Skocz do zawartości

F11 2013 LCI Soft close i ciemne szyby i kamera cofania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Wymieniłem swoja 520d na 525xdr. Jako, że w poprzedniku miałem soft close to bardzo sie do tego przyzwyczaiłem i chciałbym doposażyć f11.

I tu pytanie do Was. Czy ktoś dokładał miekkie zamykanie? Na allegro sprzedają kpl. zamek za 650 zł sztuka. Pytanie czy to jest plug & play? Trzeba to jakoś programować?

Drugie pytanie: czy ktoś z Was przyciemniał tylne szyby? Czy po nałożeniu folii ogrzewanie tylnej szyby nie grzało słabiej?

Trzecie i ostatnie pytanie: dołożenie fabrycznej kamery cofania - w serwisie 4300zł - chyba nie warto. Może się wypowiedzieć ktoś kto ma i używa?

Pozdrawiam

Bartek

Opublikowano

Podłączam się pod pytanie dotyczące kamery cofania.

Dwa lata temu kontaktowałem się użytkownikiem BMW-Navi-Garage - dołożenie kamery w jego firmie kosztowało wtedy ok. 3000 zł/netto - nie zdecydowałem się wtedy na tą usługę; Ma ktoś wiedzę czy ceny uległy jakiejś zmianie na przestrzeni tych dwóch lat, fizycznie dołożenie tego elementu to żaden problem, używane oryginalne kamerki też dość łatwo kupić, ale trzeba to chyba jeszcze jakoś "zakodować".

Opublikowano

Zamki można zmienić ale potrzeba jeszcze dołożyć instalacje itd....

Dobra folia nie wpływa na grzanie szyby. Kamera bez problemu dużo taniej poza serwisem.

Jesteś z Katowic więc poszukaj np. w Gliwicach warsztatu, który bez problemu wszystko pozakłada i zakoduje.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trzecie i ostatnie pytanie: dołożenie fabrycznej kamery cofania - w serwisie 4300zł - chyba nie warto. Może się wypowiedzieć ktoś kto ma i używa?

Na początku kamerę uważałem za zbędny dodatek - wydawało mi się, że przednie i tylne PDC wystarczająco załatwią sprawę.

PDC pewnie w większości przypadków wystarczają, ale jak czasem wsiadam do auta żony (F20, PDC bez kamery) to łapię się na tym, że cofa się jakoś... niekomfortowo :)

Jednak F11 to duże auto i kamera przy ciasnych manewrach zdecydowanie poprawia komfort.

Opublikowano

tak naprawde to z całego zestawu doposażeniowego najdrozsza jest sama kamera i to jej wartośc buduję cenę zestawu...wystarczy kupic używaną kamerę na allegro, a resztę rzeczy z zestawu doposażeniowego w ASO i doposażenie robi sie dwa razy tańsze...

a sama kamera jak najbardziej sie przydaje!!!

Opublikowano

Kamerę polecam - też kiedyż wydawała mi się niepotrzebna, a wręcz niewygodna w użytkowaniu, teraz ... super ją mieć :cool2:

Interesuje mnie również soft close - ile kosztuje to kodowanie, może ktoś to przeszedł ?

Opublikowano

Cały czas zastanawiam się nad dołożeniem soft close, choć po przeczytaniu linka od monogramusa dochodzę do wniosku, że chyba szkoda mi tracić gwarancji. Byłem przekonany, że okablowanie będzie w drzwiach i dołożenie soft close to kwestia wymiany zamków wraz z modułami.

Skoro trzeba ingerować w instalację elektryczna to póki co pasuje :cry2:

Odnośnie kamery - będę w bawarii w poniedziałek i dowiem się czy istnieje możliwość dołożenia u nich jesli dostarcze im używaną kamerę z all... :norty:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja chyba odpuściłbym sobie to SoftClose. U siebie co prawda mam, ale mógłbym bez tego żyć.

Z dwojga - jeśli już - wolałbym raczej dołożyć kamerę, bo w praktyce faktycznie jest wygodna.

Jeśli chodzi o retrofit - bardzo rzadko producenci prowadzą kompletne wiązki.

Myślę, że nie chodzi o redukcję kosztów, lecz o zachęcenie klientów do dokupywania wyposażenia przy zamawianiu samochodu (= zniechęcenie do późniejszego retrofitu).

Gdyby samochód miał gotowe wiązki ze złączami li tylko do wpięcia modułów, to dużą część wyposażenia byłaby wręcz banalna do późniejszego dołożenia za ułamek kwoty z cennika...

Opublikowano

No nie do końca akurat w tym wypadku bo...cena soft close przy konfiguracji nowego samochodu to 2823 zł brutto. Na alledrogo kpl. 4 zamków 2400zł + założenie więc wychodzi drożej niż fabryczne doposażenie.

Pewnie, że bez tego można żyć ale mając to w poprzedniku przyzwyczaiłem się. Teraz biegam dookoła samochodu domykając drzwi po dzieciakach.

W poniedziałek będę wiedział czy dołożą mi kamerę w "normalnej" cenie.

Co ciekawe, w X4 nie występuje opcja soft close.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oczywiście nie wszystko wychodzi taniej, dlatego napisałem o części wyposażenia... Chodź zdarzają też "rodzynki" jak np. aktywacja BMV Live, która wymaga raptem zmiany kilku opcji w konfiguracji jednego z modułów a w cenniku kosztuje kilkaset złotych...

Kiedyś jeździłem Mondeo - tam to dopiero była zabawa, bo większość wiązek była fabrycznie podciągnięta - więc można było za niewielkie pieniądze dołożyć całkiem sporo wartościowego wyposażenia...

Teraz nie mam już czasu na takie zabawy :wink: wolę kupić auto od razu lepiej wyposażone... :8)

Ale jak ktoś ma czas - to jest to całkiem ciekawe hobby.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
No nie do końca akurat w tym wypadku bo...cena soft close przy konfiguracji nowego samochodu to 2823 zł brutto. Na alledrogo kpl. 4 zamków 2400zł + założenie więc wychodzi drożej niż fabryczne doposażenie.

Pewnie, że bez tego można żyć ale mając to w poprzedniku przyzwyczaiłem się. Teraz biegam dookoła samochodu domykając drzwi po dzieciakach.

W poniedziałek będę wiedział czy dołożą mi kamerę w "normalnej" cenie.

Co ciekawe, w X4 nie występuje opcja soft close.

I jak z ta kamerka?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Szukam modułu...jak go bedę miał to będzie i kamerka :mrgreen:
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam kolejne pytanie w tym temacie:

Jaki sprzęt jest potrzebny by po fizycznym dołożeniu elementu (jeżeli nie jest to tzw. plug and play) go uruchomić (np. kamera cofania).

Domyślam się że jest to jakieś oprogramowanie, czy jest ono do znalezienia w internecie jak np. e-sys :?: :?: :?:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy jeżeli już zdecydujemy się aby doposażyć auto w kamerę cofania , to czy wtedy te czujniki z tyłu od parktronica stają się zbędne i służą jedynie za dekorację czy działają dalej emitując sygnał dźwiękowy i współpracują z kamerą , wyświetlając na monitorze np. odległość ?

Zastanawiam się nad dołożeniem tej kamery , chociaż bardziej na zasadzie kolejnego gadżetu niż realnej potrzeby.

Opublikowano

Zastanawiam się nad dołożeniem tej kamery , chociaż bardziej na zasadzie kolejnego gadżetu niż realnej potrzeby.

Bardzo przydatna funkcja :cool2:

Kiedyś też myślałem, że to nie zbyt przydatne, ale teraz jak cofam na styk to najczęściej za pomocą kamery.