Skocz do zawartości

Lakierować maskę czy nie lakierować?

TonyBMW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż zauwayżyłem, że moja maską wymaga lakierowania.

Koszt samej maski to 400zł. Lakiernik słynie, z tego że jest bardzo dobry ( widziałem kilka bemek które lakierował) (bomba)

Problem jest taki, że tylko kawałek wystarczyło by lakierować na masce, ale Lakernik mi to odradził. Bo może to wyglądać nie zbyt dobrze.

Zresztą wiemy, że trzeba i tak malować całą maskę jeśli nawet jest coś drobnego do poprawy... nie tylko to. Nikt małego elementu nie będzie lakierował, tylko od razu całość.

Mniejsza już o to, zastanawiam się, czy nie kupić maski czasem ( czarna po lifcie, 2002) Problem taki, że nie wiem ile kosztuje.. ( ok 400zł na allegro pewnie pływają w kicie :roll: )

Gdzie mogę kupić takową maskę i jakie jest jej koszt, czy to ma sens?

Czekam na odp.

• Zasłużeni forumowicze
Zastanawiasz się lakierować swoją czy kupić używaną "pod kolor" i nie lakierować? Jeżeli tak to o kupnie "pod kolor" nawet nie myśl. Nie ma takich elementów blacharskich które kupione "pod kolor" będą takie same jak reszta innego auta, a druga sprawa, że tak duży element jak maska chyba tylko zdjęty prosto z auta ma szanse, że nie będzie uszkodzony.

• Zasłużeni forumowicze

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Naprawiam stan auta, chcę odpicować moją bete tak, żeby wyglądała jak prosto z salonu, przynajmniej w 99%

Panowie te 80% tych masek na allegro pływa w kicie :evil:

Może ta ma sens?

http://allegro.pl/bmw-e46-fl-lift-maska-przod-przednia-lodzkie-i4683745962.html

ale teraz nie wiadomo, czy będzie pasować kolor i ogólnie..

Takie tam gadanie teraz, jeśli nie znajdę rozwiązania to będzie lakier szedł.

Auto nadaje się do całokowiatego lakierowania, jeśli by się czepiać MEGA SZCZEGÓŁÓW ( dach cały, nadkola 3 także )

Do poprawy jest:

Bagażnik , jedno nadkole (wow), zderzak tylni ( nad rejestracją), obudowa od zderzaka ( ta na samym dole ) lekkie pyknięcie.

I maska przód, ale jeśli chce mieć fajnie i ładnie to cała musi polecieć + coś tam jeszcze drobnego.

Ogólnie 5-6 elementów będzie lakierowanych. Koszt ok 1100zł lub więcej ( cene orientacyjna od specjalisty )

Jakby się czepiać bardziej to cały można lakierować bez dachu.

Cały m-pakiet kosztuje ok 6k.. :norty: :mad2:

Pytanie. Zauwayżyłem, że z tyłu (bagażnik) Róg bagażnika ( ten blisko szyby ) jeden z nich a dokładnie ten prawy jest wygięty bardziej do przodu. Jakiś osiołek z zawiści musiał się dotknąć pierwszy raz bmw w taki sposób..

Jak takie wygięcia poprawić? Mógłbym to sam ręką poprawić.. ale mogę coś spaprać..

• Zasłużeni forumowicze

Przypominasz mi staszka..

O co chodzi Ci z m-pakietem za 6k? Kupujesz? Sprzedajesz? :roll: Jak dajesz auto do lakiernika to po co chcesz prostować bagażnik? Niech zrobi to fachowiec, tylko pytanie co to za fachowiec skoro za 6 elementów bierze 1100,-? :shock:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Przechodziłem niedawno przez ten sam temat.

Od razu odpuść szukanie elementu pod kolor -nie ma sensu. Po 10 latach jeżdżenia nie znajdziesz drugiego samochodu na którym lakier byłby identyczny z twoim.

Co do nowej maski -400zł to cena "zamiennika", źródło takiego nie zawsze jest znane, nie wiadomo kto to robił i na jaki wzór. Nie wiesz jakie jest na tym zabezpieczenie antykorozyjne, nie mówiąc już o spasowaniu takiego elementu, auto z kilometra będzie wyglądało na składak.

Ja kupiłem za 600zł "używany oryginał" + lakierowanie 400zł

[EDIT]

Oczywiście nie powierzałbym kwestii zakupu maski lakiernikowi czy blacharzowi -chyba że masz bardzo zaufanego gościa/kumpla. Pojedziesz sam to zobaczysz czy maska nie jest zalana betonem, lakiernik ma ją tylo "zrobić" ;)

Przypominasz mi staszka..

O co chodzi Ci z m-pakietem za 6k? Kupujesz? Sprzedajesz? :roll: Jak dajesz auto do lakiernika to po co chcesz prostować bagażnik? Niech zrobi to fachowiec, tylko pytanie co to za fachowiec skoro za 6 elementów bierze 1100,-? :shock:

Daruj sobie te durne posty. 5-6k kosztuje cały zew.komplet m-pakietu na bmw-store.

1100 to nie pewna cena. Za samą maskę zapłace 400-500zł, jedno nadkole, i kawałek bagażnika pod spoilerem.

Przechodziłem niedawno przez ten sam temat.

Od razu odpuść szukanie elementu pod kolor -nie ma sensu. Po 10 latach jeżdżenia nie znajdziesz drugiego samochodu na którym lakier byłby identyczny z twoim.

Co do nowej maski -400zł to cena "zamiennika", źródło takiego nie zawsze jest znane, nie wiadomo kto to robił i na jaki wzór. Nie wiesz jakie jest na tym zabezpieczenie antykorozyjne, nie mówiąc już o spasowaniu takiego elementu, auto z kilometra będzie wyglądało na składak.

Ja kupiłem za 600zł "używany oryginał" + lakierowanie 400zł

[EDIT]

Oczywiście nie powierzałbym kwestii zakupu maski lakiernikowi czy blacharzowi -chyba że masz bardzo zaufanego gościa/kumpla. Pojedziesz sam to zobaczysz czy maska nie jest zalana betonem, lakiernik ma ją tylo "zrobić" ;)

Masz rację nie ma sensu szukania.

Za lakierowanie myślę, że zmieszczę się do 1500-2000.

Fajnie, że mam tylko jedno nadkole do poprawy, reszta w dobrym stanie :)

PS: Mógłbyś wstawić zdjęcia tej maski? Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Obiecałem, że wrzucę, to jest ;)

Na razie jedno zdjęcie bo autko wymaga trochę serca i posprzątania, więc na własną galerię jeszcze za wcześnie.

Jeśli chodzi o poruszany tu temat maski, to na pierwszym zdjęciu jest oryginał z otomoto, który zapisałem sobie na komputerze -nie przyszło mi do głowy fotografowanie auta po zakupie. Zdjęcie drugie to efekt wymiany maski i prac lakiernika, jestem zadowolony, muszę powiedzieć że face zrobił dobrą robotę. Oczywiście nie sugeruj się różnicami w kolorze na zdjęciach -różne aparaty, różne oświetlenie. Kolor na razie wygląda bardzo dobrze, nie widzę różnicy z elementami oryginalnymi. Czy klar został dobrany odpowiednio to okaże się jak przyjrzę się w różnym oświetleniu.

A zatem,

Before:

http://i57.tinypic.com/1zx7hgi.jpg

After:

http://i58.tinypic.com/2hgzpna.jpg