Skocz do zawartości

Pomoc w sprawie blokady rozrzadu (Silnik N42)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Do tej pory czytając posty na forum potrafiłem poradzić sobie sam ale nadeszła ta chwila w której potrzebuje waszej pomocy.

Diagnoza to chyba uszczelka pod głowicą albo uszczelniacze. (Objawy dymi na niebiesko, ubytek wody mały ale jest,ubytek oleju, spadek mocy, maz na bagnecie i korku)

Moje pytanie jest o blokadę wałka i wału korbowego.Mechanik twierdz że mu nie potrzebna blokada ponieważ i tak głowice chce dać do sprawdzenia szczelności oraz wymienić uszczelniacze to blokada wałków byłaby i tak zdejmowana wiec nie ma sensu kupować.Mówił że pozaznacza i będzię ok i że zawsze tak robi, dodam że mieszkam na wyspach a tu mechanicy nie za bardzo ogarnięci:( Czy naprawdę da się w BMW wyjąć głowice bez blokad czy to za duże ryzyko?

Opublikowano

Moje pytanie jest o blokadę wałka i wału korbowego.Mechanik twierdz że mu nie potrzebna blokada ponieważ i tak głowice chce dać do sprawdzenia szczelności oraz wymienić uszczelniacze to blokada wałków byłaby i tak zdejmowana wiec nie ma sensu kupować.Mówił że pozaznacza i będzię ok i że zawsze tak robi, dodam że mieszkam na wyspach a tu mechanicy nie za bardzo ogarnięci:( Czy naprawdę da się w BMW wyjąć głowice bez blokad czy to za duże ryzyko?

Jeśli nie chcesz mieć po naprawie problemów z rozrządem to poszukaj kogoś ,kto ma blokady.

Po zdjęciu głowicy zdejmie blokady,ale przy montażu będą mu potrzebne.Zaznaczać to może w prostych silnikach.

W tej chwili jest coraz więcej silników,w których bez blokad po prostu nie da się ustawić rozrządu.

Generalnie nie polecam ustawiania rozrządu w N42 bez blokad.

Opublikowano

Właśnie w tym problem nie ma tu nikogo z blokadami tylko servis :(

Chciałem tylko potwierdzić że bez blokad nic lepiej nie działać skoro nie polecasz to kupie blokady zawsze się mogę jeszcze przydać

Dzieki

Opublikowano

U mnie to samo :)

Co to rozrządu udaj się do serwisu/eksperta od bmw on Ci to sprawdzi. Czy wgl jest taka potrzeba wymiany.

Ja np rozrządu nie musze robić :) bo wszystko jest z nim OK, nie obciera etc.

Za to, dymi tak, spalił mi 5 litrów oleju na ok 4tys km, OSTRO co nie?

Dowiedziałem, się że to uszczelki..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Właśnie w tym problem nie ma tu nikogo z blokadami tylko servis :(

Chciałem tylko potwierdzić że bez blokad nic lepiej nie działać skoro nie polecasz to kupie blokady zawsze się mogę jeszcze przydać

Dzieki

Bardzo ogarniety mechanik da rade bez blokad... Spalanie oleju to uszczelniacze zaworowe, temat przewalkowany kilkakrotnie...

Opublikowano

Bardzo ogarniety mechanik da rade bez blokad...

Właśnie w tym problem w okolicy brak mechaników od BMW a ci co są to robią to co i ja potrafię :)

Spalanie oleju to uszczelniacze zaworowe, temat przewalkowany kilkakrotnie...

wiem brałem ten temat pod uwage :D viewtopic.php?f=15&t=204475 ,wiec w obu przypadkach lepiej mieć te blokady niż ich nie mieć i pózniej żałować, także blokady własnie zamówione.

Dzieki za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Slyszalem, ze ciezko w Irlandii o dobrych fachowcow...Tak czy inaczej nawet bardzo ogarnieci jesli moga to n42 z blokadami zakladaja :D . Z samej ciekawosc, zamowiles blokady z blokadami na valvetronic czy bez? Tam jest taka ciekawa historia, ze valvetronic sie ladnie rozsypuje bez blokad, spinek :D
Opublikowano
Miałem wziąść bez spinek ale poczytałem jeszcze i jednak dołożyłem i zamówiłem komplet razem z wspomnianymi spinkami
Opublikowano
Teraz to sam nie wiem czy dawać do mechanika czy samemu robić. Zobaczę jak przyjdą blokady :)
Opublikowano

Wiem że nie jest takie proste dlatego chciałem dać auto mechanikowi do zrobienia a skoro on blokad nie ma i musiałem je sam zakupić to teraz się sam zastanawiam czy tego nie ogarnąć.

Wymieniałem już łańcuch w Mondeo TDCI i Saab 93 (Oplowski Silnik) z blokadami oraz info z autodata i nie miałem problemu.

O tym silniku dużo się naczytałem że ciężki do roboty i dlatego troche nie chce sie sam dotykać