Skocz do zawartości

E39 jako ciężarowe? PROSZĘ O POMOC!!!

poprostu21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pewien problem i nikt nie jest na tyle kompetentny żeby mi pomóc. Mam nadzieję, że tutaj ktoś się znajdzie. Otóż otrzymałam dofinansowanie na otwarcie własnej firmy ze środków unijnych. Dostałam pozwolenie na zakup auta, lecz ma być samochód ciężarowy do 3,5 t . Od początku planowałam kupić e39 kombi i mam problem. Czy ktoś przerabiał ten model na ciężarowy? Jeżeli to możliwe to jaki to koszt i czego wymaga taka czynność? Proszę o pomoc...

• Zasłużeni forumowicze

Musisz wywalić tylne siedzenia , może być tylko jeden rząd siedzeń .

I przestrzeń ładunkowa musi być oddzielona zabudową .

Najlepiej jedz na stację diagnostyczną która może zrobić przegląd na takie auto i się wszystkiego dopytaj .

Jeśli dobrze pamiętam takie auto musi spełniać warunki Vat-7 .

• Zasłużeni forumowicze

U mnie w firmie był kiedyś fiacik marea kombi, i z tego co pamiętam to był ciężarowy a miał po prostu tylko 4 miejsca, nie było środkowego z tyłu.

Oczywiście kratka itp była, więc może jednak nie trzeba kanapy wywalać?

Chyba że coś się w przepisach pozmieniało, to proszę mnie poprawić :wink:

• Zasłużeni forumowicze
U mnie w firmie był kiedyś fiacik marea kombi, i z tego co pamiętam to był ciężarowy a miał po prostu tylko 4 miejsca, nie było środkowego z tyłu.

Oczywiście kratka itp była, więc może jednak nie trzeba kanapy wywalać?

Chyba że coś się w przepisach pozmieniało, to proszę mnie poprawić :wink:

Musiało to być kilka ładnych lat temu. Wtedy niemalże z każdej osobówki można było zrobić "ciężarówkę". Obecnie nie jest to takie łatwe.

VAT-7 szczegółowo określa wymogi takiego auta. Przede wszystkim przestrzeń bagażowa musi być większa i oddzielona od osobowej, czego zwykłe kombi nie spełnia.

• Zasłużeni forumowicze

Kiedyś było tak ,że kupiłeś auto z tzw. kratką i to wystarczyło .

A jak kupiłeś używane bez kratki to wstawiałeś jakiś kawałek płyty ,jechałeś raz na przegląd , dostawałeś odpowiednie dokumenty i po wszystkim .

Od kwietnia tego roku weszły nowe przepisy ,że jeśli masz auto kupione na firmę ,a nie spełnia ono warunków vat-7 to możesz odliczyć tylko 50% vat-u za zakupione części i naprawy .

Wcześniej było normalnie 100% .

Nie jest tak pięknie. Najpierw jedź do stacji diagnostycznej i dowiedz się co musi być zrobione. Potem musisz znaleźć firmę, która coś takiego zrobi. Partacze potrafią zrobić tak, że potem przeglądu nie przejdziesz. W osobówkach to jest krata na stałe (przykręcona śrubami) + brak siedzeń, pasów itp. Jak sobie wymyśliłeś, że po przeglądzie szybko sobie wsadzisz siedzenia, to się nie uda. US potrafi sprawdzać takie służbówki i jak byś wpadł to oprócz kary mogą chcieć zwrot całego vatu od paliwa i połowy od części. Policja teraz informuje US gdy np zatrzymają Cie autem służbowym a powiesz że do sklepu po chleb wyskoczyłeś. Jak sobie zdemontujesz kratkę na chwilę bo masz do przewiezienia długą rurę to też jest to niezgodne. Ja bym się mocno zastanowił, czy e39 się nada. Jak położę w swojej siedzenia to robi się głośno :/ Do tego dopytaj czy z tego dofinansowania masz kupić już auto spełniające wymogi czy możesz zwykły osobowi i go rzeźbić (i za czyją kasę).

Innym rozwiązaniem jest zakup auta z odkrytą powierzchnią bagażową tj terenówki- one też spełniają wymogi.