Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem nowym uzytkownikiem bmw e87 wersja 122km rocznik 2006 auto zakupilem miesiac temu w belgi.zauwazylem ze w ciagu ostatnich paru zimniejszych dni rano po odpaleniu zakopcila doslownie na sekunde sugerujecie ze to odma rozumiem ze chodzi o ten separator oleju jezeli sie myle prosze o wskazowki pzdr.
Opublikowano
Witam jestem nowym uzytkownikiem bmw e87 wersja 122km rocznik 2006 auto zakupilem miesiac temu w belgi.zauwazylem ze w ciagu ostatnich paru zimniejszych dni rano po odpaleniu zakopcila doslownie na sekunde sugerujecie ze to odma rozumiem ze chodzi o ten separator oleju jezeli sie myle prosze o wskazowki pzdr.

Kolego jest jakas niejasność u Ciebie. Piszesz, że masz wersję 122km a przy swoim nicku masz E87 120 2006. Tylko wersja 118d (diesel) ma moc 122KM. Jeśli masz wersję 120 to masz albo 150KM (120i czyli benzyna) albo 163KM (120d czyli diesel). Nie wiesz czym jeździsz??? :duh:

Opublikowano
Przypuszczam że nie chodzi o lekkie zakopcenie na czarno przy odpalaniu tylko na mocny siwy dym przy odpalaniu przy niskich temperaturach. Mam tak samo w swojej 120d. Problem pojawia się tylko przy niskich temperaturach (poniżej 5 stopni) i u mnie objawia się dodatkowo nierównomierną pracą silnika przez pierwsze kilka sekund (tak jakby któraś świeca nie grzała). Z tego co się dowiedziałem problemem są właśnie świece żarowe lub ich sterownik (na temat tego drugiego są nawet oferty naprawy - wysyłamy kurierem i za kilka dni odbieramy po naprawie). Ostatnio przy okazji innej naprawy mechanik wymienił mi jedną świece ponieważ zgłaszała błąd. Nic to niestety nie pomogło. U mnie prawdopodobnie wina stoi po stronie sterownika.
Opublikowano
roger nysa ci ogarnie sterownik..... bez grzania świecami moja odpalała do -16'C ale zaraz jak sie zorientowalem to kupilem nowy sterownik i komplet swiec... sam poczatek po zakupie auta... do dzis spokoj...
Opublikowano
zapala i swieczka niezaleznie czy sterownik jest sprawny czy nie. warto miec sprawny sterownik do swiece w naszych autach sporo czasu pracuja !! pomagaja w szybkim dogrzewaniu silnika
Opublikowano
dzieki za wszystkie odpowiedzi dokladnie zakopci tylko po odpaleniu na sekunde wypusci maly klebek dymu i to wszystko ale sprawdze swiece jak mowicie i zobaczymy pzdr.
Opublikowano
podepnij sie pod kompa i przy okazji termostaty sprawdz 95% sa do wymiany glowny i egr