Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, zracji ze idziezima a moje auto cos dlugo kreci i kreci zanim odpali prawdopodobnie zbliza sie wymiana akumulatora (swiece wczoraj zmienilem i zbytniej poprawy nie ma).Aku lreci i kreci ale tak jakby niezbyt szybko...:( mam w zwiazku z tym pytanie jakiego alu potrzebuje?

Pacjent to w91 330d 231km. Jaka sila rozruchowa oraz jaka pojemnosc?Obecnie jest wlozone cos co wg mnie tam nie powinno byc:/ jakies byle co:/

Co do marki mam mniej wiecej typ glownie chodzi o pojemnisc chuba ze ktos ma pomysl co moze byc tego powodem tak dlugiego krecenia.

Pozdrawiam i dzieki!:)

Opublikowano

zobacz jaki masz, czasem występowały różne pojemności dla danego modelu

po wymianie, najlepiej na taki sam, warto zarejestrować w komputerze zmianę akumulatora

co do marki to polecane są bosch, varta, banner, natomiast możesz spokojnie kupić nawet mg, ponieważ sprzedają całkiem fajne akumulatory (podobno produkuje je bosch)

Opublikowano

zanim akumulator wymienisz sprawdz jak podaje prad

Moze to byc rozrusznik albo nawet alteranator, zawsze sprawdzic.

Najlepszy aku do BMW to aku marki BMW szczegolnie jezeli masz nawi, ogrzewanie postojowe, system start stop a pojemnosc zalezy wlasnie od wyposazenia miedzy 70 a 90. A jak nie orginalny to wez 95 lub 100. Jak juz chcesz zaoszczedzic i kupic nie orginalny to wez najwyzsza polke, sprzedawca nie jest najlepszym doradca, on sprzedaje swoj towar, Bosch jest solidnym wyborem np Bosch 100Ah 830A P+ S5 013

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
A mam jeszcze pytanie jak objawia sie zurzyty rozrusznik?Kteci dlugo po prostu?Problem dlugiego krecenia zaczal sie przy coraz to nizszych temperaturach.
Opublikowano

Ja się podepnę do tematu. Jaki akumulator wybrać?

1. BOSCH S4 80Ah 740A

2. VARTA Blue Dynamic F17 80Ah 740A

3. VARTA Silver Dynamic 80Ah 740A

4. CENTRA PLUS 80Ah 640A?

Pierwsze 3 akumulatory to 80Ah 740A (w tej chwili ten co pada to 80Ah 640A).

Samochód to 2007 E90 320d.

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano
Sprawdz jeszcze moduł swiec.

Moduł (sterownik) odrzucam ponieważ po odpaleniu by rzucało autem (tak miałem w e60) a e91 po odpaleniu chodzi normlanie...tyle że długo kręci jak jest zimno im zimniej tym dłużej... dzisiaj jade na full diagnostyke i sie okaże czy aku czy jakiś czujnik moze..

Opublikowano
Witam wszystkich, zracji ze idziezima a moje auto cos dlugo kreci i kreci zanim odpali prawdopodobnie zbliza sie wymiana akumulatora (swiece wczoraj zmienilem i zbytniej poprawy nie ma).Aku lreci i kreci ale tak jakby niezbyt szybko...:( mam w zwiazku z tym pytanie jakiego alu potrzebuje?

Pacjent to w91 330d 231km. Jaka sila rozruchowa oraz jaka pojemnosc?Obecnie jest wlozone cos co wg mnie tam nie powinno byc:/ jakies byle co:/

Co do marki mam mniej wiecej typ glownie chodzi o pojemnisc chuba ze ktos ma pomysl co moze byc tego powodem tak dlugiego krecenia.

Pozdrawiam i dzieki!:)

Cześć

Aku masz pewnie fabryczne o pojemności 90ah.

W tym modelu można zakodować pojemność akumulatora 90ah lub 110Ah (ewentualnie jeszcze akumulator AGM).

Ja też miałem dylemat jaki kupić aby było ok, i wybrałem Boscha 95ah i tylko zarejestrowałem wymianę.

Co do ciężkiego rozruchu, to sprawdź stan rozrusznika oraz prąd ładowania (14-14,7v). 14,0V to nawet trochę za mało, ja mam około 14,4V i więcej.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Kolego Rivasi..

Przeca akumulator bmw nie jest akumulatorem wytwarzanym przez bmw.... u mnie to banner z logo bmw.

Ostatnio kupiłem(w przeciągu 4 lat) 3 akumulatory Varta Silver 100ah oczywiście nie do bmw ale w porównaniu do innych co mam to silvery bardzo wytrzymałe

Sprzedam instalację na nowej oryginalnej kostce do l7, światłowody i wtyczka.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej z AGM i jeśli chodzi o markę to bosch :)

Do samochodów osobowych AGM nie bardzo...

http://www.leszczuk.pl/jaka_jest_ronica_pomiedzy_akumulatorem_elowym_a_.html

W związku z tym, że swego samochodu będę rzadko używał, chciałem sobie kupić akumulator żelowy.

No, ale po przeczytaniu charakterystyki takich akumulatorów, zdecyduję się chyba na standardowy.

Najlepiej kupiłbym przez internet, ale jak sobie pomyślę z jaką znaną tylko sobie delikatnością obchodzą się kurierzy przesyłek z towarem, to jednak wybiorę się do sklepu. Zapłacę może trochę więcej, ale w razie problemów nie będę musiał żyć w zażyłej korespondencji z wysyłającym produkt (sender'em). :wink:

Trudno... będę co jakiś czas doładowywał akumulator, odkręcał i zakręcał korki za każdym razem... :(

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano

Witam wszystkich wczoraj byla duagnostyka komputerowa i wyszlo kilka bledow, czy ktos mi to rozkoduje?Jest podejrzenie co do sterownika swiec tak jak mowil ktorys z kegow powyzej, tak jakby swiece nie dostala i fo zeby grzac...

A oto lista bledow:

0042212 DDE:Glow plug cylinder 1, activation

004222 DDE: Glow Plug cylinder 2, activation

004232 DDE: Glow Plug cylinder 3 , activation

004242 DDE: Glow Plug cylinder 4, activation

0046D1 DDE: Control Unit internal 4

00A177 DDE: CCC-GW: Fan nit funtcioning

Czy to sterownik swiec?Swiece wymienione wszystkie 6 3 dni temu.

Bardzo prosze o pomoc:)

Opublikowano

Pierwsze 4 błędy, to teroretycznie błąd świec, ale mogą też mówić o awarii sterownika.

Miałem kiedyś błąd wszystkich sześciu świec i walnięty był sterownik - kupiłem nowy za ok 230zł. Działa od około 3 lat.

Świece wymieniłem rok przed awarią sterownika, czyli jeżdżą w aucie ok 4 lata.

Jeśli wszystko dobrze poskładałeś po wymianie świec, to nie zostaje nic innego jak sterownik (często padają).

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 3 lata później...
Opublikowano

witam

Czy moze mi ktos doradzic jaki akumulator kupic? Ile AH?

Bmw e90 320i benzyna 150 km 2005 rok start/stop(bo to ma znaczenie)