Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moje bmw 530i 2009 po odpaleniu przez około minute wprawia karoserię w drgania(nawet lekko poszarpuje) tylko na zimnym silniku. Czy możecie mi podpowiedzieć od czego zacząć diagnozę?

dziękuję za każdą pomoc.

pozdrawiam

p.s auto ma 103 000 km nalatane.

Opublikowano

U mnie bylo podobnie. Bylo, bo teraz od jakiegos czasu mam spokoj. Nawet nie wiem co pomoglo, bo zlozylo sie kilka czynnikow:

1. Padl czujnik NOX - wymieniony na nowy

2. Zmiana stacji paliw na inna - w sumie z markowej na markowa

3. Przy wymianie NOXa, mechanik stwierdzil ze cewki sa nadpalone

4. Przy wymianie oleju oraz sprawdzaniu swiec, nasz forumowy kolega Gorik79, sprawdzil cewki. Okazalo sie, ze rzekome nadpalenia(czarne paski na cewkach wzdluz gniazd) dalo sie wytrzec szmatka i cewki wygladaly jak nowe.

Nie jestem teraz pewien co pomoglo, ale moze faktycznie ta ostatnia czynnosc. Sprawdz wiec cewki i swiece. Cewki sprawdzisz sam. Godzina roboty w garazu. Nie jest tez wykluczone, ze problem powroci przy pierwszych mrozach, ale pewnie juz niebawem sie przekonam, chociaz mam nadzieje ze jednak nie :)

Opublikowano
Jak nie ma bledow na kompie to najlepiej organoleptycznie. Cewki powinny byc w idealnym stanie, elektrody swiec nie powinny byc upalone za bardzo.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
U mnie byly wymieniane w ramach akcji serwisowej przy ok wlasnie 90kkm. Teraz mam 142kkm i narazie nic nie wskazuje.