Skocz do zawartości

Particle filter -czy to DPF do wypalenia ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po zeskanowaniu błędów pokazuje :

Engine /motor

Fehler : info-particle system /particle filter system / particle filter system

code : 452A

Czy to znaczy że muszę wypalić DPF ?

Opublikowano

Czy ktoś robił wypalanie DPFa z tool 32 ?

Na zagranicznych forach piszą że da radę to zrobić .

Przetłumaczone przez google translator

Regeneracja:

Teraz mam rozpoczęła regenerację z Tool32:

W INPA znajdziesz plik silnika, jest otwarta w Tool32 i abgleich_csf_lesen jeden to widzi aktualny stan DPF i abgleich_csf_prog z wejściem nie ma mocy zaczyna regeneracji. Pod Status_Regenerations_csf widzisz to, czy regeneracja rozpoczyna się i jak długo to trwa (status_regeneration_laeuft 1 =).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
CZy ktoś z trójmiasta ma może DIS i dał by radę wypalić DPF ? Jesli tak to proszę o pomoc !!!
Opublikowano
Rozgrzej silnik wrzuc 3bieg 3tys obr i jedz 20km w ten sposob powinno pomoc
Miałeś wypadek? Pomogę w uzyskaniu odszkodowania
Opublikowano

Racja, wypalanie od 70 stopni silniak sie wlacza.

Musisz sprawdzic funkcja ukryta licznika

Opublikowano

Dziwna sprawa ... w tych autach dpfy raczenie nie padaja tak jak w TDi nowych :norty:

Musisz sprawdzic skad pochodzi ten blad - ten alarm niekoniecznie oznacze , ze dpf potrzebuje regeneracji/wypalania .

Jak bym polecal na poczatek dac autu ostro w palnik :norty: W tdi to lecialem na autostrade i obroty do konca przez ok 20-30 km - zawsze pomagalo :norty:

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozgrzej silnik wrzuc 3bieg 3tys obr i jedz 20km w ten sposob powinno pomoc

W czym ma pomoc? bo na pewno nie w wypaleniu dpf, jedynie chyba w odmuleniu auta :D

dpf wypala sie otrzymując stalą prędkość ponad 60 km/h przez 20-30min obroty wtedy masz stosunkowo niskie, i najważniejsze temperatura cieczy musi mieć co najmniej 75stopni!

Oczywiście najlepiej wymusić wypalanie disem lub ista jeżeli pojawiają Ci sie jakieś błędy.

Opublikowano
W jakim programi nie wypalasz, wszedzie masz napisane, ze musisz wrzucic 3 bieg i miec powyzej 2.5k obr. i jechac z rowna predkoscia. Tak sie wypala DPF, na pewno nie przy 1.5 obr.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem skąd masz takie informacje ale wprowadzasz ludzi czytających to forum w błąd!

w ista i dis jest wyraźnie procedura opisana tak jak przytoczyłem ją wyżej.

Tu dla potwierdzenia kolega dziqsek wyjaśnia dokładnie procedurę przy użyciu DIS.

Edytowane przez halfi
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W DIS nie ma napisane, że musisz jechać na 3 biegu.

Jest informacja o minimalnej temperaturze silnika i spalin jak również o minimalnej prędkości i to wszystko.

TUTAJ DIY kolegi dziqsek, który na podstawie własnego doświadczenia pokazuje i objaśnia jak wykonać wymuszone wypalanie przy użyciu DIS'a.

pzdr

yaz

Opublikowano

Musi być co najmniej 75'C - ale lepiej aby było więcej.

Powyżej 10 litrów w zbiorniku.

Prędkość powyżej 60 km/h.

Odpowiednia temperatura wydechu (nie pamiętam już ile stopni).

Obroty powyżej 1600/min, ale lepiej dać wyższe - tak 2500.

Stawiam na to, że sam przejazd autem z wyższą prędkością i obrotami niewiele pomoże. Trzeba podpiąć się kompem i próbować wymusić wypalanie podczas jazdy. Kasować ewentualnie pojawiające się błędy filtra dpf i może procedura wypalania się uruchomi.

Przepustnica i czujniki filtra muszą być sprawne.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
JAzda nic nie daje ,wczoraj jechałem obwodnicą 140 km/h miałem powyżej 3000obr/min przez 20min i nic .
Opublikowano

Jeśli nie świeci Ci się kontrolka DPF na desce,to możesz być spokojny.

Jak drażni Cię błąd w sterowniku,to np za pomocą DIS "powiedz" autu że ma wymieniony DPF na nowy i ciesz się jazdą.

Jaki masz przebieg? Stawiam że ok 180tys.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A możesz jaśniej?

Co znaczy, że jazda nic nie daje? Co miała dać wg Ciebie, wykasowanie błędu?

U mnie np. kiedy DPF woła o przepalenie go, widocznymi objawami jest głośniejsza praca silnika.

Jadę wtedy na autostradę i przeganiam jakieś 20km, stała prędkość ca. 125km/h, przy obrotach 2tys i to wystarcza.

pzdr

yaz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Panowie mam takie pytanko:

Mam BMW E91 touring 2007 silnik 2.0 163 Km M47N2, (termostaty wymienione dzisiaj, temp. 90 stopni) jako że jeździłem ostatnio dużo po mieście postanowiłem wymusić wypalanie DPF dis'em tak więc zrobiłem wszystko zgodnie z tutorialem który jest umieszczony na youtubie, wszystko szło dobrze proces wypalanie prawdopodobnie się znaczą bo w disie zmienił się status na active, ale niestety jak już jechałem z 10km program dis stracił połączenie z głowicą i niestety nie mogłem połączyć się ponownie.. I teraz moje pytanie czy w tym momencie wymuszone wypalanie zostało przerwane czy nadal filtr się wypalał? bo nie byłem pewny i zrobiłem w sumie z 50 km autostradą z prędkością najpierw ok 100km/h obroty w granicach 2 tys. 25km, następnie zawróciłem w możliwym miejscu i kolejne 25 km z prędkością 140km/h obroty ok. 2.2tys. po tym zabiegu silnik jak by trochę ciszej pracuje albo ja ma takie wrażenie.

Opublikowano

Moim zdaniem wypalanie raczej nie zostało przerwane.

Ja proponuję przed takim wypalaniem, uruchomić temperaturę płynu w ukrytym menu. U mnie w trasie podczas wypalania (przy ok 2 tyś obrotów i prędkości 120km/h) temperatura podwyższa się do 94-95'C.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

aha. Temperaturę miałem uruchomiona cały czas i było 90 - 91 stopni, przy włączonym ogrzewaniu w aucie na 20 stopni.

i jeszcze jedna sprawa którą zauważyłem po tym wypalaniu to inspekcja dpf w menu miała wartość 200000 km a teraz jest 190000...

Opublikowano
podłącze się pod temat czy jak świeci sie żółta lampa http://dashboardsymbols.com/wp-content/uploads/2011/08/Diesel_Particulate_Filter_symbol_2.gif to czy jest możliwe samoczynne włączenie sie wypalania filtra czy nie? Pytam czy jest sens w tej sytuacji latania autostrada se stałą prędkością czy nie ?
Opublikowano

Niestety to nie pomoże .

Jedynie wypalanie zainicjowane komputerowo lub chemia i tym podobne sprawy .

U mnie co 20.000 km był ten problem i za 3 razem miałem dosyć .( serwis i 450 zł . za każdym razem )

Pojechałem do KreatoraMocy w Warszawie i dpf of + chip delikatny .

Od 50.000 km. zero problemów w tym względzie .

Polecam ludzi z forum , którzy też to robią i to pewnie za 50% ceny co ja zapłaciłem .

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Dokonałem kilku ciekawych obserwacji związanych z dpf. Pierwszą z nich jest delikatnie głośniejsza praca silnika, gdy zbliża się czas wypalania (kilka km przed). Druga to wahania obrotów jałowych, które są widoczne tylko w w ukrytym menu (są zbyt małe, by wskazówka je odzwierciedlała ) i wynoszą + - 5 do 8rpm. Trzecią sprawą jest minimalne "przycięcia" gazu przy dodawaniu w sytuacji, gdy hamując silnikiem delikatnie go dodamy (jest to zauważalne szczególnie jadąc z większą predkością, np. autostradową). Kolejną jest znany już wzrost temperatury i głośności pracy silnika podczas wypalania dpf. Po jego wypaleniu obroty jałowe się stabilizują i odchyłki są rzędu + - 1rpm, przyciecia gazu nie występują, a silnik pracuje gładko i jedwabiście.

-------------------

Artur