Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wahacz Meyle jest ok, ma wymienne sworznie. Natomiast klocków tej firmy nie znam, mam u siebie firmy Texar i nie piszczą ani nie pylą nadmiernie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Wszystko zależy od tego jaki masz budżet. Ostatnio założyłem temat z pytaniem jakie tarcze i klocki ludzie polecają. Najwięcej pozytywnych opinii uzyskały Textar i zimmermany, aczkolwiek jurid white też były polecane. Co do firmy Ate zdania są podzielone niektórzy są zadowoleni, inni trochę mniej. Każdy ma swoje zdanie na ten temat. Ja postawiłem na zestaw TEXTAR. Jesli chodzi o olej to podobno nie powinno się zmieniać. Nie jest to wskazane, aczkolwiek ludzie zmieniają i jeżdżą (zresztą sam jestem po zmianie, negatywnych skutków nie uświadczyłem).
Życie jest zbyt krótkie, żeby umierać w BMW. Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moją opinię w sprawie klocków znasz. Nie lej 10w40 :shock: masz euro3 to olej spełniający LL-01, np. 5w40.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wahacz mam MeyleHD od jakiś 3 lat i zero problemów. Klocki i tarcze z przodu wymieniałem ostatnio na TEXTAR. Hamują spoko, pylą normalnie. Następnym razem spróbuje jakiś ceramicznych. Znajomy do Volvo kupił ATE ceramiczne i mówił że różnica w pyleniu jest spora. Wolałbym jednak jakieś ceramiczne TEXTAR, bo do każdego auta używam TEXTAR i nigdy nie byłem zawiedziony. Olej zmień na jakiś 5W syntetyczny. Ja wczoraj kupiłem MOTUL X-CLEAN 5W-40 (taki zaleca strona MOTULA). Zobacze czy zauważę różnicę w pracy silnika w porównaniu do CASTROLA 5W-40 Turbo Diesel, na którym auto jeździło od zakupu przeze mnie. Poprzedni właściciel też taki lał.
Opublikowano
Jeśli chodzi o klocki ceramiczne to ludzie polecali też JURID WHITE. Mniej znacznie pylą od zwykłych. Miałem je kupić, ale nie mieli na stanie także postawiłem na komplet TEXTAR.
Życie jest zbyt krótkie, żeby umierać w BMW. Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać!!!
Opublikowano
Taki lałem, bo był wcześniej, a na forum takie rzeczy wyczytałem, żeby nie zmieniać :roll: dlatego też się zapytałem, żeby mieć większą pewność.

Mógł byś pokazać gdzie to było napisane zeby nie zmieniać?

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie nie zaleca się przesiadki z mineralnego na połsyntetyczny, oraz z półsyntetycznego na syntetyczny. Gdyż oleje te mają trochę inne właściwości. Dzięki bardzo dobrym własnościom penetracji oleju syntetycznego możemy spowodować wymycie zanieczyszczeń zalegających w silniku, co spowoduje jego rozszczelnienie. Wymyte zanieczyszczenia zaczną krążyć w silniku powodując zapychanie kanalików olejowych, a także obniżenie ciśnienia oleju.

Aczkolwiek ja przesiadłem się z półsyntetyka na pełen syntetyk i nie mam żadnych problemów od dłuższego czasu (odpukać w niemalowane ;p)

Pozdrawiam

Edytowane przez Baczek1990zg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie pisz takich herezji na forum..co znaczy średnio-wyeksploatowany? 150? 200? 300? 400kkm? Silnik ma być zalany olejem przewidzianym przez producenta i wszystko na ten temat. Jak poci się to wymienia się uszczelki, jak kopci robi się uszczelniacze zaworowe itp. a nie zalewa gęstszym olejem :duh:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Taki lałem, bo był wcześniej, a na forum takie rzeczy wyczytałem, żeby nie zmieniać :roll: dlatego też się zapytałem, żeby mieć większą pewność.

Mógł byś pokazać gdzie to było napisane zeby nie zmieniać?

Mógłbym ale nie pamiętam w jakim to było temacie i kto to napisał. Czyli klocki Textar, wahacz Mayle. A olej jaki byłby najlepszy? 5w..? i której firmy, byłoby pikabello :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5w40, marka obojętna tylko żeby to nie była podróba, często przy castrolu i motulu, ja leje motula x-clean (ll-04), ale wystarczy x-cess (ll-01).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL