Skocz do zawartości

[e39] pakiet oświetlenia ambientowego.

Sosna91

Rekomendowane odpowiedzi

zawsze kochałem jasne wnętrze, czarne podsufitki, czern w aucie nie dla mnie. powoli zmieniam w swojej wnetrze na bananowe i jest jedna rzecz która bardzo podoba mi sie o kumpla w E65, wiadomo ze to zupelnie inna bajka ale troche mozna sie zbliżyc

mianowicie nazywa sie to pakiet oświetlenia ambientowego, ale w to wchodzi kilka rzeczy a mi chodzi tylko i wylacznie o podswietlenie boczków drzwi tego typu.

DSC_0117.jpg

w e39 listwa niestety na tyle nie wystaje żeby mozna było tak łatwo zamontowac pod nią ale moze ktos z Was ma jakis pomysł, szyna led nie wejdzie ale jakos dyskretie moze zwykłe kolorowe diody z niewielkim napieciem podłaczone szeregowo

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b

• Zasłużeni forumowicze

Ten boczek jest tak zrobiony że nic tam nie wsadzisz, ana pewno nie tak żeby był efekt, a wszystko zostało ładnie schowane.

W 7er jest światłowód, który równo świeci po całości, jak napchasz tam diod to cały efekt zepsujesz, będziesz miał oświetlenie punktowe, w dodatku strasznie intensywne.

Będzie coś jak karuzele w wesołym miasteczku. :?

No i ogółem za dużo rzeźby, pomyśl lepiej nad podświetlanymi klamkami wewnętrznymi, zawsze to namiastka takiego pakietu oświetlenia :mrgreen:

masz racje tez o tym pomyslalem stad tez pojedyncze diody odpadają, ale mozna kupic swiatłowody.

http://www.soled.pl/media/images/products/swiatlowody-swiecace-bokiem-soled-1-2.jpg

http://electropark.pl/akcesoria-led/4423-swiatlowod-do-led-o3-2mm-czolo-plaskie.html

http://electropark.pl/11-diody-led na tej stronie cos bym zmajstrowal tego bo sa i obudowy panele to do tego, nawet xlat temu mialem taki bajer w obudowie komputera długosc ok 25cm chyba.

kwestia aby fi bylo jak najmniejsze a swiatlo rownomierne, tylko gorsza sprawa montaż, jakby tą listwe jakos troche wybrzuszył u dolu zeby było miejsce, googluje ale niestety chyba jestem jedyny ktory chce takie cudo w e39 ;/

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b

• Zasłużeni forumowicze

Hmm, no to może spróbujesz zdjąć listewkę i od spodu krawędź podszlifować żeby zmieścić światłowód, ale na tyle żeby nie było widać podszlifowania, wtedy jakoś wkleić ten światłowód, wtedy listewka nie powinna odstawać, ani modyfikacja nie powinna być widoczna.

Choć jak dla mnie to światłowód musiał by być mega cieniutki, 3,2mm po średnicy to sporo za dużo, tamto światło nie musi być intensywne.

No i kwestia ustawienia tego tak, żeby światło było rzucane od listewki w dół boczka, oświetlając go, a nie świecąc wszędzie gdzie się tylko da.

Jak dla mnie to trudna zabawa.

Sam planuje rozbudować trochę podświetlenie w aucie, ale sądzę że na podświetlanych klamkach i oświetleniu na nogi z przodu się skończy. :wink:

viewtopic.php?f=70&t=205370

w e92 e93 byl taki temat poruszany

http://obrazki.elektroda.pl/5280299900_1354756801.jpg

takie cos dostac wyjac listwe drzwi, glownie chodzi mi na razie o tylne i wsunac to na dól, lutownica czy czyms precyzyjnym zrobic otowry na ledyi pozniej z sensem zamontowac aby lekko dól liswy odstawa umozliwijąc wydobycie swiatła, tylko zeby tez nie swiecilo za mocno jak choinka ma byc dyskretnie lekko ładnie, bedzie trudna sztuka

• Zasłużeni forumowicze

Ja myślę,żeby to wyglądało normalnie nie powinno być w cale poświaty .

Powinno świecić miejscowo bez rozpraszania światła bo będzie wyglądać jak w wesołym miasteczku .

• Zasłużeni forumowicze
Właśnie to nie ma świecić miejscowo, tylko tak jak pierwsza fotka pokazuje. ;)

Właśnie o to mi chodzi , jeśli światło zacznie rozchodzić się po całym aucie zepsuje efekt oświetlenia reszty wnętrza .

To foto z 7er wygląda super ,ale myślę ,ze w 39 za dużo kombinowania będzie a szkoda .

I Shadow i Artur macie racje. Dla Shadowa chodzi o to, żeby oświetlenie nie składało się z diód, które świecą punktowo i przejścia pomiędzy nimi są widoczne i beznadziejnie to wygląda. Artur z kolei ma racje, że światło powinno świecić na małej powierzchni ale równym strumieniem. Ogólnie w e39 wg mnie nie do wykonania, ponieważ listwy są równo z tapicerką. Poza tym wg mnie e39 jest za stare stylistycznie na takie cuda i to w ogóle by nie pasowało - aczkolwiek o gustach się nie dyskutuje...