Skocz do zawartości

[E46 150km]Podłączenie centralnego pod kierunki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnio założyłem sobie centralny zamek, ale są dwa kable do kierunków, żeby lock i unlock był informowany kierunkami.

I tu rodzi się moje pytanie, wie ktoś jakie kabelki (kolory) są odpowiedzialne za kierunki ? :)

@edit

Tam są 3 kostki po 50 kabelków jedna. Metodą prób i błędów bym siedział do wieczora i co wiecej mógłym zniszczyć kable.

Opublikowano
yyy też się właśnie zastanawiałem, bo wydaję mi się, że każda była wyposażona. Tym bardziej rocznik 2004.
Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach...
Opublikowano
Ostatnio właśnie zastanawiałem się jak zrobić żeby kierunki potwierdzały otwarcie/zamknięcie auta. U mnie akurat centralny był fabrycznie, ale jakby ktoś wiedział jak to zrobić to z chęcią skorzystam :)
Życie jest zbyt krótkie, żeby umierać w BMW. Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać!!!
Opublikowano
Tak tak, centralny mam, ale pilot w kluczyku (romb) nie dziła. Kluczyk mam jeden, ponieważ drugi moja kobieta położyła na półce dostępnej dla jej labradora.. i nie chce otwierać go, bo mogę miec problemy z zakodowaniem. Kupiłem sam moduł na allegro i podłączyłem, działa elegancko, ale mam dwa kable na kierunki i nie wiem które to kabelki.
Opublikowano

Sorry, ale przeczytałem ten temat dwa razy i dalej nie rozumiem. Podłączasz coś, gdzieś, bo labrador zjadł Ci kluczyk, romb nie działa, nie masz drugiego kluczyka, masz coś co kupiłeś na allegro co ma dwa kabelki - tyle z tego wynika.

Nie rozumiem co chcesz osiągnąć, bo skoro miganie kierunkami przy otwieraniu to trzeba to zakodować przez moduł.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak się nie ma fabrycznego alarmu, to potwierdzenie zamknięcia z pilota centralnego zamka jest wyłączone, trzeba NCS włączyć, ja tak sobie zmieniłem, też wcześniej nie miałem, zamieniamy 3 wartości na aktiv

Mruganie podczas zamykania

moduł GM5

DWA

aktiv

QUIT_OPT_ENTSCH

aktiv

QUIT_OPT_SCHAERF

aktiv

minusem jest to że podczas diagnostyki centralnego zamka jest stały błąd w ZKE5 informujący że nie ma komunikacji z alarmem (DWA)

Nowy moduł centralnego zamka ZKE5 też trzeba przekodować NCS aby miał takie same wartości jak stary.

Jeśli ktoś chce, można sprawdzić całą instalację wszystkie kable razem z kolorami i modułami każda wtyczka jest do e46 opisana w WDS schematy elektryczne BMW , można bez problemów ściągnąć, jest pełno na chomikach, tylko do działania wymagana jest starsza wersja Jawy, nawet znalazłem, działa w 32bitowych Windowsach, ja uruchomiłem na wirtualnej maszynie

Opublikowano

Postaram się jak najprościej to przedstawić.

Mam w samochodzie centralny zamek i posiadam kluczyk ROMB.

http://kluczesamochodowe.com/img/p/1/8/7/187-large.jpg

Posiadałem 2 sztuki:

1. Zniszczył mi go pies(labrador) mojej dziewczyny (niesprawny)

2. Został mi tylko ten, ale w nim jest zepsuty akumulatorek i nie łapie pilocik.

@EDIT: nie wymienie akumulatora bo elektryk powiedział, że go rozkoduje, a jak mam jeden to lepiej nie ryzykować.

Wiec zakupiłem ten o to moduł.

http://allegro.pl/uniwersalny-sterownik-noxon-t5-klasyczne-piloty-i4718761675.html

Podpiąłem go pod centralny w samochodzie i teraz mam tak jakby DWA CENTRALNE w samochodzie.

1.Fabryczny

2.Moduł NOXON.

W tym module są dwa kable, żeby przypiąć do kierunków i moje pytanie brzmi.

W kostkach przy bezpiecznikach jest dużo kabli, każdy za coś odpowiada, różnią się tylko kolorami. I PYTAM JAKIE KOLORY MAJA KABLE ODPOWIADAJĄCE ZA KIERUNKI???

Opublikowano
1. Zniszczył mi go pies(labrador) mojej dziewczyny (niesprawny)

Jak mocno go zniszczył ? Obudowa + płytka sterująca ?

Ja na Twoim miejscu kupiłbym na allegro używany klucz o tej samej częstotliwości fal.

Następnie rozbierasz go i podmieniasz ze starego tylko trzpień.

Kodujesz go w 2 minuty w samochodzie i cieszysz się oryginalnym kluczem.

Tak zrobiłem u siebie, miałem tylko jeden klucz.

Dodatkowe pilociki/gadżeciki irytowały by mnie.

Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach...
Opublikowano

Jest coś takiego jak WDS, baza diagramów. Wchodzisz i szukasz sobie co Cię interesuje. Obstawiam, że to nie Cinquecento, żaden sterownik/siłowniki centralnego zamka nie są wpięte bezpośrednio w światła awaryjne i nie puszczają napięcia 1/0 jak ryglują drzwi, tylko wszystko jest sterowane centralnie przez moduł komfortu, który przyjmuje akcje i reaguje na tą akcję, w tym np. jak masz zakodowane kierunki to je uruchamia.

Nie wiem czemu robisz taką wiochę i utrudniasz sobie życie, że w związku z tym, że pies Ci zjadł kluczyk a majster Ci powiedział, że nie da się nic zrobić dokładasz jakiś non-oem moduł, w dodatku jako drugi i na żywca chcesz wpinać kable w kierunkowskazy? Stracisz więcej pieniędzy i czasu niż jakbyś próbował skombinować dwa działające kluczyki...

Patrząc na Twoje tematy obstawiam, że jesteś Staszkiem, albo jego kolegą - podobny tok rozumowania, podobne robienie wiochy z samochodu, podobni "specjaliści" mechanicy...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie powiem trochę "śmierdzi" Stanisławem :mrgreen: ale chyba nie, bo jego dziewczyna rzuciła i napisałby "była".. a to mimo wielu oszustw w gruncie rzeczy szczery i dobry chłopak :lol: dla pewności musimy poczekać na wypowiedź puzonna :norty:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
WDS- nie chce chodzić na nowszych systemach windows - potrzebna jest starsza wersja JAVY nawet taka znalazłem, ale mimo to z nowszym windows nie chciało współpracować dopiero na XP na wirtualnej maszynie Vmware poszło bez problemów, polecam każdemu co ma problemy z elektryką.
Opublikowano

Patrząc na Twoje tematy obstawiam, że jesteś Staszkiem, albo jego kolegą - podobny tok rozumowania, podobne robienie wiochy z samochodu, podobni "specjaliści" mechanicy...

Jesteśmy tu, żeby sobie pomóc czy oceniać ludzi?

Mogę być wiejskim chłopcem spod remizy, ale Ciebie to nie powinno interesować.

Dodatkowe koszta? kluczyk 300zł, a moduł 60zł.