Skocz do zawartości

Jakie świece żarowe - Test firm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Powoli zbliża się zima co z tym idzie wychodzą na jaw bolączki naszych samochodów. Jedni maja problem z akumulatorem, drudzy ze świecami żarowymi, ja należę do tych drugich, wiec skłaniam się ku wymianie, miałem już na oku świece firmy NGK, wiec żaden bubel, firma znana każdemu, lecz zacząłem szukać informacji jakie są najlepsze do mojej Betki :) i natknąłem się na o to taki filmik z testem świec:

Po tym filmie zmieniam zdanie i zamawiam świeczki firmy Beru.

Myślę ze kilku osobom się ten post przyda, którzy stoją przed wyborem zakupu.

Jeśli już taki temat był (szukałem na forum) to proszę o skasowanie mojego.

Pozdrawiam

Opublikowano

Z angielskiej szprechy: NGK jest lepsze od Beru, szybciej nagrzewa się sama końcówka, która jest najistotniejsza dla rozruchu.

Czyż nie? Nie neguje, że Beru jest jakościowo bardzo dobre i wytrzymałe ;)

Opublikowano
Nie wiem jak wy patrzycie na ten filmik, ale wg "obrazu" najszybciej "odpala" środkowa świeca. BERU najwolniej, ale za to później łapie całość świecy najszybciej.
Opublikowano

Dodam od siebie ze świece grzeją nie tylko podczas rozruchu, ale przez cały czas gdy silnik nie osiągnie temperatury 30 C, wiec wynika z tego ze przy świecach Beru szybciej osiągniemy ta temperaturę, co za tym idzie zmniejszy się spalanie....

Zimny silnik = większa dawka paliwa = większe spalanie