Skocz do zawartości

Uszczelniacze korka filtra oleju z kąd załatwić ?

Sz4m4n

Rekomendowane odpowiedzi

Krótko zwięźle i na temat, jak w temacie. Skąd mogę załatwić te dwie uszczelki do nakrętki filtra oleju. Czy znajdują się one w zestawie z jakimś filtrem oleju ? Jak tak to jakiej firmy ? Mój silnik to 2.0D 136KM. Po dłuższym postoju wraca mi cały olej do miski olejowej i nieładnie napinacz łańcuszka rozrządu przez to tłucze po odpaleniu, zanim znowu olej zaciągnie. Muszę sprawdzić, czy to wina uszczelniaczy, czy też zaworka w obudowie filtra oleju zanim ją wymienię a do tego potrzebne mi są te uszczelniacze. Myślę, że starzy wyjadacze od ręki wiedzą o co chodzi to już się nie produkuję.

POZDRAWIAM.

Właśnie zostało mi tylko ASO chyba, bo w motoryzacyjnym, dobrym, dużym itd chłop nie potrafił mi pomóc, powiedział żeby podać vin i po oryginale poszukamy. Dał bym sobie głowę uciąć, że niedawno kupowałem filtr BOSCHA w którym były dołączone te dwa uszczelniacze. Jeszcze chciałem zapytać skąd masz pewność, że to nie wina uszczelniacza który puszcza olej do miski gdy odkręcasz korek filtra ?

Czyli z twojego opisu by wynikało że zaraz po odpaleniu nie masz ciśnienia oleju ? to i pewnie kontrolka ciśnienia gaśnie z opóźnieniem ?

Był kiedyś taki temat i gościu tak to opisał , cytuję :

Odkręciłem podstawę filtra. wymagało to demontażu alternatora oraz odkręcenia pompy wspomagania. Okazało się że faktycznie jest tam mały zaworek. Ponadto okazało się również że uszczelka jest już tak twarda ze przepuszczała olej pomiędzy kanałami. Wyczyściłem wszystko oraz ten zaworek używając zmywacza do tarcz hamulcowych.

Rezultat jest taki że lampka ciśnienia oleju gaśnie szybciej, a także że zaworek teraz porządnie trzyma - bo po nalaniu oleju do podstawy filtra nic nie ubyło.

Koniec cytatu.

W jego przypadku to był E36 323i

Na innym forum wałkowali temat tych uszczelniaczy.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=73567

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

No ja wiem o co chodzi. Też wałkuje temat od pół roku i sporo czytam. Problem w tym, że w przypadku zaworka i uszczelniacza objawy są identyczne, bo i przyczyna jest taka sama, powrót oleju do miski, nie zależnie od tego, czy wraca zaworkiem, czy uszczelniaczem. Dlatego właśnie muszę zacząć od najprostszej czynności i wymienić uszczelniacz a korku, jak nie pomoże, rozkręcam podstawę.

• Zasłużeni forumowicze
Zestaw uszczelek powinien byc przy kazdym filtrze oleju. Na bank jest przy filtrach mann(zmienialem 2 tyg temu olej). Duza, mala i miedziana do korka spustowego. Idz po prostu do motoryzacyjnego wez filtr otworz opakowanie i zobacz czy sa uszczelki :mrgreen:

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Przechodziłem niedawno to samo. Te małe oringi możesz kupić w każdym sklepie typu OBI, czy w innym z akcesoriami hydraulicznymi. To raczej nic Ci nie da, ja musiałem wymienić całą podstawę filtra. Niedroga rzecz, ale jest trochę zabawy z wymianą.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Szukaj nowej podstawy filtra...

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.