Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Jest to mój pierwszy post na forum więc z góry przepraszam za ewentualne "wtopy". Zarejestrowałem się u Was ponieważ od dobrych paru lat jestem aktywynym forumowiczem, ale dot "włoszczyzny" i wiem jak dużo można informacji uzyskać na forach.

Auto wygląda następująco

http://allegro.pl/bmw-x5-3-0d-2011-12-panorama-xen-ring-super-stan-i4694742940.html

po odkodowaniu VIN'u

Modellbezeichnung: X5 xDrive30d

Ausführung: Europa

Typschlüssel: ZW41

E-Code: E70 (MUE)

Karosserie: Sports Activity Vehicle

Lenkung: links

Türen: 5

Motor: N57D30O0 - 3,00l (180kW)

Antrieb: Allrad

Getriebe: automatisch

Außenfarbe: Titansilber Metallic (354)

Innenraum: Leder Nevada/schwarz (LUSW)

Produktionsdatum: 19.03.2011

Werk: Spartanburg

Code Serienausstattung Standard Equipment

S548A Kilometertacho Kilometer-calibrated speedometer

S851A Sprachversion deutsch Language version German

Code Sonderausstattung Optional Equipment

S1CAA Selektion COP relevanter Fahrzeuge Selection of COP relevant vehicles

S1CBA CO2 Umfang CO2 package

S226A Sportliche Fahrwerksabstimmung Sports suspension settings

S230A Zusatzumfang EU-spezifisch Extra package, EU-specific

S255A Sport-Lederlenkrad Airbag Sports leather steering wheel

S2LLA BMW LM Rad Y-Speiche 335

S328A Trittbrett Aluminium Footplate, aluminum

P330A Sportpaket Sports package

S386A Dachreling Roof railing

S402A Panoramadach elektrisch Electric panoramic roof

S413A Gepäckraumtrennnetz Trunk room net

S423A Fussmatten Velours Floor mats, velours

S428A Warndreieck und Verbandstasche Warning triangle and first aid kit

S430A Innen-/Aussensp. mit Abblendautomatik Interior/outside mirror with auto dip

S431A Innenspiegel automatisch abblendend Interior mirror with automatic-dip

S459A Sitzverstellung elektrisch mit Memory Seat adjuster, electric, with memory

S464A Skisack Ski bag

S481A Sportsitz Sports seat

S493A Ablagenpaket Storage compartment package

S494A Sitzheizung Fahrer/Beifahrer Seat heating driver/passenger

S4AZA Edelholzausführung Bambusmaser dunkel Fine-wood trim bamboo grain dark

S502A Scheinwerferreinigungsanlage Headlight cleaning system

S508A Park Distance Control (PDC) Park Distance Control (PDC)

S521A Regensensor Rain sensor

S522A Xenon-Licht Xenon Light

S534A Klimaautomatik Automatic air conditioning

S544A Geschwindigkeitsregelung mit Bremsfunkt. Cruise control with brake function

S563A Lichtpaket Light package

S575A Zusätzliche 12V-Steckdosen Supplementary 12V sockets

S5DAA Deaktivierung Airbag Beifahrer Passenger airbag deactivation

S609A Navigationssystem Professional Navigation system Professional

S612A BMW Assist BMW Assist

S614A Internet Vorbereitung Internet, preparations

S615A Erweiterte BMW Online Information Expanded BMW Online Information

S616A BMW Online BMW Online

S620A Spracheingabe Voice control

S633A Vorbereitung Handy Business Preparation, mobile phone, Business

S698A Area-Code 2 für DVD Area-Code 2 for DVD

S6AAA BMW TeleServices BMW TeleServices

S6ABA Steuerung Teleservices Control for Teleservices

S6FLA USB-/Audio-Schnittstelle USB/Audio interface

S6VCA Steuerung Combox Control for Combox

S760A Hochglanz Shadow-Line High gloss shadow line

S761A Individual Sonnenschutzverglasung Individual sunshade glazing

S775A Dachhimmel anthrazit Headlining anthracite

S840A Hochgeschwindigkeitsabstimmung High speed synchronisation

S863A Händlerverzeichnis Europa Retailer Directory Europe

S879A Bordliteratur deutsch On-board vehicle literature German

S8KAA Ölwartungsinterval 30.000km/24Monate Oil-maintenance interval - 24 months/30,000 km

S8SCA Freischaltung Telematik länderspez. Telematics access request,country-spec.

S8TLA Tagfahrlicht Front und Hech aktiv

S8TNA Tagfahrlicht über Lichtmenü

S925A Versandschutzpaket Transport protection package

Znajomy napalił się na ten samochód, poprosił mnie o pomoc w oględzinach ponieważ zupełnie na samochodach się nie zna.

Może ktoś z was zna to auto i coś może na jego temat powiedzieć...jeśli nie to proszę o jakieś ABC na co zwrócić uwagę przy e70.

Oczywiście biorę ze sobą miernik lakieru, posprawdzam wszystkie łaczenia blach, szyby, zrobie jazdę próbną...ale zapewne są też pewne patenty na sprawdzenie tzw. "bolączek" tych X'ów.

Oczywiście jeśli nic nie wzbudzi moich podejrzeń, z uwagi na jego cenę na pewno podjedziemy też do ASO na przegląd...ale po co tracić czas i pieniądze jeśli można wykluczyć na wstępie pewne dolegliwości....

Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc!

Kajetan

Opublikowano
Jak dla mnie przód jest spasowany ok, ale to tylko zdjęcia. Przebieg niski jak na X5 z tego rocznika, aczkolwiek samochód wygląda na dosyć świeży. Na pewno jest już długi czas na aukcji, 1300 wyświetleń. Nie ma co się martwić, bo takie samochody zbyt szybko się nie sprzedają :) Więcej tutaj chyba się nie dowiesz, trzeba zobaczyć to cacko na żywo. Przede wszystkim warto skontaktować się z forumowiczem, który zakładał poprzedni temat o tym samochodzie, może go widział i coś może powiedzieć. Zdjęcia są dobrze dopracowane i przyciągają wzrok, w rzeczywistości na ogół nie jest tak fajnie.

Import pojazdów z USA, Kanady, Emiratów.

www.importusa.pl

www.facebook.com/importusa

Opublikowano

Większość samochodów z tamtych okolic ( Gubin, Krosno, blisko granicy..) wygląda bardzo dobrze na zdjęciach i w opisach. Wręcz ideały!!

Też tak myślałem do czasu, aż zacząłem sprawdzać dokładnie ich historię serwisową w ASO.

Większość kręcona dość bardzo, nawet o 150-200 tys i przygotowana bardzo dobrze do sprzedaży ( wymienione fotele, kierownica, dobre opony, podłokietniki itp.) a jak przebieg był ok to przeszłość bardzo wypadkowa.

Radzę baaardzo uważać. Co więcej za odwiedzenie ASO większość życzy sobie opłatę za transport, lawetę i stracony czas.

Był kiedyś dobry program w TVN na ten temat , który dobrze oddaje realizm w okolicznych komisach.

Opublikowano
Proszę spojrzeć na lampy z przodu. Szczelina pomiędzy nimi, a karoserią różnią się w zależności od strony. Patrząc z perspektywy kierowcy: prawa ma większą szczelinę, a lewa mniejszą.
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za cenne uwagi...ale faktycznie trzeba było jechać i sprawdzić osobiście.

1000 km zrobione..i wróciliśmy bez samochodu

ZDECYDOWANIE ODRADZAM SAMOCHÓD, A PRZEDE WSZYSTKIM SPRZEDAWCĘ! - wulgarny, cham, burak i oburzony na słowa krytyki.

najlepszy cytat: "Ziomuś, ch*j z lakierem, patrz jak to zapier**laaa" wypowiedziane robiąc karuzele 170km/h na mokrym asfalcie :roll:

Parę info o sprzedawcy znalezione w sieci:

http://www.uwagi.pl/articles/view/9264131/Handel/Auto-Handel/auto-handel.-

Samochód malowany cały, poza dachem. Szczeliny nie równe, widoczne ślady po paście polerskiej, generalnie na pewno miał za sobą przygodę i to na pewno nie było uderzenie "śmietnikiem" w lewe tylne drzwi jak zapewniał sprzedający(mimo, że pokazywał fotografię na potwierdzenie)

Przez telefon sprzedający zapewniał o bezwypadkowości pojazdu, a kiedy po przyjeździe spytaliśmy po co kłamał...usłyszeliśmy "bo byście nie przyjechali".

Pozdrawiam

Edytowane przez kajtus
Opublikowano
"Ziomuś, ch*j z lakierem, patrz jak to zapier**laaa" wypowiedziane robiąc karuzele 170km/h na mokrym asfalcie :roll:

Mistrz :mrgreen:

Na marginesie: firma/fotograf robiący zdjęcia do takich aukcji jest chyba też dobrze znany na forum?

Opublikowano

Jak tacy ludzie dorabiają się na tyle by sprzedawać auta za taką kasę?

W tym wypadku pełnym profesjonalizmem wykazała się osoba robiąca te fotki. Dobra robota.

Szkoda tylko takiej trasy na marne, nie ubiegaliście się za nic o zwrot kosztów?

www.importusa.pl

Opublikowano

Masz dane Dareczka B od tego typowego auto-szrot-komisu w ceidg - na legalu od 1994r to nie jeden wał przerabiał po setki razy.

Szkoda, że na miejsce nie zareagowałeś ale zawsze możesz coś jeszcze pokombinować o zwrot kosztów.

Zwłaszcza, że się zapierał w zw. z bezwypadkowością.

Opublikowano

Bezwypadkowości nie udowodnisz nikomu po grubości lakieru :x chyba, że jest gdzieś na piśmie, że lakier 100% oryginał.

Zresztą nawet jeżeli to jest to i tak szkoda zachodu i nerwów, bo taki gość z własnej woli nie odda ani złotówki. Za dużo już takich przypadków przerabiał.

www.importusa.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przez telefon sprzedający zapewniał o bezwypadkowości pojazdu, a kiedy po przyjeździe spytaliśmy po co kłamał...usłyszeliśmy "bo byście nie przyjechali".

Niestety ma rację , Ja w swoim X3 mam lakierowany ponownie jeden element, tylny blotnik, mam zdjęcia sprzed lakierowania o czym zawsze informuje dzwoniącego, efekt? Ogłaszam auto już ponad rok a oglądających było 0 słownie ZERO ! Jaki rynek taki sprzedający, cierpi na tym garstka tych uczciwych którzy sprzedają uczciwe auto i Ci którzy chcą uczciwe auto kupić w tym przypadku to byłeś kajtus niestety Ty. Współczuję, naprawdę :doh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolega marianpod wiedział co pisał :roll: jak masz nazwę i adres to mile widziane :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
nie wiem jak wygląda firma i czy w ogóle istnieje...oględziny odbyły się u "sprzedawcy" pod domem, gdzie stało jeszcze parę lepszych samochodów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przestańcie już pisać o karaniu tego uczciwego inaczej albo żeby oddał kasę za wycieczkę bo przecież jak to czyta to przepukliny chłop dostanie :duh:
Opublikowano
Jak tacy ludzie dorabiają się na tyle by sprzedawać auta za taką kasę?

W tym wypadku pełnym profesjonalizmem wykazała się osoba robiąca te fotki. Dobra robota.

Szkoda tylko takiej trasy na marne, nie ubiegaliście się za nic o zwrot kosztów?

Z tą osobą robiącą te fotki mieliśmy przyjemność na forum :D A jak ty sobie wyobrażasz wyegzekwowanie zwrotu kosztów? Od razu ci powiem że są dwa sposoby, polubowna perswazja lub sprawa w sądzie, obydwa nieskuteczne i bezsensowne. Jest jeszcze trzeci sposób- nie jezdzić więcej w te rejony i nie szukać okazji, bo jej tam nie znajdziesz :mrgreen:

Opublikowano

No jakoś niestety nie mogę skojarzyć tej osobistości, może za krótko tutaj jestem.

Co do egzekwowania kasy to pisałem o tym ze 3 posty niżej od cytowanego. Jeżeli sprzedający nie jest w porządku to nie ma co liczyć na kasę. Nie ma co więcej tego tematu rozwlekać, bo jak 320SI napisał, jeżeli gościu to czyta to ma bekę z uczciwych i naiwnych ludzi ;)

www.importusa.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Robi się inaczej.Stawia się jego auto tak aby nie przeszkadzało sprzedającemu ,zagaduje że przemyśli się temat i odjeżdża... z jego kluczykami. Jeśli się jarnie szybko i jest większy od Ciebie oddasz i przeprosisz za roztargnienie :mrgreen: jeśli jarnie sie np po godzince i zadzwoni powiesz że wyślesz mu kluczyki za pobraniem powiedzmy 500zł które wydałeś żeby mieć wątpliwą przyjemność poznania Go. Trzeba po sztosie a nie po sądach :mrgreen:
Opublikowano
No jakoś niestety nie mogę skojarzyć tej osobistości, może za krótko tutaj jestem.

Co do egzekwowania kasy to pisałem o tym ze 3 posty niżej od cytowanego. Jeżeli sprzedający nie jest w porządku to nie ma co liczyć na kasę. Nie ma co więcej tego tematu rozwlekać, bo jak 320SI napisał, jeżeli gościu to czyta to ma bekę z uczciwych i naiwnych ludzi ;)

Bez czytania tego działu (chociaż wszyscy najwięksi "dilerzy" to robią :D ) ma wszystko i wszystkich gdzieś. Nie ty to ktoś inny kupi i tak się niestety dzieje. Niektórzy z handlarzy zarabiają na takim mętnym procederze od 20 a nie raz już 30 lat i jakakolwiek krytyka, spływa po nich jak woda po kaczce.

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam serdecznie,

Zupełnie przypadkowo trafiłem na ten temat szukając skutecznego vin decodera :)

Tak się zdarzyło, że w 2014 roku to my zostaliśmy szczęśliwymi nabywcami pojazdu z aukcji.

Kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu ludzi którzy twierdzą że na forum jedyne czego można się naczytać to głupot.

Auto przed zakupem zostało sprawdzone na wszystkie sposoby łącznie z ASO i pełną historią napraw.

Oprócz małej stłuczki w tył (wymieniony zderzak) no i przygody ze śmieciarzami (lakierowane drzwi, zdjęcie pokazał sprzedający) autko dostało opinię 100% bezwypadkowego egzemplarza. Przebieg niski, aczkolwiek również został oceniony jako prawdopodobny a świadczyło o tym zużycie elementów które praktycznie nie występowało. 100% oryginalnych śrub oraz mocowań. Podwozie wyglądało jak w nowym aucie. Współpracujemy z tym ASO od wielu wielu lat i serdecznie polecili nam to auto, sami byli w szoku co do stanu technicznego. X5 na dzień dzisiejszy ma przebieg ok. 170 tyś km i w sumie oprócz awarii sprężarki klimatyzacji oraz hamulca ręcznego nie dzieje się z nim kompletnie nic. Auto nigdy nie zawiodło i serdecznie życzę aby wszystkim trafiały się auta w takim stanie :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zapewne bardziej banalna sprawa - nadchodzący wielkimi krokami czas sprzedaży, a sprzedaż auta po malowaniu całego nadwozia (oprócz dachu) nie będzie łatwa...

SAAB ready for take off.

codzienność:
- fajna Octavia Elegance Combi 2.0 TDI+ Sportline (DE)
- dobry Touran 2.0 TDI+ CUP (F)
- praktyczne Caddy 2.0 TDI+ Edition35 (F)
czas wolny:
- nerwowe  BMW M140i 340KM RWD shadow finale edition (PL)
weekendy:
- przyjazny Lexus GS-F Sport 477KM (PL)
zabawki:
- zaskakujący SAAB 9-5 Aero 2.3T manual MY2001 MapTun Stage3 (L)

plany:
- ostre BMW M8 Competition Coupé (PL)