Skocz do zawartości

M50B20 Sonda lambda 07.1991r.

michau1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Potrzebuje parametry sondy lambda (bądź link z taką sondą) z tego rocznika co podałem w temacie. Mianowicie padła mi sonda i nie mogę znaleźć zamiennika, jej oznaczenie: OZA447-E4 KBA16693 NTK JAPAN (z tego co udało mi się wyczytać ta sonda co miałem nie jest zamiennikiem do tego silnika). Nie mogę znaleźć nigdzie jej parametrów, nie widzi mi się kupowanie takiej samej sondy bo jest droga (300zł).

Znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/sonda-lambda-bmw-3-e30-e36-5-e34-getz-oryginal-i4643896069.html To będzie współpracować z moim autem? Na aukcji jest napisane że do aut od 09.1991r, a ja mam 07.1991 (wg. VIN). Nie wiem jakie jest napięcie wyjściowe (5V albo 0,2V-0,9V bądź 0V-1V albo inne, nie wiem, znalazłem te trzy). Sonda firmy GETZ to dobra firma, ktoś wie coś o niej? Dziś w sklepie mi jeden gość powiedział że GETZ nigdy nie produkował sond lamba więc teraz jestem w kropce :mad2: . Sonda z linku jest stosunkowo tania i wygląda jak ta stara, pytanie tylko czy parametry są te same i czy to będzie działać? Moja stara sonda wygląda tak:

http://pictap.pl/di-X7BAUT61.jpg

Pozdrawiam.

Kupowałem sonde getza do e36 1.8 is. Wylądowala w piwnicy. Po prostu nie działała jak powinna.

Kup nową Boscha i bedziesz miał swięty spokój a tak wywalisz kase w błoto.

BMW nie chodzi na zamiennikach..tym sonda, czujnik wałka, czujnik wału czy abs'u.

W grę wchodzi tylko oryginal i masz na dlugi czas spokój

E38 728i 1999r

Nie można mówić że wszystkie zamienniki są złe, ale produkty Getza są podobno wyjątkowo podłe :)

Podobno bo nigdy nie miałem, natomiast bardzo dużo o nich złego czytałem, jak szukałem czujnika ABS

jeśli getz jest dwa razy tańszy od innych zamiennników a pewnie ze 4-5 razy od oryginału to mała szansa zeby działał dobrze

Uniwersalna Boscha jak najbardziej się nada. Pewnie będziesz musiał przełożyć wtyczkę z oryginalnej, to wszystko

• Zasłużeni forumowicze

W karcie gwarancyjnej pewnie będzie pisało to co u mnie;

Gwarancja nie obejmuje silników zasilanych lpg i do reklamacji potrzeba zaświadczenia z zakładu uprawnionego do montażu sondy,cokolwiek to oznacza.Co nie znaczy że jakiś czas nie pośmiga.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

W karcie gwarancyjnej pewnie będzie pisało to co u mnie;

Gwarancja nie obejmuje silników zasilanych lpg i do reklamacji potrzeba zaświadczenia z zakładu uprawnionego do montażu sondy,cokolwiek to oznacza.Co nie znaczy że jakiś czas nie pośmiga.

Dzięki za radę, najpierw przeczytam warunki gwarancji, jak będą jakieś niejasności to skontaktuje się ze sprzedawcą i jak nie będzie żadnych takich sytuacji które zabronią mi założenie jej samodzielnie to po prostu ją wkręcę i się okaże czy była warta swojej ceny. Gazu na szczęście nie mam :).

• 2 tygodnie później...
Wsadziłem sonde sprawną używaną, pozbyłem się problemu opóźnienia gazu na ciepłym silniku, lecz dalej mam problem z zamulonym autem na ciepłym silniku (wolno się wkręca niezależnie od obrotów). Może to być uszkodzony czujnik wałka rozrządu? Dodam że świece powoli zbliżają się do wymiany, może to oznaczać ich koniec? Problem występuje tylko na ciepłym silniku. Na zimnym idzie tak jak powinien.