Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś może spotkał się z objawiami jak poniżej.

Posiadam E60 z silnikiem 3.0l benzyna z przebiegiem ok 230 tys do tej pory sprawował się bez zarzutu,tylko przeglądy serwisowe lałem benzynę i do przodu.

Od mniej wiecej 6 miesięcy pojawiły się duże zużycia oleju. Sprawdzili w serwisie czy nie ma wycieków - czysto.Sprwadziłęm czy może dymi przy większych obrotach - też nic. Silnik pracuje normalnie i nie zauważam zmniejszenia mocy. Dolewam mniej wiecej 1 litr oleju na 3 tys kilometrów.

Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem?

Opublikowano
Ja mam podobny problem w silniku N52 523i E60 2005rok na 4 tyś dolawam prawie 1L.Mechanik twierdzi ze ten typ tak ma.Choć moim zdaniem to za duzo przy nastepnej wymianie oleju wymienie też odme.
Opublikowano

Cześć,

Olej wymieniałem przy 220 tys czyli 10 tys km przejechałem, a leje Castrol EDGE 5W30. Sytuacja wygląda o tyle dziwnie że mam ten samochód 5 lat przejechałem ok 90 tys i do tej pory może między przeglądami dolewałem ok 1l czyli na 25 tys. Nie miałem żadnych dziwnych sytuacji a nie nie katowałem silnika. Może sprawdzę ciśnienie w każdym cilindrze ?

Opublikowano
mi również brał olej, jak narazie wymieniłem odmę i olej z castrola na motula czas pokażę czy będzie lepiej :?
Opublikowano

Wymieniasz olej co 25tys? Gratulację.

Wymień na inną markę i zrób płukankę najpierw. Może zaczynają się zapiekać pierścienie. Nie dziwne jak się wymienia olej 2x dłużej niż powinieneś.

Przegrzałeś może silnik? Kiedy odma była wymieniana?

Opublikowano

Niestety tylko z pokrywą zaworów - jest zintegrowana. Koszt w ASO 1500zł :(

Ja nie wymieniałem, samochód olej brał do 1l/2000km. Wymieniłem wcześniejszego Castrola 5w30 której właśnie tak popijał, na Motul 5w40, teraz dolałem 0,5l po 5000km.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli chcecie ograniczyć ubytki oleju to zrezygnujecie z castrola bo łatwo odparowuje pod wpływem wysokiej temperatury i wybierajcie takie które mają najwyższą temperaturę zapłonu i najniższy współczynnik NOACK np. AMSOIL European car formula 5w40 lub Mobil 1 New Life 0W40.
Opublikowano
Mam 525i N52 2006 130.000 km, który od początku zużywa 1L oleju Castrol Edge 5W30 na 7000 km. Według BMW jest to normalne zużycie dla silnika N52. Wymieniam olej wg wskazań komputera tzn. co 25.000-28.000 km ponieważ połowa oleju odnawia się przez dolewanie *(około 3,5 L). Pozdrawiam serdecznie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To tłumaczy dlaczego BMW tak wydłużyło czas pomiędzy wymianami. :wink:
Opublikowano
Wymiana co 25tys to chyba z lekka przesada ,ja wymieniam co 10tyś olej to podstawa.Też zmieniłem z Castrola na Valvoline 5w40 i jest o niebo lepiej.Ale odme też wymienie bo poprzedni własciciel (straszny głąb)pewnie tego nie zrobił sądzac po innych rzeczach które nie zrobił(typu adaptacja akumulatora itd...)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam 525i N52 2006 130.000 km, który od początku zużywa 1L oleju Castrol Edge 5W30 na 7000 km. Według BMW jest to normalne zużycie dla silnika N52. Wymieniam olej wg wskazań komputera tzn. co 25.000-28.000 km ponieważ połowa oleju odnawia się przez dolewanie *(około 3,5 L). Pozdrawiam serdecznie.

Za bardzo wierzysz producentom którzy w obecnych czasach robią wszystko by przyspieszyć zużywanie się różnych części w samochodzie. Wypróbuj inny olej a przekonasz się że ubytki mogą być mniejsze.

Ps. Pierwsze słyszę aby olej się odnawiał w silniku

Opublikowano

Cześć,

Rozumiem że wynika z tego że jedynym wyjsciem z systuacji jest zmiana oleju na inną markę i ewentualnie ponowne wymianę odmy.

A tak na marginesie jeśli chodzi o tzw. "sevisantów z BMW" co na niczym się nie znają jak im komputer nie podpowie to dla nich z czym się nie pojedzie to jest " normalne w tym modelu" :mad2: .

Poradzcie jeszcze na jaki olej zmienić ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Poradzcie jeszcze na jaki olej zmienić ?

Do twojego silnika najlepszy będzie olej z specyfikacją LL-01 i bardzo dobre parametry ma Mobil1 New Life 0w40, Amsoil European Car formula 5w40, Motul X-max 0w40, Valvoline synpower 0w40.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dzięki za pomoc. Czy odmę też wymieniać, bo wymieniałęm ją ok 40 tys temu przy przeb. 180 tys.

Odmy nie musisz wymieniać ale zastosuj płukankę firmy Liqui Moly z serii Pro-Line podczas wymiany oleju.

Opublikowano
dzięki za pomoc. Czy odmę też wymieniać, bo wymieniałęm ją ok 40 tys temu przy przeb. 180 tys.

Odmy nie musisz wymieniać ale zastosuj płukankę firmy Liqui Moly z serii Pro-Line podczas wymiany oleju.

Dzięki, wprowadzę zmiany i zobaczymy czy się polepszy,ale myślę żę będzie znacznie lepiej.Dam znać o wynikach.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
przejechałem 6 tys km i auto nie wzieło nawet 100ml oleju, pomogła wymiana odmy i zmiana oleju na motul 5w40,wcześniej dolewałem 1l castrola na 2tys km pozdrawiam