Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie wczoraj zakupiłem bmw e39 i mam małą niespodziankę, cieknie mi olej jutro oddaje ją w ręce mechanika. Jest to moje pierwsze bmw i mam kilka pytań do specjalistów otóż:

Czy ten silnik ma rozrząd na łańcuchu?

Co może być spowodowane tym, że nie można wyciągnąć bagnetu od poziomu paliwa?

Sprzedawca mówił że był zalany Castrol 5W40 - tylko domyślacie się jaki to był? catstrol edge Turbo diesel, sport?

Aha i auto na wolnych obrotach jak stoje na światłach strasznie drży? Duwmasa? Odma?

Potrzebuje szybkiej odpowiedźi :oops:

Opublikowano

1. Tak, ma na łańcuszku rozrząd.

2. Nie mam pojęcia. U mnie bagnet dość ciężko się wyciąga, bywało, że jak się nie zaparłem, to go nie wyciągnąłem. A czasem bardzo spokojnie wychodzi.

3. Co za różnica? Castrol to dość dobry markowy olej, czy to Edge Sport, czy Turbodiesel (pewnie też Edge Sport) nie ma znaczenia większego. Jak wlejesz Castrola 5W/40 powinno być ok :)

4. Dwumasa rzęzi. Tu stawiam na poduszki pod silnikiem bądź skrzynią (nawet na skrzynie bardziej stawiam). Przy uszkodzonych poduchach drgania przechodzą na karoserię.

Mam nadzieje, że pomogłem :)

Opublikowano
Bagnet nie wiem czemu ale potrafi się zacisnąć tak, że ciężko go wyciągnąć po dłuższym czasie. Kolega wyżej dobrze radzi z tymi poduszkami ale czy jesteś pewien, że buda mocno drży? jeździłeś wcześniej takim starym dieslem r4? bo lekkie wibracje niestety będą, to nie benzyna czy r6 :roll:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Castrol nie jest zbyt dobrym olejem, ale to moje zdanie potwierdzone doświadczeniem z EDGE 0w40. Przy wymianie z tego oleju prawie litr mniej weszło, zglucil się czy cos. Poczytaj, temat jest cały. Ja leje motul, ale nie wiem czy do diesla tez się nada.

Czy dwu-masa jak na luzie wciskasz sprzęgło to jest zmiana w drganiach? Jak nie to posuchy najprawdopodobniej.

Opublikowano

Co może być spowodowane tym, że nie można wyciągnąć bagnetu od poziomu paliwa?

A ja pierwsze słyszę o bagnecie do mierzenia poziomu paliwa http://forum.karawaning.pl/public/style_emoticons/default/hmm.gif

W trabancie takie coś widziałem http://forum.karawaning.pl/public/style_emoticons/default/zlosnik.gif

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano (edytowane)
chłopaki z pośpiechu źle napisałem miałem na myśli bagnet od oleju :D Edytowane przez PYRAWPL
Opublikowano
nie wiem czy nie znienawidzę tej marki, powie mi ktoś jak uzyskać napięcie by otworzyć bagażnik? Kluczykiem i przyciskiem nie da rady. akumulator padł. pomożecie? :duh:
Opublikowano

Próbowałem kluczykiem i bez skutku - widocznie zamek nie sprawny, chciałem podłączyć do plusa pod maską prostownik lecz jest nie dostępny ten kabel co idzie alternatora a nie mam jak się dostać pod spód. Kontrolki ledwo świecą i nawet nie mogę zamknąć auta z kluczyka (pilot nie sprawny). Teraz mam dopiero p*******e :| Czekam na wasza pomoc chłopaki. :wink:

Autko to sedan nieszczesne 320 m47

Ewentualnie sprawdza się ten pomysł na podłaczenie plusa do kabla żarówki podświetlajacego rejestracje? Wiem że mam sprawny przycisk który otwiera bagażnik tylko potrzebuje prądu, połamie się chyba :twisted:

Opublikowano
zamek w klapie masz zepsuty? kluczem w lewo jak pisze liwóś, spory opór stawia. Jak nie masz tego kabla plusowego przy bagnecie to niezłe kwiatki jeszcze odkryjesz w tym aucie... Jak można "znienawidzieć" markę jeśli się kupiło zamęczone i zaniedbane auto... :roll:
Opublikowano
dzięki za wszelką pomoc Panowie. Nie chce złamać kluczyka bo mam tylko jeden, pokażecie mi na zdjeciu tego plusa bo jedynie widze co idzie taki gruby kabel z czerwoną osłonką tylko nie mogę sciągnać go bo nie chce zerwać ( idzie do rozrusznika)
Opublikowano

Jest na zatrzaskach, więc musisz użyć trochę siły.

Podpinasz kabel do plusa, przy kielichu amortyzatora prawego jest taka większa śruba - to jest MASA.

Wpinasz się i otwierasz bagażnik z kluczyka bądź odpalasz auto - co wolisz.

Opublikowano
udało się otworzyć auto(dzięki plusowi pod maską) i właśnie się ładuje. Dziś wieczorem holowanie do mechanika bo cały olej wyleciał :|
Opublikowano

Nie wiem czy u ciebie tak samo wyglada bo mam troche inny silnik niz ty,

ale sprawdz

http://go-cs.org/user_files/bmw_e3