla mnie to wyglada na jakies twoje fanaberie. :wink:

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

• Zasłużeni forumowicze
trudno porównywać n53 do n46, ale w n46 temp robocza płynu chłodzącego to 105C, jak dla mnie u Ciebie 130 to za dużo!! Z resztą jak sam zauważyłeś temp niższa i auto super śmiga, może to po prostu soft ogranicza moc aby nie przegrzać całkowicie układu. Ja zacząłbym od diagnostyki ukł. chłodzenia: poziom płynu + odpowietrzenie, wentylatory, termostaty, czujnik temperatury...

• Zasłużeni forumowicze
a sorki pisałeś o temp oleju, a nie płynu chłodzącego. To przy czym pozostaję że soft obniża moc aby nie przegrzać motoru, a to dlaczego się przegrzewa, to albo mocne ciśnięcie albo usterka w układzie chłodzenia cieczy/oleju.

• Zasłużeni forumowicze

A kto mowi o 2.0 turbo? To ty zalozyles ze skoro kolega ma 528i to musi miec 2.0 turbo a to nieprawda.

Postprzez wyspiarz.wolin » Czw Lis 06, 2014 5:25 pm

przecież tego silnika nie ma w E90 xD. to 2.0 Turbo :).

Tu jest wlasnie twoje zalozenie ze to silnik N20 2.0 turbo 4 cylindry.

Moze miec normalnie 6 cylindrowy ktory wlasnie byl montowany i w e90 czyli N53.

🙃🙃

Tak tylko w E90 pod oznaczeniem 328 to 3.0 N51/albo N52, i tylko na usa :). i z mocą 233konie :). Gdzie on pisał, że SPADA mu do 235-240. co całościowo nie trzymało się kupy, a wcześniej w temacie nie napisał że to N53 ;), jak i wraz ze wzrostem temp w silnikach turbo odczuwa się wyraźniejszy spadek osiągów, co też mnie zmyliło ;)

pzdr. Łukasz

• Zasłużeni forumowicze
Jak dla mnie to calosc czeski film. Kolega napisal oznaczenie 528i, w opisie ma 530i. Pisal o temp oleju i o ppmpie wody. Moze w koncu napisze dokładnie co i jak i jaki ma silnik w tym aucie.

🙃🙃

Za bałagan w oznaczeniach modelu odpowiada bmw. W 2010r montowali N53 (3.0 N/A) w F10 i oznaczali go 528i, w 2011r wszedł N20 (R4 2.0T) i zaczęli go nazywać 528i, a N53 przez krótki czas, przed wyłączeniem z oferty, nazywał się 530i, dlatego w opisie mam 530i by ludzie w dziale forum o F10 nie mylili, że mam N20.

Jeszcze raz, mam silnik N53B30 3.0i R6 N/A 258KM. Montowany w E9X w EU w wielu wariantach, od 218-272KM

Na zegarach mam tylko temperaturę oleju i to ją odczytuje. Dywagację o chłodziwie i pompie są zasadne ponieważ wydajność chłodzenia ma związek z temperaturą oleju.

Skąd znam dokładną moc? Pisałem w pierwszym poście, w idrive w seriach F jest wskaźnik mocy i momentu, działa dobrze, ma tylko skale z dokładnością do 5-6KM. Wygląda tak:

http://www.bmw-sg.com/forums/attachments/elebest-pte-ltd/58783d1390220194-bmw-fxx-cic-upgrade-sport-display-voice-control-bmw-apps-etc-1511309_815945035087309_1545956778_n.jpg

Temp OLEJU może, sięgać takich TEMP, ludzie montują dodatkowe duże chłodnice oleju, chcąc utrzymać poziom do 120*C na oleju.... Pytanie kiedy auto osiąga te 130*C i czy ma to związek z tą utratą mocy. Która wraz ze wzrostem temperatury w sumie ciut spada w każdym aucie. Wcześniej też kontrolowałeś temp, czy dopiero teraz zacząłeś wnikać jak coś sie zaczęło dziać ?

pzdr. Łukasz

Często patrzyłem na "wskaźniki sportowe" to fajny bajer, poza tym w zimę moc się zwiększa. Zawsze do tej pory trzymała serię nawet przy 130*C oleju, moc spadała nieznacznie tylko przy wysokich temp zew. ~34-37stC. Ale to wynikało z gęstości powietrza a nie temperatury oleju.

130*C oleju pojawia się teraz w korku stojącym tak po 20-30 minutach. 130*C pojawia się też po 15-20 minutach ostrzejszej jazdy typu wyprzedzanie kick down cały czas. Do wyższej temperatury oleju nie dopuszczam, jak zwolnię do spada do 120*C ale nie niżej. Zwracam regularnie uwagę na temp oleju, odkąd w e92 strzeliła mi pompa wody.

Wygląda to tak jakby elektronika odcinała dalszy wzrost mocy. Przy 120*C pełna (ta niższa ~235 KM) moc jest osiągana przy ~5500rpm i tak zostaje do odcinki, czyli wykres mocy pod koniec jest płaski. Natomiast kiedyś, lub teraz przy niższej temp oleju, moc rośnie do samego końca by osiągnąć max 192KW/258KM przy ~6800rpm.

• Zasłużeni forumowicze
czyli tak jak pisałem to kwestia softu, że masz niższą moc, a tak jak pisałem wcześniej poszukaj przyczyny dlaczego tak szybko temp oleju wzrasta do 130C, może ubyło Ci go? Jaki masz stan oleju? W sumie jeśli jest na min (czyli 1 litr mniej niż przy max) to będzie szybciej się grzał. Pozdro P.S. Poza tym to super fura!!!