Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że zbliża się czas na zmianę auta, rozważam F34 320 w sport line (roczne lub 2-letnie) i chciałbym dokupić w ASO zewnętrzny m pakiet (wewnętrzny mi się nie podoba). Jak rozumiem na zewnętrzny m pakiet składa się: zderzaki przód i tył, progi boczne, ewentualnie felgi - pewnie coś jeszcze, ale na tym głównie mi zależy.

Próbowałem doszukać się jakiegoś orientacyjnego kosztu w katalogu BMW, ale niestety bezskutecznie. Czy ktoś mógłby mnie oświecić i przybliżyć ewentualny koszt takiej zabawy ?

Z góry dzięki,

pozdr

Opublikowano

W przypadku F30/F31 M Pakiet to tylko z pozoru same zderzaki i progi. Oprócz tego są inne kanały dolotowe, prowadnice, usztywnienia. I tego jest dość dużo. Podejrzewam, że w przypadku F34 jest podobnie.

Ja ostatnio doposażyłem F31 w M Pakiet zewnętrzny (w ASO): poszycie zderzaka przód i tył oraz cały "zestaw doposażenia M" (te wszystkie niewidoczne plastiki, kratki oraz progi). Wyszło 8k razem z robocizną.

W tym akurat przypadku będę obstawał przy zamawianiu takiego wyposażenia w ASO. Co z tego, że znajdziemy używany zderzak o 500-1000zł taniej, skoro i tak te wszystkie drobiazgi trzeba zamówić w serwisie, bo na allegro nikt tego nie ma. A mówię na swoim przykładzie: miesiąc temu zamówiłem "idealny" zderzak M Pakiet do przodu (taniej o 1000zł względem serwisu), tylko dziwnym trafem okazał się "lekko" pęknięty. Na szczęście udało mi się go zwrócić. Dopiero później dowiedziałem się, że oprócz poszycia, inne są te bebechy w środku.

Opublikowano

11,5 k przód, tył i boki + robocizna i malowanie. Koła nie wchodzą do mpakietu :wink:

Jeżeli płaciłeś 8k to albo do F34 jest dużo drożej albo masz jakieś kosmiczne zniżki. Albo po prostu można kupić cały pakiet ze zniżką bo w przypadku F34 każdą część zamawia się osobno.

Opublikowano

M Pakiet był domawiany przy zakupie samochodu (exAG), toteż z tego faktu taki upust.

I tak na aucie zarobili całkiem przyzwoicie (wiem ile, ale nie chcę publicznie na forum pisać).

Cennikowo do F31 wychodziło 9400 brutto za części na standardowej marży. W skład całego zestawu wchodził pakiet doposażenia (tak jak pisałem, są w nim całe bebechy: kanały dolotowe, usztywnienie zderzaków i masa drobnych pierdółek-śrubki, zaczepy, itp. oraz progi).

zasadniczo zamówienie objęło 4 pozycje:

-zestaw doposażenia

-poszycie zderzaka przód

-poszycie zderzaka tył

-doposażenie PDC (teraz standardowo zderzaki tył nie mają otworów na PDC - trzeba doposażyć)