Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Proszę Was o pomoc ponieważ mam problem z niedziałającą żaluzją chłodnicy co jest znanym problemem w naszych autkach. Czytając różne wątki na forum dotarłem do elektrozaworu sterującego żaluzją. Niestety okazało się że brak wężyka dochodzącego do zaworu co jest przyczyną problemu. Czy ktoś z Was mógłby powiedzieć skąd przychodzi sterowanie do tego elektrozaworu (instrukcja, zdjęcie cokolwiek co pomogłoby mi w naprawie)? Z góry dzięki za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zobacz tu na schemacie:

http://realoem.com/bmw/select.do

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Kolego teoria teorią, a praktyka praktyką. Na rysunku widać że przed elektrozaworem jest jakiś trójnik. Niestety w samochodzie nic takiego nie mam i nawet nie mam podejrzeń gdzie szukać, z której strony to przychodzi.
Opublikowano
Jak pisałem nie mam wężyka nr 12. Nie ma tam zbyt dużo miejsca i nie widać gdzie powinien być podłączony drugi koniec (jeden do elektrozaworu sterującego, drugi ??).
Opublikowano

Drugi koniec wężyka trzeba podłączyć do głównego przewodu podciśnienia (idzie od pompki vacum do serwa) na pewno kolega bez problemu zlokalizuje, i na tym przewodzie trzeba znaleźć rozgałęzienie z trzema wyjściami 1 od sterowania elektrozaworkiem turbiny, 2 sterowanie zaworkiem EGR i 3 wyjście które nas interesuje jest do sterownia żaluzją chłodnicy i tu trzeba się wpiąć (trójnik na pewno jest, odwrócony króćcani w dół).

Na rys. dobrze to widać (tuż przy elemencie nr. 7)

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2109&hg=11&fg=45

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200