Skocz do zawartości

M52TU sprawdzanie stanu oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taką zagwozdkę:

Do M52TUB28 w E46 według wszystkich źródeł wchodzi 6,5l oleju. Już dwa razy byłem na wymianie oleju (nie pod rząd, ale w wyniku nadejścia interwału wymiany ;) ) u dwóch różnych mechaników. W obu warsztatach wlali dokładnie 6,5l oleju - w jednym nawet przy mnie. Stary filtr oleju wcześniej oczywiście został wyjęty. I w obu przypadkach po sprawdzeniu oleju po paru dniach było ok. 5mm ponad stan. Oleju ani nie przybywa ani nie ubywa (po przesiadce z Opla i Hondy jestem tym faktem mega zadowolony :D ). Zalane za każdym razem było 5W40 spełniającym normę LL01.

Ja zawsze sprawdzam we wszystkich autach olej po nocce stania lub po paru godzinach (np. po pracy). Mechanik (i instrukcja w sumie też) stwierdził, że w BMW tak nie do końca jest to właściwy sposób sprawdzania oleju. Auto powinno mieć rozgrzany silnik, następnie wyłączyć zapłon, zostawić na ok. 5 minut i wtedy sprawdzać. W takim przypadku wychodzi na bagnecie dokładnie maks stan. Czy faktycznie tak się sprawdza olej w BMW a sprawdzanie po nocy nie jest miarodajne?

Opublikowano

Nie rozumiem czego ty nie rozumiesz czytałeś instrukcje i stwierdziłeś że

i instrukcja w sumie też
To się stosuj do instrukcji producenta.

Inna sprawa że twoja metoda da Ci zbliżony wynik do tej z instrukcji.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Slyszeli o rozszerzalnosci cieplnej?
wszystko sie zgadza i o tym każdemu wiadomo ale jak już o tym mowa to powiedz nam o ile % sie zwiekszy objętość oleju o 3% ? 4% ? to nie wiele bo na bagnecie pomiędzy maximum a minimum jest 1 litr.

Producent napisał aby sprawdzać na ciepłym (gorącym) bo by byli tacy co by sie bali sprawdzić poziom oleju jak się zatrzymają w trasie.Najważniejsze to stale stosować tą samą metodę i nie będzie przekłamania objętościowego spowodowanego temperaturą oleju.

Ja sie skłaniam do metody zalecanej przez producenta, ale nie powiem aby mi sie nie zdarzyło aby nie zerknąć na poziom oleju po nocy przed wyjechaniem z garażu.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Slyszeli o rozszerzalnosci cieplnej?
wszystko sie zgadza i o tym każdemu wiadomo ale jak już o tym mowa to powiedz nam o ile % sie zwiekszy objętość oleju o 3% ? 4% ? to nie wiele bo na bagnecie pomiędzy maximum a minimum jest 1 litr.

Producent napisał aby sprawdzać na ciepłym (gorącym) bo by byli tacy co by sie bali sprawdzić poziom oleju jak się zatrzymają w trasie.Najważniejsze to stale stosować tą samą metodę i nie będzie przekłamania objętościowego spowodowanego temperaturą oleju.

Ja sie skłaniam do metody zalecanej przez producenta, ale nie powiem aby mi sie nie zdarzyło aby nie zerknąć na poziom oleju po nocy przed wyjechaniem z garażu.

Dokładnie. Poziom oleju nie wzrośnie o litr czy 2.