Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niedawno nabyłem drogą kupna BMW M3 E92 2008r. Przejechałem nim na razie ok 10.000km, byłem 2 razy w serwisie żeby dopieścić to i owo i wiem już co mi nie pasuję, co chciałbym poprawić/naprawić.

Jako, że jest to moje pierwsze auto bawarskiej marki to mam kilka pytań/próśb , za odpowiedź na które będę bardzo wdzięczny.

1. Ringi ! Poprzedni właściciel jakoś nieumiejętnie chciał przerobić Ringi żeby świeciły na biało. Wyszło tak że światło z nich jest bardzo mizerne i nie nadaje się na DRL.

Jak wrócić do oryginału (żółte), lub jak zrobić porządne świecące na biało ?

2. Oprogramowanie silnika i skrzyni. Chciałbym zaktualizować do najnowszego, eliminującego ponoć powolną redukcję np. z 7 na 2 przy dohamowaniu i ponownym wciśnięciu gazu - teraz jest spore opóźnienie.

3. Upgrade CCC na CIC. Gdzie i jak solidnie zrobić i wiadomo w ludzkich pieniądzach.

4. Bardzo prozaiczny problem to ... brak uchwytów na kubki. Niestety, 1wszy właściciel chciał przyoszczędzić 30€ i ... teraz jest problem. Czy jest jakieś estetyczne (słyszałem o adaptacji z X1) rozwiązanie ?

Na razie to na tyle.

ps. prosze o wyrozumiałość :)

Opublikowano

Hi

1. Poprzedni właściciel pewnie zamiast oryginalnych żaróweczek, założył może jakieś ledy. Z tych ringów nie da się fachowo i profesjonalnie zrobić DRL. Ja mam zaprogramowane światła długie (H7) na DRL. Świecą na żółto, ale nie muszę bezsensownie męczyć w dzień xenonów. Można te żarówki H7 zamienić na jakieś Led Cree (ale ja nie testowałem), ale te ledy nie sprawdzają się później jako światła długie.

4. Oryginalne uchwyty na kubki to spory wydatek i nie każdy to zamawia. Gdyby to było tylko 30 euro, a nie pewnie jakieś 300 e...to każdy by to zamówił. Nie wiem jak w M3, ale w E9x montaż oryginalnych uchwytów wiąże się z wymiana całej deski :cry2:

Co do 3 i 4, to napisz skąd jesteś, to znajdzie się w okolicy jakiegoś kodera i zaktualizuje co potrzeba.

Co do nawigacji, to ja bym odpuścił, ale to już twój wybór.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Hi

1. Poprzedni właściciel pewnie zamiast oryginalnych żaróweczek, założył może jakieś ledy. Z tych ringów nie da się fachowo i profesjonalnie zrobić DRL. Ja mam zaprogramowane światła długie (H7) na DRL. Świecą na żółto, ale nie muszę bezsensownie męczyć w dzień xenonów. Można te żarówki H7 zamienić na jakieś Led Cree (ale ja nie testowałem), ale te ledy nie sprawdzają się później jako światła długie.

W E92/3 rDRL były realizowane na ringach a nie na długich

4. Oryginalne uchwyty na kubki to spory wydatek i nie każdy to zamawia. Gdyby to było tylko 30 euro, a nie pewnie jakieś 300 e...to każdy by to zamówił. Nie wiem jak w M3, ale w E9x montaż oryginalnych uchwytów wiąże się z wymiana całej deski :cry2:

Nawet gdyby to kosztowało 500Ojro to przy takiej wartości auta nie miało by to pewnie znaczenia dla właściciela, raczej niedopatrzenie.

A jeśli chodzi o navi to na pewno będziesz zadowolony ze zmiany, bo różnica jest według mnie kolosalna, a można to w tej chwili zrobić w rozsądnej kasie :) ( ok, 3500-4000tys )

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano

Wszystkie E92/3 miały DRL na ringach, nawet te bez xenonów?

Nawet gdyby to kosztowało 500Ojro to przy takiej wartości auta nie miało by to pewnie znaczenia dla właściciela, raczej niedopatrzenie.

Nie znasz niektórych klientów. Zanim wyda 10E, 5 razy to przemyśli.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
W kwestii kubków podpowiem Ci tylko, że w jednej swojej e91 wymieniłem konsole, a w drugiej mi się nie chciało i zamontowałem uchwyt do kubków z BMW Z4, pasował idealnie w tunel środkowy (koszt jakieś 400zł + godzina pracy)
Opublikowano
Hi

Co do 3 i 4, to napisz skąd jesteś, to znajdzie się w okolicy jakiegoś kodera i zaktualizuje co potrzeba.

Co do nawigacji, to ja bym odpuścił, ale to już twój wybór.

1. DRLy są u mnie realizowany przez Ringi , tylko z racji wymiany ich z serii na jakieś Ledowe podróby wygląda to słabo i muszę jeździć cały dzień na skrętnym xenonie :/ Wiec chyba po prostu kupię serie, pytanie gdzie dostane ori w dobrej cenie ?

2 i 3. Warszawa. 2 to koniecznośc, 3 to wiadomo bardziej kaprys, ale jeździłem 3ką w nowym iDrive i jest przepaść (do tego chciałbym mieć port USB)

4. Fajny pomysł z tym uchwytem z Z4 . To ma być z której generacji/rocznika Z4, bo całej deski nie będę ruszał, wiadomo.

Opublikowano

Kup H8 35W, w zasadzie bez znaczenia jakie, i tak nawet te najlepsze białe nie będą.

Aktualizację i kodowanie w okolicy Wawy zrobi ci PRMAX z forum.

Z uchwytem to lipa straszna, nie jesteś pierwszy z M3 który nie ma drobnego, acz ważnego dodatku.

Zmiana na CIC też PRMAX, zapukaj do niego wyklaruje ci całą zawiłość montażu CIC-a, kodów FSC dopisaniu do wyposażenia itp itd ...

Mam CIC-a, a w poprzednim BMW CCC i to jest przepaść, warto się zastanowić nad tą zmianą ;-)

PS. Wrzuć jakieś zdjęcia :8)

Opublikowano

Wszystkie E92/3 miały DRL na ringach, nawet te bez xenonów?

A widziałeś kiedyś M3 bez xenonów ? :D

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
Nigdy się nie zastanawiałem czy są montowane seryjnie, no ale wypadało by, aby były w standardzie :wink:

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Wszystkie e92/93 mają ksenony i jak już zostało powiedziane, DRL na ringach.

Te ringi to coś w rodzaju światłowodu z żarówką H8 35W. Wszelkie zmiany na ledowe żarówki nigdy nie dadzą tego samego efektu jak w poliftowej e92 lub nowszych wersjach. Prawda, będą świecić na biało a nie na żółtawo ale w słoneczny dzień effect będzie dużo słabszy. Cena takich ledowych żarówek (markowych) też nie jest niska.

U siebie wymieniłem na zwykłe żarówki mtech h8 super white (cena około 60pln) I efekt jest dużo lepszy niż oryginał.

Opublikowano
Wszystkie e92/93 mają ksenony i jak już zostało powiedziane, DRL na ringach.

Te ringi to coś w rodzaju światłowodu z żarówką H8 35W. Wszelkie zmiany na ledowe żarówki nigdy nie dadzą tego samego efektu jak w poliftowej e92 lub nowszych wersjach. Prawda, będą świecić na biało a nie na żółtawo ale w słoneczny dzień effect będzie dużo słabszy. Cena takich ledowych żarówek (markowych) też nie jest niska.

U siebie wymieniłem na zwykłe żarówki mtech h8 super white (cena około 60pln) I efekt jest dużo lepszy niż oryginał.

Ok. To teraz mam dwie możliwości. Kupić całe ringi z żarówką ORI (żeby nic nożykiem nie wycinać itp, tak ?) gdzie dostanę Ori części najtaniej, bo wiadomo ze w ASO to masakra, tym bardziej ze dla kosmetyki chce wymienic plastikowe osłony pod silnikiem, wiec troche zakupów mnie czeka. Jeśli kupować mtech h8 to już sobie je znajde na alledrogo i rozumiem ze wtedy rzeźba z przełożeniem ?

Opublikowano

Daruj sobie Led markery bo wyglądu F.. nie osiągniesz, taka konstrukcja tych lamp i światłowodów.

H8 kupisz jak nie na stacji albo w ASO, pewnie w marketach również. Cena od od 15 zł do 100 zł w ASO za sztukę.

Tu masz jakąś tanią z allegro http://allegro.pl/zarowka-samochodowa-h8-12v-35w-vipow-i4676303121.html

Wymiana jest prosta, jak nie masz dłoni drwala, poradzisz sobie w 5 minut.