Skocz do zawartości

35d - obroty falujące na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyszła zimniejsza pora (zima idzie!) i zaczynają mi różne kwiatuszki wychodzić. W okolicach 0 stopni, po odpaleniu, obroty silnika falują w okolicach 700-800 (35d, 2009r), czym bardziej jest nagrzany tym mniej. Po minucie czy dwóch - nie skaczą już w ogóle.

Mój pierwszy typ: oczywiście podgrzewacz. I rzeczywiście, po kompletnym wyłączeniu panelu klimatronika, obroty stają się stabilne.

Teraz pytanie:

- słaby aku? [przed odpaleniem przy włączonym oświetleniu wewnętrznym ma 11,8V, nawet 9,5V przy kręceniu, już po odpaleniu napięcie ładowania 14,3V] - sam ma teoretycznie prawo już padać, jeszcze oryginalny, [pomiary po np. 700km trasie czyli doładowany na tyle na ile się dał], a alternator nie daje rady?

- jedna spalona grzałka w podgrzewaczu [może bym po prostu wyjął od niego bezpiecznik wyłączając go na 100% i sprawdził obroty na zimno? któren to ancymon?]

- inne?

Co dość oczywiste, podczas falowania obrotów skacze też napięcie na aku w okolicach 14 - 14.3V, tak więc ewidentnie jakiś odbiornik (podgrzewacz?) ciągnie prąd.

Nie bardzo mam skąd wziąć inny aku żeby sprawdzić jak się zachowuje na nowym, co najwyżej mogę podpiąć 2 równolegle (mój + od benzyniaka). Wolałbym coś sprawdzić zanim wywale 400-500pln na nowy aku. BMWhat nie pokazuje mi żadnych błędów, ale też gada raptem z 3 ECU na 28.

Szukać kogoś z DISem? Akumulatorem? Wyrywać podgrzewacz? Podłączać pod 380V? ;-)

Najlepszego!

Opublikowano

Jeśli wyłączam nadmuch to falowanie momentalnie ustaje i przyznam że nie wiem jak może się to mieć do świec :?:

W kwestii ich sprawdzenia to błędów świec ani sterownika nie ma.

Opublikowano
Przecież o to pytam. Któren to bezpiecznik i czy mogę sprawdzić go jeszcze jakoś inaczej bez wyciągania niż samym tylko wyłączeniem nadmuchu?
Opublikowano
czytam ten post i mam pytanie do kolegów ma x3 2005 , 3,0d mam podgrzewacz płynu chlodniczego ale klimatyzację manualną i co ja mam ustawić pokrętłami żeby ta grzałka działała na maksa , czy pokrętło grzania ustawić na ful i czy szybkość biegu dmuchawy ma znaczenia ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież o to pytam. Któren to bezpiecznik i czy mogę sprawdzić go jeszcze jakoś inaczej bez wyciągania niż samym tylko wyłączeniem nadmuchu?

Podlacz kompa wywali blad.

Opublikowano

Ok, podłączę kompa ASAP.

Czy jeśli nie wywali błedu podgrzewacza to mogę strzelać na padający aku?

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Szanowni, słaba ta zima w zeszłym roku, ale objaw powrócił i w tym (tak więc w wbrew pozorm to nie jest sztuczne odgrzewanie kotleta).

Wygląda to tak (zeszły tydzień):

https://youtu.be/XUZz5-KHKlM

Błędów w kompie nie ma (ok, są od immobilisera i jednego walniętego kluczyka, ale to zupełnie inna bajka). Co robie dalej? Wtryski podobno w kondycji fabrycznej (najechane 165k km), akumulator powoli do wymiany (czasami wywala choinkę przy odpalaniu, ale z samym odpalaniem problemu nie ma - jeszcze). Jeśli jest ciepły to problemu nie ma w ogóle, aczkolwiek dziś w garażu miałem +18 a i tak kilka razy z rana przyfalował, aczkolwiek odrzucam idęę że to wina grzałki bo przy +18 to ona płynu raczej nie dogrzewa.

Regulator ciśnienia na listwie CR? Może zapiąć się testerem z rana-rana, na zimnym i sprawdzić korekcję wtrysków na zimnym, ale czy to w ogóle cokolwiek pokaże?

Opublikowano

A dlaczego akumulatora do tej pory nie wymieniłeś ?? Jak można cokolwiek sprawdzać wiedząc świadomie iż aku pada i jest do wymiany ??

W tych autach od słabego aku tyle rzeczy się dzieje ze szok

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podepnij tester do akumulatora ale taki co go sprawdzi pod obciążeniem,

Pogaś rano wszystko co się da prócz klimatronika.

Edit. Obejrzalem filmik.

Hmmm. A odme wymieniałeś?

Troche wygląda to na wtryskiwacz. Skąd jesteś?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

up.

u mnie na zimnym jest 800 obrotów.

pamiętaj że błąd świec wyjdzie dopiero jak się przepali.

może już są słabe.

CHYBA stawiam na świece - chyba też nie miałem ssania przed wymianą sterownika

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wtryski ok, aku wymieniam w przecigu tygodnia-dwóch.

Co zostaje:

1. Świece nie wywalają błędów, ale może to one? Trochę wątpię, bo ostatnio jak miałem +17 w garażu to i tak chwilę pofalował.

2. W aku nie bardzo wierzę, ale to się okaże po wymianie (po odpaleniu można zagsić wszystko, klimatronika też, a obroty i tak falują) - nowy aku rozstrzygnie sprawę

3. Odmy nie wymieniałem

4. EGRu nie czyściłem

5. Co z regulatorem ciśnienia CR? W e39 to podobno standard i przy falujących obrotach od tego się zaczyna?

Mój mechanik daje radę, ale mówi żeby akurat tym się w ogóle nie martwić - a ja jednak chciałbym to ogarnąć.

Jestem z Wawy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W ramach ciekawostki, dziś sobie postał ileś godzin na dworzu, okolice -2. Wchodze, lodowato, w 4 litery zimno, odpalam, czekam na to falowanie obrotów, mija 5s, 10s, 15s no ideał! Ale nie, po 20s jednak zaczął falować ;-) No i o co mu chodzi...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ja nie wiem.

zostaje konwerter, ale tu obroty falują prawie zawsze

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A czy przy konwerterze obroty falują też na P i N? Bo że na D i R to rozumiem.

Ps. No właśnie u mnie pod jakimkolwiek obciażeniem jest ok, wystarczy (nawet na wolnych) podnieść je o 100-200rpm i problem znika.

Ps2. Wymieniłem aku, odpiąłem przepływkę - jest trochę przyciepło ale zdaje się że bez zmian.

Opublikowano
Podłączę się. Mam ten sam problem w 3.0d nie ma reguły czy zimny czy ciepły. Czasem zaraz po odpaleniu jest ok a czasem obroty falują. Czasem na D jest ok a czasem falują.
civic VI 1.4+>clk200k>a4b6 1.8t>x3 3.0d>e46 2.0d touring>e46 2.2 touring