Skocz do zawartości

[e39] jak prawidłowo działa dogrzewanie kabiny?

MateuszCHUDY

Rekomendowane odpowiedzi

Zakodowałem sobie DISem dogrzewanie kabiny. Jak sprawdzałem czy działa to ustawiałem timer i webasto startowało o określonej godzinie i włączał się wentylator w środku kabiny jednak panel klimatronika martwy. Czy tak ma być? Nie powinien odrazu startować? Nie czekałem długo bo się boje czy otworzą się zawory ogrzewania?

• Zasłużeni forumowicze
Zawory ogrzewania są zawsze otwarte gdy nie ma na nich napięcia, więc jeśli panel nie ruszył wcale, to będa otwarte nadal, a jeśli panel żyje, tylko jest jakby wyłączony to wtedy zamknie zawory, ale tak czy siak nic się nie stanie, webasto zagrzeje płyn i się wyłączy jak będzie mu za ciepło.

A jest na początkui tak że najpierw nie dmucha? Jarma czyli rozumiem, że Tobie też odpala webasto i sam wyświetlacz klimatronika się nie włącza ale nawiewy dmuchają tak? I rozgrzewa i silnik i wnętrze? Ja się bałem sprawdzić. Shadow ja wiem, że niby się wyłączy ale wole nie ryzykować i chodzi o to czy to jest poprawnie czy jednak panel powinien się odpalić. Dzisiaj przekręciłem kluczyk na pierwszą pozycję tak żeby tylko mid się włączył i włączyłem ogrzewanie i wtedy się odpala panel.

• Zasłużeni forumowicze

U mnie na chwilę obecną chodzi to tak że grzeje piec do 30 stopni, później odpala się klimatronik i grzeje środek (chodzi o to, żeby niepotrzebnie nie rozładowywać akumulatora dmuchawą dopóki płyn chłodniczy się nie zagrzeje).

Do momentu dopóki klimatronik nie wystartuje to zawory ogrzewania są otwarte, i nagrzewa się silnik, później zaworami steruje już klimatronik.

Nawiew nie ruszy do puki klimatronik nie ruszy, taka zależność.

• Zasłużeni forumowicze

Tak, po odpaleniu pieca i nagrzaniu płynu do 30st. włącza się normalnie klimatronik i dmucha sobie.

Pamięta ostatnie ustawienia temperatury, i wg nich działa, tyle że dla funkcji auto troszkę inaczej działa jak po odpaleniu auta , bo:

-od razu po włączeniu dmucha na 5-6 kresek, praktycznie nigdy nie dmucha więcej, nigdy mniej

-nawiew leci zasadniczo tylko na szybę

-po przekroczeniu jakiejś temperatury jak szyba jest odlodzona częściowo zaczyna dmuchać lekko na nogi, na twarz praktycznie nie wieje wcale.

Jak wsiadam do auta i odpalam silnik, to klimatronik (który został włączony przez piec) całkowicie inaczej zaczyna działać, nawiew (jak układ się zagrzeje dobrze) wchodzi na pełna moc, i w końcu dmucha z górnych kratek.

• Zasłużeni forumowicze

Bez klimatronika to raczej ogrzewania postojowego nie zrobisz kodowaniem czy odblokowywaniem jakiś funkcji, ale jest to możliwe.

Trzeba się wyposażyć w jakiś układzik co uruchomi nawiew po odpaleniu pieca i będzie chodziło.

• Zasłużeni forumowicze

Pytałem tylko z ciekawości .

E39 użytkuje raczej tylko w wolne dni od pracy .

Więc nie ma sensu ustawiać u mnie tej funkcji .

Mam jeszcze jedno pytanie , mam ustawione webasto dogrzewanie komory silnika . Jeśli tylko otworze auto (choć by z pilota) ,albo bagażnik webasto włącza się automatycznie .

Lecz nawet po 2-3 krotnym takim uruchomieniu go wskazówka od temperatury nie idzie do pionu (nawet nie drgnie) . U was też tak jest ???

• Zasłużeni forumowicze
Zapamiętaj ,że wszystkie e39 3.0d i 2.5 d mają webasto .

To prawda ale nie wszystkie mają dodatkową pompę wody, która jest niezbędna do ogrzewania postojowego.

Dokładnie .

Wszystkie mają tylko dogrzewanie komory silnika .

Ogrzewanie postojowe to inna bajka .

Zapamiętaj ,że wszystkie e39 3.0d i 2.5 d mają webasto .

To prawda ale nie wszystkie mają dodatkową pompę wody, która jest niezbędna do ogrzewania postojowego.

tzw. auxilary water pump które jest wiecznie zepsute w każdym e39 z webasto :duh:

http://imageshack.us/a/img222/358/img0470ji.jpg

Czy może ktoś się jeszcze wypowiedzieć oprócz Shadowa jak u niego uruchamia się webasto?

EDIT:

Dla potomnych znalazłem w WDS'ie, że u mnie jest prawidłowo, ponieważ:

Statuses in ignition lock position 1: - możliwości w pozycji 1 kluczyka czyli bez zapłonu

Operating unit active - panel klimatronika aktywny

Temperature control adjustable - regulacja temperatury możliwa

Flap program adjustable - regulacja klap czyli nogi, szyba, tułów możliwa

Blower adjustable - regulacja prędkości dmuchawy możliwa

Function lights ON - funkcja światła włączona (?)

Buttons for other functions not active (e.g. defrost, heated rear window, recirculated air/AUC and air conditioning) - pozostałe przyciski nieaktywne

Statuses in ignition lock position 0: - możliwości bez przekręconego kluczyka

Operating unit not active - panel klimatronika nieaktywny

Temperature control not active (water valves open) - regulacja temperatury niemożliwa (zawory wodne otwarte)

Blower at medium speed - prędkość nadmuchu średniej wartości

Flap position to defrost and footwell with electrical positioner drive - nawiew na odmrożenie szyby i na stopy

U mnie tak właśnie to wygląda.

Dodam, że po zakodowaniu sobie ogrzewania DIS'em pojawił się w klimatroniku (IHKA) błąd dodatkowej pompy wody. Myślałem, że coś się zchrzaniło z tą przy piecu ale później mnie olśniło, że chodzi o dodatkową pompę, która jest, a właściwie powinna być przy zaworach ogrzewania. Są dwa rodzaje zaworów tzn. z dodatkową pompą i bez pompy. Ja mam bez pompy, a pewnie prawidłowy układ ogrzewania postojowego jest w nią wyposażony więc zapewne powinienem się w nią zaopatrzyć. Domyślam się, że pompą tą może sterować klimatronik i stąd ten błąd (mam nadzieje, że tak jest).

Dodatkowo przejrzałem dzisiaj swoje pliki TRC w NCS sprzed i po kodowaniu i są tam dokładnie takie o to wpisy po kodowaniu. Piszę o tym, ponieważ znalazłem temat na tym forum, który jako jeden z pierwszych wyników pojawia się w googlach i tam jeden użytkownik pisał o tym, że STANDHEIZUNG_KONZEPT powinno być na nicht_aktiv. U mnie tak wygląda to po kodowaniu DIS'em, który sam zmienia odpowiednie wpisy:

STANDHEIZUNG

aktiv

ZUSATZWASSERPUMPE

aktiv

STANDHEIZUNG_KONZEPT

sh_high_ohne_sperrventil

@iceman86

Rozwiewając wszelkie wątpliwości domyślam się, że chodziło Ci o dodatkową pompę obiegu przy piecu webasto, która to jest niezbędna do obiegu cieczy - jest to circulation pump

auxiliary water pump jest to dodatkowa pompa przy zaworach i to zapewne wpis w pliku TRC ZUSATZWASSERPUMPE odpowiada za nią i stąd błąd w panelu IHKA gdy jej nie ma - ale bez niej webasto działa! Bez circulation pump nie wystartuje.