Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas jazdy czy to w mieście czy to w trasie przy użyciu spryskiwaczy na szybę wszystko jest ok, aczkolwiek spryskiwacze od ksenonów psikają mi w wiekszości na maskę i gdzieś obok auta. Wszyscy tak mają czy u mnie jest po prostu źle ustawione?

W jaki sposób wyregulować te spryskiwacze tak żeby nic nie uszkodzić?

Życie jest zbyt krótkie, żeby umierać w BMW. Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać!!!
Opublikowano
Bo one mają za zadanie być, a nie czyścić :) Zabryzgana maska i masakryczne zużycie płynu to norma. Polecam ograniczyć aktywność tego wynalazku albo wyłączyć go całkowicie (niezgodnie z prawem) i od czasu do czasu samemu przetrzeć sobie klosze. Ja po wyłączeniu zapomniałem co to znaczy dolewać płyn do spryskiwaczy a wcześniej kupowałem kilka butli w miesiącu (śmiałem się że pali mi 6l/100 ON i 1l płynu do spryskiwaczy :)) no i maska czysta bez zacieków...
Opublikowano

Haha czyli widzę że nie tylko ja mam takie problemy :) Chyba zrobię tak jak ty, bo nie ukrywam że zużycie płynu do spryskiwaczy jest po prostu okropnie wysokie, do tego ciągle zacieki właśnie na masce i denerwuje mnie to na maksa.

Powiedz mi tylko jeszcze w jaki sposób wyłączyć te spryskiwacze ksenonów?

Życie jest zbyt krótkie, żeby umierać w BMW. Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać!!!
Opublikowano

One mocno "psikają", płyn odbija się od lamp i pryska na wszystko dookoła.

Chyba nie da się tego wyregulować.

Mnie też to wkurzało więc je odłączyłem - odpiąłem wtyczkę od pompki :D

Opublikowano
Grucha jr@ u mnie to wygląda tak jakby lało wszędzie tylko nie na ksenon ;p ale możliwe że masz rację... tak czy inaczej tez odłączę wtyczkę (jak ją znajdę) i będzie problem z głowy ;p
Opublikowano
U mnie odłączenie wtyczki powodowało, że zapalał się samochodzik i usterka prawy przód na licznikach. Wyłączyłem programowo całkowicie spryskiwacze. Ale da się też zmniejszyć wartość, co które psiknięcie na szyby są też spryskiwane reflektory. Jak potrzebujesz info jak to zakodować zajrzyj tu http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=191741&start=90#p1849791 albo pisz na PW.
Opublikowano

u mnie psikaja idealnie na reflektor, podczas jazdy faktycznie pęd powietrza zaciagnie troche plynu na maske ale bez tragedii

na postoju niech ktos odpali spryski a ty zobacz czy strumień z dysz idzie jak powinien

dobrze ze na swiatlach do jazdy dziennej (długie) spryskiwacze nie aktywuja się

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Dzięki za informację. Raczej odłącze je całkowicie, bo nie są mi wcale potrzebne. Jedyne co powodują to moje nerwy jak co chwile widzę kontrolkę od płynu do spryskiwaczy, a jak będzie konieczność to zawsze można je podłączyć :) Teraz muszę tylko poszukać coś na temat diagnozy do komputera BMW... Kojarzysz na jakim systemie można go odpalić?
Opublikowano

u mnie również psikają okej... na reflektory bardzo mocno+poleci na maskę a nawet delikatnie dach zachaczy

ale mam dwa nowe spryskiwacze 180zł szt wymieniony p i l

Opublikowano
akcentt@ a czemu kupowałeś nowe? Wcześniej strzelały gdzie popadło, nie działały, czy robiłeś jakąś dokładkę?
Opublikowano

pryskać pryskały dobrze tylko obdywa lały..nie lały tak,żeby płyn ubywał co dzień..tylko spryskiwacze xenon mają w sobie dwie takie dziurki... u góry i na dole.. i jak o-ring w pompce jest kaput to będzie kapało i kapało przez te dziurki:

http://i62.tinypic.com/2uperh1.jpg

dla tego postanowiłem zakupić dwie.Lecz w nowych pompkach też przez jakiś czas z tych otwór leci płyn.. pod warunkiem,że się urzyje spryskiwaczy reflektorów i w tym czasie co psiknie na reflektor poleci w tym samym czasie z tej dziurki na zdjęciu wyżej a potem jest okej.Dodam dzieje się to na nowej pompce w sumie dwóch nowych

Opublikowano
Ja myslę że spryskiwacze ksenonów są całkowicie zbędne, także po prostu wyłączę programowo całkowicie spryskiwacze i nie będę miał problemu ze znikaniem płynu w tępie ekspresowym. Skorzystam z podpowiedzi i linka kolegi "be..mw"
Opublikowano
Tylko nie bierzcie tego co napisałem, za jedyną słuszną opcję, w dodatku niezgodną z prawem bo czepliwy pan policjant może zrobić z tego problem, ewentualnie diagnosta. Ja jednak mam laptopa prawie zawsze przy sobie i interfejs w schowku, więc 3min i znów działają :) A dodatkowo sam dbam, żeby były czyste. Każdy robi na własne ryzyko ;)
Opublikowano
Powiedz mi tylko jeszcze w laptopie z WIN 7 będzie działało wszystko czy nie? Każdy robi to na swoją odpowiedzialność :)
Opublikowano
NCS Expert powinnien działać na Win 7. Ja mam zainstalowany XP Mode na Win 7. Jak Ci nie będzie działać to o ile masz 7 Professional to możesz sobie pobrać i zainstalować XP jako wirtualną maszynę ze strony Microsoftu, zwie się to Windows XP Mode, a jak nie to XP na VMWare.
Opublikowano
ja mam wszystko postawione na win7 i działa jak tralala

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
u mnie również psikają okej... na reflektory bardzo mocno+poleci na maskę a nawet delikatnie dach zachaczy

ale mam dwa nowe spryskiwacze 180zł szt wymieniony p i l

Widzę Staszku, że wszystko kupujesz parami..spryskiwacz x2, pompka x2, kosmetyki bmw ASO x2 :mrgreen:

Musisz jeszcze odrobinę poprawić ortografię :P

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Macie panowie może jeszcze jakiś pewny namiar na ten program NCS Expert? Fajnie byłoby jakby działał na WIN 7 64bit, a jak nie to coś się na pewno wymyśli :)
Opublikowano

Poszukaj po chomikach i innych takich, NCS Expert z paczką z EDIABAS, konfigurację EDIABAS znajdziesz w necie, było milion razy.

Z działaniem na Win 7 to różne są opinie, tak jak puzonn pisał, jemu działa bez problemów. Jak ja swojego czasu pisałem program do diagnostyki E46 to na Win 7 64 bit wywalało mi błędy API samego EDIABASu, który podobno nie mógł być uruchamiany w trybie 64-bit, ale co dziwne, przeinstalowanie Javy z wersji 64 bit na 32 bit rozwiązywało problem. No, ale to mówię o API do Javy. NCS Expert nie korzysta z Javy z tego co wiem. W każdym razie spróbuj. Jak nie zadziała to wiesz co robić.

Opublikowano
be..mw@ dzięki za wszelkie informację, poszukam jeszcze, poczytam mam nadzieję że zorganizuje sobie potrzebne mi programy i uda się to odpalić na WIN 7, muszę ogólnie kupić interfejs. Jakbym potrzebował jakiejś pomocy to się odezwę.