Skocz do zawartości

2,0d M47N2 - problem z termostatem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy niedogrzewanie silnika podczas jazdy w korku, a osiąganie właściwej temperatury przy normalnej jeździe świadczy o konieczności wymiany termostatu głównego czy EGRu ?

Wiem że najprościej wymienić oba, ale może objawy są na tyle charakterystyczne że wskazują konkretnie na jeden z termostatów ...

Pozdrawiam

Opublikowano

Nic pewnego , ale jak nie chcesz wymieniać obydwóch za jednym razem to wymontuj ten od EGR i dmuchnij w niego i jak powietrze swobodnie przez niego przechodzi to do wymiany.

Mnie się nie chciało robić testów bo miałem mało czasu i wolałem wymienić obydwa i sie okazało że tylko ten od EGR był uszkodzony.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
tak czy siak będziesz musiał oba wymienić więc zrób to raz i będzie spokój... przerabiałem to już w moich i znajomych bmw :cool2:
Opublikowano
Nic pewnego , ale jak nie chcesz wymieniać obydwóch za jednym razem to wymontuj ten od EGR i dmuchnij w niego i jak powietrze swobodnie przez niego przechodzi to do wymiany.

Mnie się nie chciało robić testów bo miałem mało czasu i wolałem wymienić obydwa i sie okazało że tylko ten od EGR był uszkodzony.

No własnie tak mam - wymontowałem własnie ten od EGR-u i swobodnie przepuszcza powietrze.

Wymieniać też główny czy poprzestać na tym małym? Wymiana tego drugiego wydaje się upierdliwa ...

Pozdrawiam

Opublikowano

Piszesz

Wymiana tego drugiego wydaje się upierdliwa ...

To fakt bardzo zły dostęp i trzeba uważać aby czegoś nie urwać.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.