Skocz do zawartości

E46 2003r 330D opony zimowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przede mną pierwsza zima z bumką (naped tylny który nie miałem wcześniej styczności ) mam opony zimowe Pirelli 220/45/17 są dosyć stare 4 letnie , mięsa około 5-6mm... pytanie czy nie są za szerokie i za stare? jakiej firmy i o jakich parametrach polecacie oponki. Zaznaczam moja pierwsza jazda zima z tylnym napędem... proszę o porady.

Pozdrawiam Michał

Opublikowano

Mam ten sam rozmiar i żyje - tak - moim zdaniem są za stare i zbyt zjechane - lamele już umarły dawno.

Popytaj/poczytaj/załóż temat we właściwym dziale - bo taki istnieje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
6mm dałoby jeszcze radę, z 5 może być gorzej szczególnie jak nigdy nie jeździłeś zimą napędzanym tyłem. Od siebie polecam najnowsze continentale, tylko w tym rozmiarze będzie bolało przy płaceniu. Na przyszłość pamiętaj kupować zimówki na początku wiosny, jest najtaniej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
już nie popadajcie w paranoję z tym tylnym napędem. Jeżeli ktoś jeździ normalnie, ma sprawne auto, normalne opony to nic złego mu się nie stanie. Według mnie esp działa bardzo skutecznie. Chyba że za kierownicą pojawi się typowy medialny kierowca bmw wówczas rowy, krawężniki i latarnie stają się ogromnym zagrożeniem :cool2:
Opublikowano
Michał proszę ciebie ............. przecież tłumaczyłem :P .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tym betonem w bagazniku to bym uważał, jak już się wpadnie w poślizg to strasznie dziwnie ciągnie tył przez ten dodatkowy ciężar. Ale przy wyjeżdżaniu z zaspy pomaga. Co prawda to w e30 gdzie nie ma ESP się bawiłem, ale tu pewnie podobnie.
Opublikowano

Ja pierwszą zimę w e46 przejeździłem na bridgestone blizzak 225/45/17 (opony jak nowe) i w kopnym śniegu było bardzo słabo. Często szło się zakopać i była słaba przyczepność w dużym śniegu. Często jeżdżę w góry i na jakieś zadupia, gdzie jest masa śniegu.

Potem kupiłem dunlopy winter sport w rozmiarze 205 i jest bajka. Ani razu się nie zakopałem i jazda w głębokim śniegu to bajka w porównaniu do 225. Jak ktoś jeździ głównie w mieście i po odśnieżonych drogach to 225 są ok. Ja wolę mieć na zimę węższą oponę i nie mieć problemów w śniegu.

Opublikowano
Szymon ja wiem że tłumaczyłęś i mam to na uwadze :( ale zastanawiam się nad zmiana opon aby mieć lepsze bezpieczeństwo ... dzisiaj patrzyłęm jednak rok produkcji opon to 2008
Opublikowano

Jak nie mieszkasz w górach to po prostu przetestuj jak spadnie śnieg. Przecież się nie zakopiesz. Ludzie jeżdzą na 10letnich oponach bo sam takie jeszcze sprzedałem jak kupowałem nowe i jeżdżą.

Jak stwierdzisz że się jeździ dobrze to je zostaw. Jakie byś nie kupił opony przy tym momencie i mocy jak gaz będziesz traktował o>1>0>1 to będziesz miał problemy.

Ja bym ich nie zmieniał.

Opublikowano

No i jeżdzą na slikach, na różnych oponach na osi, na 10w, po pijaku, naćpani - to chyba nie jest argument

Potem jak hamuje to się zastanawiam czy pan oszczędny za mną na swoich świeżynkach ze zdrowym mięsem zatrzyma się na bagażniku czy tylnej kanapie.