Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam BMW E60 520i z 2004r.

Po minucie słuchania radia przy wyłączonym silniku pojawia mi się komunikat "battery charge very low" wraz z odpowiednią żółtą ikonką akumulatora. Mimo tego samochód zawsze odpala bez najmniejszego problemu.

W styczniu b.r. poprzedni właściciel auta wymienił akumulator na nowy. Na forum doczytałem, że może być to spowodowane brakiem zakodowania nowego akumulatora.

Uprzejmie proszę o doradzenie co należy w tej sytuacji zrobić, co może być tego przyczyną i jaki będzie tego przybliżony koszt.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Nowy akumulator.. I/lub klema obsługa i/lub regeneracja alternatora i/lub wymiana regulatora..na końcu poinformowanie auta o nowej baterii...500-2500 na oko trzeba sprawdzić błędy i livedata z ładowania... Prędzej czy później przestanie odpalać...
Opublikowano

Nowy akumulator jak nowy był w styczniu?

Regeneracja alternatora była robiona dwa miesiące temu.

Czyli nie jest to wina niezakodowania akumulatora?

EDIT:

Dodam, że auto usypia się prawidłowo - mam na myśli gasnącą lampkę zieloną od blokady szyb.

Akumulator Valtra Silver 12V 100Ah 830A.

Na fakturze pod wpisem "regeneracja alternatora" mam wpis "wymiana czujnika" więc może był i wymieniony regulator napięcia.

Widzę też wpis "test gt1" oraz "spr. instalacji i magistrali IBS" . Akumulator był zakupiony 10.01.2014, a reszta serwisu robiona była kilka dni po. Czym jest ten test Gt1?

EDIT #2

Czy w każdej e60 zmieniarka płyt CD pracuje tak głośno? Wiem że to pojęcie względne, ale u mnie słychać ją wyraźnie, mieli dość często, nawet jak nie ma tam płyt.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
tak zmieniarka pracuje głośno.Aku jeżeli jest taki sam jak był to trzeba tylko zrobić reset ibs np. inpa. Jeżeli aku ma inna pojemność niż miał orygnial to trzeba zarejestrować go nc-esem podając jego nowa pojemność .Jeżeli nie masz pewności czy ładuje jak trzeba wejdź w ukryte menu i pozycja 9 .Tam ci pokaże jakie masz ładowanie.Przejedz się i obserwuj czy na pewno jest wszystko ok ..powinno być mniej więcej w przedziale 13.8 do 14.8 .Jeżeli będzie coś nie tak spróbuj odłączyć kabelki które idą do klemy ibs być może ibs jest problemem niedoładowującego się dostatecznie akumulatora stąd informacja po słuchaniu chwilkę muzyki że aku jest słaby.
Opublikowano

Witam,

Zakodowany akumulator na 110Ah, mimo iż jest 100. Nie mógł facet dograć 100, gdyż program nie dawał mu takiej możliwości (patrzyłem mu w ekran od lapka)

Jak na razie problem ustał, nie wiem na jak długo. Ładowanie miał 13,6 - troche poniżej. ;/

Czy gdybym chciał sprzedać tą zmieniarkę ( nie używam jej kompletnie ) to muszę wraz z całym okablowaniem, tak? Czy tylko ta szufladke do płyt? Ile to jest mniej wiecej warte?