Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszytskich,

E87 116i 2005 przebieg ok 107tyś

Mam następujący problem w swojej jedynce:

podczas redukcji biegu przed zakrętem lub podczas zatrzymywania się przed światłami, gdy wcisnę pedał sprzęgła, silnik gaśnie. Podobnie dzieje się podczas wolnej jazdy na biegu wstecznym np. podczas parkowania. Ewidentnie silnik nie pracuje prawidłowo przy niskich obrotach.

W aucie z powodu rozciągnięcia się łańcucha wymieniany był ostatnio cały układ rozrządu (łańcuch, napinacz, szyny), podczas naprawy okazało się dodatkowo, że auto ma też problemy z rozruchem zatem dokonano wymiany: cewki, świec zapłonowych, sprzęgiełka alternatora, przeprowadziłem również regenerację rozrusznika - co wszystko kosztowało nie małe pieniądze. Auto ma świeży olej i filtry.

Z czego może wynikać zatem powyższy problem? Czy może być to kwestia ustawień rozrządu po naprawie?

Czy Ktoś ma jakieś doświadczenia w podobnej materii?

Pozdrawiam

BF

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Też tam robiłem swój rozrząd....

Byłem u Adam ponownie z opisaną (zgodnie z tematem postu) usterką, zrobił diagnostykę komputerową pracy silnika i nic nie wyszło, żadnego błędu... Powiedział, że niestety nie wie o.c.b.

Podkręcił mi obroty na biegu jałowym do 850/900 bo były nieco niżej i na jakiś czas ustało.

Obecnie usterka nie jest tak dokuczliwa jak wcześniej, niemniej jednak czasami powraca podczas jazdy, kiedy silnik się już nieco nagrzeje

- zaobserwowałem, że pojawia się średnio po ok 60 min. jazdy w cyklu miejskim bez postoju..

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Pierwsza rzecz jaka mi się nasuwa to właśnie, że rozrząd źle ustawili. Ale skoro komputer nic nie pokazuję to dziwne także. Ciekaw jestem swoją drogą czy rozrząd zamieniali z dedykowanymi blokadami czy kombinowali na znaki - bo tu może tkwić sekret dalszej usterki. Napisz jaki łańcuch ci wsadzili? Chodzi oczywiście o markę. Optymistycznie może to wina oleju bo wiem z portalu goldenline (Andrzej Odprysk się kłania), że zalałeś olejem 5w40 a to chyba za gesty do tego silnika.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Chciałbym odświeżyć ten temat - czy ktoś miał podobny problem i znalazł rozwiązanie? Mój wóz ma dokładnie te same objawy.